Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar DNA Curtea de Apel Constanța amână pronunțarea definitivă în dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

ro

28 Jul, 2023 15:37 1073 Marime text


Curtea de Apel Constanța era așteptată azi, 28 iulie 2023, să se pronunțe definitiv în dosarul în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă, trimisă în judecată de DNA, a fost achitată în primă instanță!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Constanța a amânat pronunțarea pentru data de 21 august 2023.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Potrivit datelor oficialei, în cauză au fost deferiți justiției următorii: Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
 
Amintim că în februarie 2021, Ștefania Pârlogea, judecător din Tribunalul Constanţa, a decis în primă instanță achitarea tuturor inculpaților din dosar.
 
Instanța a concluzionat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.
 
Oficial de la DNA
 

„În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
 
„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS“, conform DNA.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Decebal Făgădău și Marcela Enache, inculpați
Azi se va da pronunțarea în dosarul terenurilor din Portul Tomis, Constanța!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii