Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați definitiv! Fapta nu există

ro

20 Oct, 2023 17:00 1536 Marime text
 
 
 
  • În cauză au fost deferiți justiției următorii: Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
  • Vineri, 20 octombrie 2023, Curtea de Apel a decis achitarea celor mai sus precizați în baza art.16 lit.a C.proc.pen. – fapta nu există.
 
 

Decizie definitivă în dosarul în care procurorii DNA Constanţa au dispus, în 2016, trimiterea în judecată a fostei conduceri a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă.
 
În cauză au fost deferiți justiției următorii: Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
 
Vineri, 20 octombrie 2023, Curtea de Apel a decis achitarea celor mai sus precizați în baza art.16 lit.a C.proc.pen. – fapta nu există.
 
Hotărârea este definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de compeltul de judecată format din Anghel-Tudor Georgiana și Boboc Valentina, judecătoare în cadrul Curții de Apel Constanța.
 
Amintim că prezenta cauză a fost soluționat în februarie 2021, de Ștefania Pîrlogea, fost judecător al Tribunalul Constanţa, a decis în primă instanță achitarea tuturor inculpaților din dosar.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, toate achitările au fost pronunțate în baza articolului 16, lit.b, din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
Tot atunci, Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.
 
Iată decizia oficială a Curții de Apel Constanța
 

Solutia pe scurt: În baza art.421 pct.1 lit.a C.p.p., respinge ca tardiv apelul formulat de partea civilă Societatea Naţională Nuclearelectrica. În baza art. 415 C.p.p., ia act de retragerea apelului declarat de inculpatul Bucur Ionel. În baza art.421 pct.1 lit.b C.p.p., respinge ca nefondat apelul formulat de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – S.T. Constanţa. În baza art. 421 pct. 2 lit. a) C.p.p., admite apelul declarat de inculpata Olteanu Mădălina, ale cărui efecte le extinde şi cu privire la inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Encică Ionel, Nicola LaurențIu-Theodor și Dărămuș Victor, desfiinţează în parte sentinţa penală nr. 125 din 19 februarie 2021 pronunțată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr.1794/118/2016 şi rejudecând: Modifică temeiul soluţiei de achitare a inculpaţilor Olteanu Mădălina, Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Encică Ionel, Nicola LaurențIu-Theodor și Dărămuș Victor din cel prevăzut de art.396 alin.5 în ref. la art.17 alin.2 şi art.16 lit.b C.proc.pen. în cel prevăzut de art.396 alin.5 în ref. la art.17 alin.2 şi art.16 lit.a C.proc.pen. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate, care nu sunt contrare prezentei. În baza art.275 alin.2 C.p.p., obligă pe inculpatul Bucur Ionel şi pe partea civilă Societatea Naţională Nuclearelectrica la plata sumei de câte 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor, a părţii civile şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 20 octombrie 2023“.

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 

„În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
 
„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS“, conform DNA.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Directorul unui liceu din județul Constanța, condamnat definitiv!
 
Judecata s-a terminat! Urmează pronunțarea în dosarul lui Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța
 
 
  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii