Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

File de retrocedări, la Constanța Un bărbat de 85 de ani, proces pentru imobilul din oraș. Ultimul anunț al judecătorilor

ro

27 May, 2022 00:00 2111 Marime text
Panorama Constanța. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Judecătorii Secției I Civile au admis ieri, 26 mai 2022, cererea bărbatului și au obligat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să soluționeze dosarul înregistrat încă din luna iunie 2014 pe rolul instituției.
  • Hotărărea instanței a fost luată în dosarul 13047/3/2021 a Tribunalului Constanța, cazul fiind declinat la Constanța de la Tribunalul București.
  • În speță, este vorba despre despăgubiri ce urmează a fi acordate pentru un imobil cu trei camere și dependințe, preluat în timpul regimului comunist din România.
  • Omul a motivat faptul că „termenul imperativ prevăzut de art. 34 alin. 1 din Legea nr. 165/2013 actualizată a fost demult depășit, dar și de faptul că este persoană în vârstă de 84 de ani care a suferit de mai multe afecțiuni dintre care a indicat cu titlu de exemplu cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, (...)“.
 
Victorie în instanță, la Tribunalul Constanța, pentru un bărbat în vârstă de 85 de ani, care așteaptă de mai bine de opt ani soluționarea dosarului său de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor!
 
Judecătorii Secției I Civile au admis ieri, 26 mai 2022, cererea bărbatului și au obligat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să soluționeze dosarul înregistrat încă din luna iunie 2014 pe rolul instituției.
 
Hotărărea instanței a fost luată în dosarul 13047/3/2021 a Tribunalului Constanța, cazul fiind declinat la Constanța de la Tribunalul București.
 
În minuta hotărârii de ieri, judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța au arătat că instanța „admite cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată“.
 
Judecătorii „obligă pârâta (nr., CNCI) să soluționeze dosarul înregistrat sub nr. (...)06.2014. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare“.
 
În speță, este vorba despre despăgubiri ce urmează a fi acordate pentru un imobil cu trei camere și dependințe, preluat în timpul regimului comunist din România.
 
Compensare prin puncte pentru imobilul din Constanța
 
În decizia nr. 1811/2021 a Tribunalului București, prin care s-a decis declinarea cauzei, se arată că „prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București – Secția a III-a civilă la data de 05.05.2021, reclamantul (...)  a chemat în judecată pe pârâta Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor și a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună obligarea pârâtei la emiterea, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii ce se va pronunța în prezenta cauză, unei decizii de compensare prin puncte pentru imobilul situat în Municipiul Constanța, (...), ca urmare a validării Dispoziției Primarului Municipiului Constanței nr. (...)/08.11.2013“.
 
Astfel, omul a arătat că pe rolul CNCI se află, nesoluționat, dosarul său, înregistrat încă din luna iunie, 2014.
 
„Din 12.06.2014 și până în prezent, deci de aproape 7 ani de zile, dosarul său se află în așteptare“, se arată în hotărârea din 2021 a Tribunalului București.
 
Potrivit documentului citat, „în data de (...).09.2020, (...) reprezentantului său convențional i s-a comunicat după 7 luni de la trimiterea cererii ((...).02.2020), faptul că dosarul reclamantului este încă în așteptare, «în prezent sunt analizate în vederea soluționării, potrivit ordinii de înregistrare, dosarele până la numărul 44.000/CC»“.
 
Suferă de mai multe afecțiuni
 
În ianuarie 2021, omul s-a adresat prin reprezentantul său convențional Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, cu o solicitare de urgentare a soluționării dosarului său.
 
Omul a motivat faptul că „termenul imperativ prevăzut de art. 34 alin. 1 din Legea nr. 165/2013 actualizată a fost demult depășit, dar și de faptul că este persoană în vârstă de 84 de ani care a suferit de mai multe afecțiuni dintre care a indicat cu titlu de exemplu cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, (...)“.
 
În aprilie 2021 a primit un răspuns de la ANRP „cel puțin surprinzător: «Ca urmare a petiției dumneavoastră adresate Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin care solicitați informații cu privire la stadiul dosarului de despăgubire nr. _____/CC, vă aducem la cunoștință faptul că informațiile în legătură cu situația unui dosar de despăgubiri, pot fi furnizate numai titularului de dosar, moștenitorilor acestuia sau împuterniciților cu procură autentică/împuternicire avocațial㻓.
 
„Deci la ultima solicitare, de urgentare a soluționării dosarului, nu s-a răspuns în niciun fel, s-a invocat în mod eronat, tocmai pentru a evita un răspuns nefavorabil, faptul ca reprezentantul său convențional nu a depus împuternicire avocațială“, se arată în documentul instanței.
 
După analizarea actelor de la dosar, judecătorii Tribunalului București au ajuns la concluzia că procesul trebuie să se judece la Constanța, imobilul revendicat aflându-se în acest oraș.
 
Ieri, judecătorii Tribunalului Constanța au admis cererea bărbatului și au obligat CNCI să urgenteze soluționarea dosarului.
 
Totuși, procesul nu s-a încheiat aici, căci hotărârea Tribunalului poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Definitiv
Urmașii aristocratului George baron de Löwendal, despăgubiți pentru fostele moșii din județul Constanța. Câți bani vor primi

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii