Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța, înnisiparea din Mamaia, și un proiect de 750 milioane de euro. Date din dosarul penal

ro

03 Mar, 2021 00:00 1733 Marime text
  • „În cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns“

Pentru prima dată de la mediatizarea situației, ieri, 02 martie 2021, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut câteva precizări în referire cu proiectul, în valoare de 750 milioane de euro, privind extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre - Mamaia.

Conform procurorilor DNA, proiectul „nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA și nici nu există/a existat vreo intenție în acest sens“.


Anchetă penală in rem

„Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice“, se mai arată în informarea magistraților.
 

Accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negre

Totodată, procurorii recunosc că „în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului“.
 

Fragmente lemnoase cu potențial arheologic

„În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră - Garda de Coastă - Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică. Ca urmare, la data de 1 martie 2021, s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecție și conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potențial arheologic“, potrivit DNA.
 

Precizări Administrația Națională „Apele Române“

Amintim că pe data de 19 februarie 2021, în jurul orei 15.00, Administrația Națională „Apele Române“ a anunțat că „lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate“ și că „într-un interval de timp scurt, există riscul ca cel mai mare proiect de infrastuctură derulat de România pe litoralul românesc să fie stopat“.

„În aceste condiții, termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia poate fi amânat. Acest lucru ar atrage costuri suplimentare și sancțiuni din partea UE. În plus, cei 129 de operatori de plajă pot fi și ei afectați. În urmă cu două zile, accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis. Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanța. Zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare din cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia. Lucrările derulate au ajuns la jumătate, sectorul Mamaia-Năvodari fiind înnisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari“, se mai arată în informarea Apelor Române.


Citește și

Dosar la DNA Constanța!
Lucrările de înnisipare din zona Mamaia, în pericol! Oficial de la Apele Române



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii