Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:22 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Justiție Constanța Continuă „lupta“ în instanță între Marlyd Medical Devices și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENTE)

ro

23 Apr, 2025 11:57 335 Marime text
 Foto: Facebook
 
  • Primul termen din acest dosar a fost fixat pentru data de 8 mai 2025.
  • Porcesul a pornit de la contractului de furnizare „Materiale sanitare – Lot 24: cutii incinerare, recipient deșeuri înțepătoare”.  
  • Licitația, contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor
Pe rolul Curții de Apel Constanța se află dosarul 1058/118/2025 înregistrat la data de 15 aprilie 2025 la Secţia de contencios administrativ si fiscal, ce are ca obiect „litigiu privind achiziţiile publice CN1065248/14.02.2024“.

Procesul se află în stadiul de recurs, iar ultima modificare a fost operată în data de 23 aprilie 2025.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, părți în dosar sunt Marlyd Medical Devices SRL – Intimat Reclamant și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța – Recurent Pârât.

Primul termen din acest dosar a fost fixat pentru data de 8 mai 2025.
 
Recursul a fost declarat la data de 11 aprilie 2025 de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Dosarul s-a mai aflat și pe masa magistraților de la Tribunalul Constanța care la data de 1 aprilie 2025 au admis cererea de chemare în judecată.
 

Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC MARLYD MEDICAL DEVICES SRL în contradictoriu cu pârâtul SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECŢIOASE CONSTANŢA. Anulează actul administrativ emis de autoritatea contractantă constând în adresa nr. 1956/25.02.2025, prin care oferta reclamantei a fost declarată inacceptabilă în cadrul procedurii de achiziţie publică organizată sub nr. CN1065248/14.02.2024, având ca obiect „Materiale sanitare. Lot 24 – cutii incinerare, recipient deşeuri înţepătoare”. Dispune repunerea reclamantei în procedura de atribuire, în etapa de evaluare tehnică, la acelaşi stadiu în care s-ar fi aflat dacă nu ar fi fost emis actul de excludere anulat prin prezenta. Admite cererea accesorie de suspendare a procedurii de atribuire în ceea ce priveşte Lotul 24 – cutii incinerare, recipient deşeuri înţepătoare, până la pronunţarea unei hotărâri definitive în prezenta cauză. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 3.500 lei şi 13.086,90 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariul apărătorului ales şi taxa judiciară. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei hotărâri în ceea ce priveşte suspendarea respectiv 10 zile în ceea ce priveşte fondul contestaţiei. Cererile de recurs se vor depune la această instanţă sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată astăzi 01.04.2025 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. (2) şi (3) Cod procedură civilă“ – se arată în decizia publicată pe portalul instanțelor de judecată.

 
Ce a condus la decizia instanței
 

Conform portalului Rejust.ro, reclamanta a formulat, în contradictoriu cu SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECȚIOASE CONSTANȚA, în calitate de autoritate contractantă, contestație și cerere de suspendare a procedurii de evaluare tehnică – aflată în derulare – referitoare la procedura de licitație publicată sub nr. CN1065248 din data de 14.02.2024, organizată de pârâtă în vederea atribuirii contractului de furnizare „Materiale sanitare – Lot 24: cutii incinerare, recipient deșeuri înțepătoare”.
 

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că a participat la procedura de atribuire a contractului de achiziție publică anterior menționat, respectând în integralitate cerințele procedurale, inclusiv cele referitoare la documentația de calificare și la răspunsurile la solicitările de clarificări formulate de autoritatea contractantă. Cu toate acestea, deși a răspuns în mod prompt solicitărilor transmise de autoritatea contractantă, prin adresa nr. 1956 din data de 25.02.2025 i s-a adus la cunoștință faptul că oferta sa a fost declarată inacceptabilă, întrucât acordul de prelungire a garanției de participare fusese emis la data de 01.10.2024, ulterior expirării garanției inițiale, iar documentul ar produce efecte doar pentru viitor.
 
Reclamanta a susținut că motivul invocat de autoritatea contractantă pentru excluderea sa din procedura de atribuire este neîntemeiat și contravine prevederilor legale, întrucât oferta a fost întocmită și susținută în conformitate cu cerințele documentației de atribuire.
 
S-a arătat că autoritatea contractantă a solicitat clarificări cu privire la perioade anterioare momentului transmiterii solicitării (de exemplu, prin adresa din 26.09.2024 s-au solicitat clarificări aferente lunilor iulie și august), iar ulterior depunerii răspunsurilor, nu a mai existat nicio comunicare din partea acesteia.
 
Reclamanta a menționat că, deși procedura de evaluare tehnică a fost prelungită până la data de 31.03.2025, comunicările către aceasta au fost omise, ceea ce, în opinia sa, creează un avantaj nejustificat în favoarea celorlalți participanți“ - conform Rejust.ro

 
Rejust.ro mai menționează că s-a mai arătat că, după transmiterea mai multor adrese prin care a solicitat să i se comunice în scris motivele pentru care nu i s-a cerut prelungirea poliței pentru perioada aferentă prelungirii procedurii, i s-a comunicat decizia de excludere abia după aproximativ cinci luni. În ceea ce privește motivul menționat în adresa atacată, reclamanta a susținut că, potrivit condițiilor poliței de asigurare, singurul caz în care aceasta ar fi nulă este neplata primei de asigurare, iar din înscrisurile depuse rezultă că data emiterii suplimentului nr. 1 coincide cu data plății poliței. S-a învederat instanței că autoritatea contractantă ar fi confundat data emiterii poliței cu perioada de valabilitate a acesteia.

 

În plus, s-a arătat că prin scrisoarea de garanție, emitentul poliței a garantat valabilitatea acesteia pentru perioada 26.07.2024 – 31.10.2024, ceea ce ar demonstra că analiza ofertei reclamantei a fost deficitară și că excluderea acesteia din procedură a fost nelegală.
 
Pârâtul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii de suspendare a procedurii de evaluare tehnică, precum și a contestației, ca nefondate, cu consecința obligării contestatoarei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu.
 
În cuprinsul întâmpinării, pârâtul a susținut că autoritatea contractantă a acționat cu respectarea dispozițiilor legale, solicitând contestatoarei, în mod justificat, depunerea documentelor necesare, precum și completarea celor lipsă, în exercitarea prerogativelor sale legale, în limitele marjei de apreciere conferite de lege.
 
Potrivit susținerilor pârâtului, neprezentarea garanției de participare valabile până la termenul-limită stabilit, respectiv data de 18.07.2024, ora 23:59, a atras, în mod legal, sancțiunea respingerii ofertei ca inacceptabilă.
 
Prin urmare, pârâtul a susținut că nu sunt îndeplinite cumulativ cele trei condiții legale pentru admiterea cererii de suspendare, respectiv: existența unei justificări temeinice, necesitatea prevenirii unei pagube și caracterul iminent al acesteia. În consecință, a solicitat respingerea cererii de suspendare a procedurii de atribuire, precum și a contestației, ca nefondate, mai transmite sursa citată

 
În concluzie, conform rejust.ro, instanța admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC Marlyd SRL, cu sediul în sector 3, Bucureşti, în contradictoriu cu pârâtul SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECŢIOASE CONSTANŢA. Anulează actul administrativ emis de autoritatea contractantă constând în adresa nr. 1956/25.02.2025, prin care oferta reclamantei a fost declarată inacceptabilă în cadrul procedurii de achiziţie publică organizată sub nr. CN1065248/14.02.2024, având ca obiect „Materiale sanitare. Lot 24 – cutii incinerare, recipient deşeuri înţepătoare”. Dispune repunerea reclamantei în procedura de atribuire, în etapa de evaluare tehnică, la acelaşi stadiu în care s-ar fi aflat dacă nu ar fi fost emis actul de excludere anulat prin prezenta.
  
Despre ce achiziție publică este vorba
 
Concret, achiziția publică la care se face referire este licitația organizată de unitatea spitalicească pentru achiziția de materiale sanitare.
 
Valoarea estimată a contractului este cuprinsă în intervalul 85.583,10 lei și 140.044.556,46 lei.
 
Contractul a fost împărțit în 80 de loturi.
 
Conform declarației de participare, firma Marlyd Medical Devices SRL a depus ofertă pentru lotul 24 – „cutii incinerare, recipient deșeuri înțepătoare”, valoarea estimată fără TVA fiind cuprinsă între 626,20  - 9.887.040,00  RON
 
Licitația, contestată la CNSC
 
Menționăm și că această licitație a fost contestată de două ori la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
 
Astfel, în primul caz a fost contestația nr. 7455/26.02.2024, înregistrată la Consiliu cu nr. 12009/27.02.2024, formulată de către DELUXE MEDICRAFTS SRL, împotriva documentației de
atribuire emisă de către SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECȚIOASE CONSTANȚA, cu sediul în Constanța, b-dul Ferdinand 100, județul Constanța, în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de licitație deschisă, organizată în vederea încheierii acordului-cadru având ca obiect „Materiale sanitare”, lotul 38 „mănuși examinare nitril cusericină”. Prin contestație s-a solicitat suspendarea procedurii de atribuire și modificarea cerinței inițiale de natura impunerii ofertării unor mănuși de examinare nitril prevăzute cu stratinterior format din sericină din mătase, cu acceptarea ofertării unormănuși de examinare din nitril cu strat interior având la bază și alte tehnologii echivalente decât substanța activă sericina, cu același efectcalmant și hidratant al pielii utilizatorului.

Ulterior CNSC a luat act de renunțarea la contestația formulată de către DELUXE MEDICRAFTS SRL, cu sediul social situat în București, în contradictoriu cu SPITALUL CLINIC DE BOLI
INFECȚIOASE CONSTANȚA.
 
În al doilea caz prin contestația nr. 519/20.02.2024, înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor cu nr. 10742/21.02.2024,formulată de către GB INDCO SRL, cu sediul București, împotriva documentației de atribuire aferentă lotului nr. 22, elaborată de către SPITALUL CLINIC DEBOLI INFECȚIOASE CONSTANȚA, în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de licitației deschisă pentru încheierea, pe loturi, a acordului-cadru de furnizare având ca obiect „Materiale sanitare”, cod CPV 33140000-3 Consumabile medicale (Rev. 2), lotul 22 „covorașe antibacteriene”, s-a solicitat, în principal, modificarea documentației de atribuire pentru lotul 22, precum și suspendarea procedurii de atribuire.

Contestația a fost admisă de CNSC și Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a fost obligat la remedierea documentației de atribuire, pentru lotul 22 Covorașe antibacteriene, prin eliminarea din caietul de sarcini a sintagmei privind substanța dezinfectantă impregnatoare „(5-Clor-2-Metil-4- izotiazolina-3-unu + 2-Metil-4- izotiazolina-3-unu (CIT/MIT) +Bronopol)", precum și din documentele ulterioare.
 
Alte două contracte încheiate de Marlyd Medical Devices cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
 
Potrivit LicitatiaPublica.ro, în martie 2020 societatea Marlyd Medical Devices SRL a mai obținut prin cumpărare directă un contract cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța pentru achiziție plosă medicală unică folosință din carton/basinet din carton UF/promoție în valoare de 1800 de lei.
 
De asemenea, în același an a obținut tot prin cumpărare directă un alt contract în valoare de 5918,50 lei pentru furnizare recipient/recipienti/cutii plastic pericol biologic pt deseuri intepatoare taietoare 5 l.
 
Despre Marlyd Medical Devices SRL
 
Conform termene.ro, platformă consultată la data de 23 aprilie 2025, Marlyd Medical Devices SRL a fost înființată în anul 2014, are sediul social în Brănești, județul Ilfov, iar obiectul de activitate este „comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice, în magazine specializate”.

Firma a realizat în 2023 o cifră de afaceri de 778.699 lei, un profit de 66.884 lei și a avut doar un angajat. Datoriile societății au depășit jumătate de milion de lei.
 
Vasile Lidia-Georgiana este asociat unic și administrator, conform sursei citate.
 
Conform termene.ro, Marlyd Medical Devices SRL are 4099 de achiziții publice câștigate la nivel național prin achiziții directe și 32 prin licitații publice. Printre autoritățile contractate se află mai multe spitale din țară, mai exact din Galați, Beiuș, Sibiu, Aleșd, Oradea, Reșița, Siret, Penitenciarul Spital Constanța Poarta Albă, Penitenciar-Spital București Rahova.

Anunțurile de atribuire a contractelor de pe licitatiapublica.ro, precum și deciziile de contestare la CNSC pot fi consultate în secțiunea Document a materialului.  
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro, respectiv rejust.ro.
 
Citește și: 

Marlyd Medical Devices SRL, proces cu Spitalul de Boli Infecțioase Constanța din cauza unei licitații. Când este primul termen (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii