Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecător din Mangalia, vizat de o acțiune disciplinară demarată de Inspecția Judiciară. Ce i se impută

ro

17 May, 2023 14:29 1793 Marime text
Judecătoria Mangalia - sursa foto: Facebook.com - Judecătoria Mangalia
  • Cazul vizând judecătorul constănțean a fost deschis la IJ la începutul acestui an.
  • Potrivit CSM, magistratului i se impută abaterile disciplinare prevăzute de articolul 271 lit. g) teza I, lit. l) și s) raportat la articolul 272 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Inspecția Judiciară a demarat acțiunea disciplinară față de magistratul Ioana Ancuța Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia.
 
Cazul vizând judecătorul constănțean a fost deschis la IJ la începutul acestui an.
 
Acțiunea disciplinară demarată de IJ față de magistratul Ioana Ancuța Popoviciu va fi analizată de membrii Secției pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul ședinței din data de 24 mai 2023.
 
Potrivit CSM, magistratului i se impută abaterile disciplinare prevăzute de articolul 271 lit. g) teza I, lit. l) și s) raportat la articolul 272 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
 
În textul de lege menționat se arată că articolul 271 litera g) teza I face referire la „constituie abateri disciplinare nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor“, litera l) se referă la „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente“, iar liter s) face referire la „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență“.
 
Articolul 272 din aceeași lege vorbește despre faptul că „există rea-credință atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu știință normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane“, dar și despre faptul că „există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.
 
Alineatul 3 al articolului citat prevede faptul că „în scopul determinării cazurilor în care se nesocotesc din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual se vor lua în considerare gradul de claritate și precizie a normelor încălcate, noutatea și dificultatea problemei de drept prin raportare la jurisprudența și doctrina în materie, gravitatea nerespectării, precum și alte circumstanțe profesionale obiective“.
 
Cazul magistratului din Mangalia va fi analizat de Secția pentru Judecători în materie disciplinară de la ora 10.30.
 
Oricare va fi decizia Secției, ea va putea fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Judecător din Constanța, suspendat din funcție pentru șase luni! De ce a fost luată această decizie
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii