Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

ro

05 Feb, 2024 17:00 968 Marime text
 
 
  • Dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost soluționat în primă instanță în februarie 2021, de Ștefania Pîrlogea, pe când era judecător al Tribunalul Constanţa, care a decis atunci achitarea tuturor inculpaților din dosar.
  • Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a decis, în octombrie 2023, a decis achitarea inculpaților în baza art.16 lit.a C.proc.pen. – fapta nu există.
 
 
Ștefania Pîrlogea, judecător în cadrul Curții de Apel Constanța, nu va face parte din completul investit cu soluționarea cererii promovată în instanță de DNA Constanța prin intermediul căreia procurorii Anticorupție cer rejudecarea dosarului în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost achitată definitiv!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Ștefania Pîrlogea a formulat o cerere de abținere, aceasta fiind admisă.
 
Ca atare, locul magistratului va fi luat în complet de un alt coleg judecător.
 
Amintim că tot în referire la acest dosar, aproape de finele anului trecut, și judecătoarele Valentina Boboc şi Georgiana Anghel Tudor, tot de la Curtea de Apel Constanța, au formulat cereri de abținere, solicitările acestora fiind, de asemenea, admise.
 
Dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost soluționat în primă instanță în februarie 2021, de Ștefania Pîrlogea, pe când era judecător al Tribunalul Constanţa, care a decis atunci achitarea tuturor inculpaților din dosar.
 
Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a decis, în octombrie 2023, a decis achitarea inculpaților în baza art.16 lit.a C.proc.pen. – fapta nu există.
 
Hotărârea a definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de compeltul de judecată format din Anghel-Tudor Georgiana și Boboc Valentina, judecătoare în cadrul Curții de Apel Constanța.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Constanța a modificat temeiul soluţiei de achitare a inculpaţilor din cel prevăzut de art.16 lit.b C.proc.pen. - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, în cel prevăzut de art.16 lit.a C.proc.pen. - fapta nu există.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut următoarea stare de fapt:

 

„În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
  
    „Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS“, conform DNA.  Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, clasare de la DNA! Vizat, dosarul din cauza căruia a demisionat din PSD
 
DNA Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte! Este vizat dosarul lui Mihai Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii