Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Curtea de Apel! Când se va pronunța instanța

ro

04 Mar, 2024 17:00 1493 Marime text
  • Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța solicită - printr-o acțiune extraordinară (contestaţie în anulare) - rejudecarea dosarului în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost achitată definitiv!
  • Cererea DNA Constanța se află pe rolul Curții de Apel Constanța.
  • Conform portalului instanțelor de judecată, pronunțarea a fost amânată pentru data de 14 martie 2024.
 
Curtea de Apel Constanța a finalizat cercetarea specifică în dosarul - 691/36/2023 - în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța solicită - printr-o acțiune extraordinară (contestaţie în anulare) - rejudecarea dosarului în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost achitată definitiv!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, pronunțarea a fost amânată pentru data de 14 martie 2024.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7220
 
 
„În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
  
    „Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS“, conform DNA.  Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Prezenta cauză a fost soluționată în februarie 2021, de Ștefania Pîrlogea, fost judecător al Tribunalul Constanţa, în prezent magistraț în Curtea de Apel Constanța, a decis în primă instanță achitarea tuturor inculpaților din dosar.
 
Vineri, 20 octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea în baza art.16 lit.a C.proc.pen. – fapta nu există.
https://portal.just.ro/36/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11800000000145620&id_inst=36   
 
Hotărârea este definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de compeltul de judecată format din Anghel-Tudor Georgiana și Boboc Valentina, judecătoare în cadrul Curții de Apel Constanța.
 
Curtea de Apel Constanța a modificat temeiul soluţiei de achitare a inculpaţilor din cel prevăzut de art.16 lit.b C.proc.pen. - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, în cel prevăzut de art.16 lit.a C.proc.pen. - fapta nu există.
 Foto – Mihai Alexandru Stanciu, șeful Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
„Voi construi o altă echipă, cu un suflu nou!“
Ce spune Mihai Stanciu, șeful DNA Constanța, după ce cinci procurori au anunțat că vor să plece la o altă structură

 
Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea, achitat! (MINUTA)
 
Procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța, părăsește sistemul prin pensionare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii