Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:53 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Retrocedărilor! Un al treilea suspect condamnat, pe cale să părăsească penintenciarul

ro

15 Dec, 2021 00:00 2598 Marime text

 
  • După ce, săptămâna trecută, consilierul juridic Cristian Talpău a primit un răspuns pozitiv definitiv în ce priveşte cererea sa de liberare condiţionată, şi Mihai Camboianu ar putea fi eliberat înainte de termen.
  • Amintim că în luna septembrie 2021 Constantin Racu, fostul şef al Direcţiei Administraţie Publică, a fost pus în libertate.
  • La finele lunii octombrie, Judecătoria Medgidia, în completul P3lc, prezidat de magistratul Mircea Agop, a decis că poate fi admisă propunerea de liberare condiţionată a lui Mihai Camboianu şi a dispus eliberarea acestuia.
 
Încet-încet, suspecţii condamnaţi la închisoare cu executare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa încep să fie eliberaţi pentru bună purtare.
 
După ce, săptămâna trecută, consilierul juridic Cristian Talpău a primit un răspuns pozitiv definitiv în ce priveşte cererea sa de liberare condiţionată, şi Mihai Camboianu ar putea fi eliberat înainte de termen.
 
Amintim aici, totodată, că în luna septembrie 2021 Constantin Racu, fostul şef al Direcţiei Administraţie Publică, a fost pus în libertate.
 
Pe omul de afaceri Mihai Camboianu îl mai desparte doar un pas de libertate, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa au contestat hotărârea Judecătoriei Medgidia de punere în libertate.
 
Cazul are indicativul 8019/256/2021 şi a fost recent înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa, care va avea ultimul cuvânt de spus în cauză.
 
Camboianu îşi va petrece însă sărbătorile de iarnă tot în penitenciar, termenul pentru judecarea contestaţiei DNA fiind stabilit abia la începutul anului viitor, pe 17 ianuarie 2021.
 
„Atitudinea constant pozitivă“
 
La finele lunii octombrie, Judecătoria Medgidia, în completul P3lc, prezidat de magistratul Mircea Agop, a decis că poate fi admisă propunerea de liberare condiţionată a lui Mihai Camboianu şi a dispus eliberarea acestuia.
 
Instanţa a constatat la momentul respectiv că acesta executase o treime di pedeapsa de cinci ani la care fusese condamnat în Dosarul Retrocedărilor, fiind astfel îndeplinită fracţia cerută de lege în astfel de cazuri.
 
Totodată, în motivarea acestei hotărâri, instanţa a reţinut, printre altele, că „având în vedere implicarea în activitățile socio-educative și lucrative, față de care a manifestat interes inclusiv în perioada ultimei amânări (acumulând un sold pozitiv de 78 credite, și 150 zile câștig pe baza muncii), precum și atitudinea constant pozitivă de respectare a normelor de conduită disciplinară (a beneficiat de 13 recompense, fără a fi sancționat), întregul comportament al condamnatului pe perioada detenției denotă că scopul preventiv al acesteia a fost realizat, că acesta și-a însușit un ansamblu de valori necesare conviețuirii în societate și că există suficiente temeiuri pentru a considera că nu va mai comite alte infracțiuni în momentul liberării“, potrivit www.rolii.ro.
 
„Din caracterizarea înaintată de comisie rezultă că deținutul este stabil în plan social (căsătorit, 2 copii, studii - 12 clase, pensionar, beneficiază de sprijin moral și material din partea familiei în perioada post - liberare), iar din punct de vedere psihologic, a avut un comportament adecvat normelor instituției penitenciare și nu a necesitat includerea în demersuri de asistență specifică, nefiind identificate riscuri“, se mai arată în Hotărârea nr. 2281/2021 a Judecătoriei Medgidia, document citat pe Jurindex.
 
În întreg acest context, aşa cum am menţionat anterior, ultimul cuvânt revine Tribunalului Constanţa, care va analiza cazul după sărbători.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ultima oră!
Suspect din Dosarul Retrocedărilor din Constanța, eliberat din penitenciar! Despre cine este vorba

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii