Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:04 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Joi, primul termen cu noul judecător Fragmente din cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu, din Dosarul 2 Mai!

ro

22 May, 2024 17:00 723 Marime text
 
 
  • În locul judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța vine, potrivit datelor noastre, judecătoarea Berevoescu Carmen-Claudia, preşedintele Judecătoriei Mangalia.
 
 
Joi, 23 mai 2024, la Judecătoria Mangalia este programat un nou termen în dosarul accidentului de la 2 Mai, din județul Constanța, din data de 19 august 2023, eveniment soldat cu decesul a doi tineri și rănirea altor trei! În dosar, Pascu Matei Vlad, din București, este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
 
Marți, 21 mai 2024, magistrații Secției Penale a Judecătoriei Mangalia au admis cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța, investită inițial cu soluționarea dosarului.
 
În locul judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța vine, potrivit datelor noastre, judecătoarea Berevoescu Carmen-Claudia, preşedintele Judecătoriei Mangalia.
 
Pentru termenul de azi, judecătoarea Popoviciu dispusese ca Pascu Matei Vlad să fie adus fizic în sala de judecată.    
 
Amintim, marți, 21 mai 2024, magistrații Secției Penale a Judecătoriei Mangalia au admis cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța din dosarul tragediei de la 2 Mai.
 
Tot marți, anterior admiterii cererii de recuzare la Judecătoria Mangalia, Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secția pentru Judecători, admisese cererea de transfer formulată de magistratul Popoviciu Ioana Ancuța, care astfel se va transfera începând cu data de 1 iunie 2024 de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța.
 
Mai mult decât atât, tot marți, 21 mai 2024, CSM a decis prelungirea delegării judecător cu grad profesional de curte de apel magistratului Berevoescu Carmen-Claudia în funcția de președinte al Judecătoriei Mangalia, începând cu data de 22.05.2024, până la ocuparea funcţiei, prin concurs sau examen, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.    
 
Fragmente din cererea de recuzare
 
Cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța, investită inițial cu soluționarea dosarului de la 2 Mai, a fost formulată de Ganea Daniela, avocata familiei Olariu.    
 
În cererea de recuzare se arată printre altele, că, „la primul termen de judecată stabilit, 22.02.204, instanța de judecată a facut prezența părților din dosar, astfel cum aceasta a afimat și prima persoană strigată a fost una din victimele decedate, fiul familiei Olariu, întrebând dacă este prezent și după ce am menționat că este una din victimele decedate, doamna judecător a întrebat «dacă a decedat o victim㻓.
 

„Este evident că, deși cazul accidentului a fost extrem de mediatizat, cunoscut ca Accidentul de la 2 Mai, în accident au decedat două persoane, instanța avea obligația să studieze dosarul, să cunoscă părțile din dosar, victimele accidentului, lucru care evident nu s-a întâmplat“, se mai arată în cererea de recuzare.

„Un moment șocant“  

„Chiar dacă pe lista de ședință erau menționate și victimele decedate, dacă judecătorul studia dosarul, ședința ar fi trebuit să înceapă cu rectificarea citativului și nu cu strigarea unei victime decedate, fapt ce a produs în plus o suferință inimaginabilă familiei victimei de decedate, în momentul în care a fost strigat pentru a face prezenta fiului decedat, tatăl victimei Olariu Andrei Sebastian având parte de un moment șocant și izbucnind în lacrimi“, conform sursei mai sus precizată.

„Un sentiment de revoltă și neîncredere într-o justiție corectă“ 
 

„Erorile judecătorului au continuat în sala de judecată și au făcut obiectul unor numeroase articole de presă, creând în randul oamenilor un sentiment de revoltă și neîncredere într-o justiție corectă.

În concret, în ședința de judecată din data de 09.05.2025, fiind unul din cele mai grele momente pentru părțile vătămate și părțile civile, audiate în cauză, când erau nevoite să vorbească despre drama prin care au trecut, în dovedirea laturii civile, judecătorul cauzei într-o manieră proprie, audiază părțile civile și martorul, punând întrebări ce demonstrează ca nici după patru termene de judecată nu cunoaște dosarul, dar nici procedura de audiere a părților și martorului, refuzând la solicitarea avocaților să consemneze întrebările, astfel cum au fost puse de părți prin avocați, dar și răspunsurile, astfel cum au fost date de părți, modificând substanțial conținutul declarației, atitudine nepotrivită unui judecător, care trebuia să dea dovadă de rabdare, calm și echilibru, empatie cu familiile victimelor, dar și să respecte procedura audierii, fără a da senzația participanților implicați în derularea procedurii că nu cunoaște nici dosarul, nici procedura, sau cel puțin nu dorește să o respecte. 

Aceasta atitudine nu cadrează cu conduita pe care trebuie să o manifeste un judecător pe parcursul desfășurării unei ședinte publice, iar percepția părților din dosar, a jurnaliștilor prezenți, a opiniei publice, care a fost exprimată în nenumărate rânduri, constiuie temei al suspiciunii rezonabile în sensul că imparțialitatea judecătorului este afectată“, se mai arată în cererea de recuzare.

 
Rămâne de văzut dacă la termenul de azi noul judecător al dosarului va dispune reluarea de la 0 a cercetărilor specfice sau va menține pașii făcuți până la ultimul termen de judecătoarea Popoviciu.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Nou val de nemulțumiri la Judecătoria Mangalia
Părinții victimelor decedate în 2 Mai - „Ne-au răstălmăcit cuvintele. Una se declara și alta se consemna” (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii