Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Definitiv Urmașii aristocratului George baron de Löwendal, despăgubiți pentru fostele moșii din județul Constanța. Câți bani vor primi

ro

26 May, 2022 00:00 2110 Marime text
  • Urmașii aristocratului George baron de Löwendal – actor, balerin, scenograf al României interbelice și aristocrat cunoscut în toată lumea bună a anilor respectivi – au obținut câștig de cauză la Curtea de Apel Constanța.
  • Decizia a fost luată în dosarul 20896/3/2019, în care părți sunt Ioana Lucia Harca și Ariadna Ruxandra Löwendal-Dănilă (nepoata artistului, fiica Irinei Dall, dar și președinte al Fundației Löwendal), în calitate de reclamant și, de partea opusă, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.
  • Proprietatea din județul Constanța ce face obiectul dosarului este moștenire din partea soțului primei fiice a artistului, Lydia Löwendal-Papae, arhitectul Radu Mihai Papae.
  • Urmașii artistuluivor primi despăgubiri în cuantum de 355.602 puncte, față de 345.245 de puncte stabilite inițial de Tribunal.
  • Suma în lei este de 355.602 lei, echivalentul unei sume de 71.901,2475 de euro, la un curs de 4,9457 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Națională a României pentru data de 25 mai 2022.
 
Curtea de Apel Constanța a stabilit despăgubiri mai mari, pentru fostele moșii pe care le dețineau în județul Constanța, pentru urmașii aristocratului George baron de Löwendal – actor, balerin, scenograf al României interbelice și aristocrat cunoscut în toată lumea bună a anilor respectivi.
 
Judecătorii de la Curte au admis apelul declarat de urmașii aristocratului și au schimbat în parte prima sentință pronunțată de Tribunalul Constanța, hotărând să suplimenteze numărul punctelor oferite în compensare pentru terenurile pierdute.
 
Astfel, aceștia vor primi despăgubiri în cuantum de 355.602 puncte, față de 345.245 de puncte stabilite inițial de Tribunal.
 
Suma în lei este de 355.602 lei, echivalentul unei sume de 71.901,2475 de euro, la un curs de 4,9457 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Națională a României pentru data de 25 mai 2022.
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost luată în dosarul 20896/3/2019, în care părți sunt Ioana Lucia Harca și Ariadna Ruxandra Löwendal-Dănilă (nepoata artistului, fiica Irinei Dall, dar și președinte al Fundației Löwendal), în calitate de reclamant și, de partea opusă, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.
 
Proprietatea din județul Constanța ce face obiectul dosarului este moștenire din partea soțului primei fiice a artistului, Lydia Löwendal-Papae, arhitectul Radu Mihai Papae.
 
Se arată în minuta hotărârii pronunțate ieri, 25 mai 2022, de către Curtea de Apel Constanța că instanța „admite apelul reclamantelor Harca Ioana Lucia și Löwendal-Dănilă Ariadna Ruxandra“.
 
Mai departe, Curtea „schimbă în parte sentinţa civilă apelată, în sensul că obligă pârâta la emiterea unei decizii de compensare prin 355.602 puncte în favoarea reclamantelor“.
 
De asemenea, judecătorii au menținut restul dispozițiilor hotărârii apelate și au respins ca nefondat apelul declarat de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.
 
Nu în ultimul rând, CNCI a fost obligată la plata către reclamante a sumei de 2.000 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
„Lotul D din Planul Canara al Moșiei Techirghiol“
 
Amintim, urmașii renumitului aristocrat se adresaseră instanței dată fiind suma de circa 50.000 de euro pe care CNCI o stabilise pentru despăgubiri, după încadrarea terenului în categoria celor agricole. În proces, reclamanții au susținut că terenul în cauză ar fi trebuit să fie încadrat drept „curți, construcții“.
 
Proprietatea în discuție se află în Eforie Nord, fiind vorba despre „Lotul D din Planul Canara al Moșiei Techirghiol, proprietatea Eforia Spitalelor Civile“, potrivit Hotărârii nr. 2554/2019 a Tribunalului București, document citat pe Jurindex.
 
Dosarul din 2019 reprezintă, de fapt, o continuare a acțiunii inițiale în instanță, deschisă încă din anul 2009, când cele două moștenitoare s-au judecat inițial cu municipalitatea din Eforie pentru imobilul în discuție și au obținut în instanță obligarea acesteia la acordarea de despăgubiri, terenul neputând fi restituit în natură.
 
În noul dosar, potrivit Jurindex, cele două moștenitoare au formulat contestație împotriva deciziei de compensare emisă de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor în legătură cu proprietatea din Eforie.
 
Acestea au solicitat „să se dispună modificarea deciziei atacate și stabilirea unui număr de puncte corespunzător pentru imobilul reprezentat de Lotul D din Planul Canara al Moșiei Techirgiol, proprietatea Eforia Spitalelor Civile, situat în Eforie Nord, jud. Constanța“, conform www.rolii.ro. 
 
În continuare se arată că „pârâta în mod eronat a încadrat imobilul menționat într-o altă categorie de folosință, fapt ce a condus la subevaluarea acestuia“.
 
Au argumentat moștenitoarele pictorului George Löwendal că „imobilul situat în Eforie Nord se regăsește în Ghidul privind valorile orientative ale proprietăților imobiliare oe anul 2013 în orașul Eforie Nord – secțiunea terenuri în zona A. În această zonă valoarea terenului liber este de 100 euro/mp, terenul ocupat de construcții este 85 euro și terenul agricol este 70 euro“.
 
Totodată, acestea au adăugat că „în mod greșit pârâta (nr. Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor) a încadrat terenul ca fiind agricol, în loc de «curți construcții», cum ar fi fost legal“.
 
În replică, reprezentanții Comisiei au cerut respingerea acțiunii ca neîntemeiată și au argumentat că, prin aplicarea Grilei Notariale aferentă anului 2013, a rezultat valoarea de 50.750 euro, „terenul în suprafață de 725 mp fiind evaluat ca fiind agricol la valoarea de 70 euro/mp“.
 
Dosarul din 2019 a fost înregistrat inițial pe rolul Tribunalului București, însă judecătorii din Capitală au decis declinarea competenței în favoarea Tribunalului Constanța.
 
Ajuns aici, dosarul a fost analizat de judecătorii de la malul mării, inclusiv prin prisma expertizei efectuate în cauză.
 
În urma deliberărilor, la data de 10 iunie 2021, Tribunalul Constanța a decis să admită cererea reclamanților și a decis acordarea a 345.245 de puncte despăgubire.
 
Hotărârea a fost atacată atât de către Cominisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, cât și de către cele două reclamante.
 
Astfel, ieri, 25 mai 2022, Curtea de Apel a decis să admită apelul reclamantelor și să stabilească o despăgubire de 355.602 puncte, decizia fiind definitivă.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
O importantă instituție de cultură, pe cale să primească despăgubiri pentru cartierul Anadalchioi, din Constanța. Reacția autorităților
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii