Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie definitivă, la Tribunal, cu privire la două terenuri din centrul Constanței, vizate de Dosarul Retrocedărilor

ro

21 Dec, 2022 00:00 1935 Marime text
  • Ștergerea mențiunilor privind sentința din Dosarul Retrocedărilor a fost aprobată la cererea Paraschivei Barbu, inculpat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
  • Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Constanța, care au respins apelul municipalității împotriva primei hotărâri a instanței privind ștergerea mențiunilor.
Două terenuri situate în centrul Constanței vor avea certificate fiscale curate, fără mențiuni cu privire la sentința din Dosarul Retrocedărilor!
 
Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Constanța, care au respins apelul municipalității împotriva primei hotărâri a instanței privind ștergerea mențiunilor.
 
Ștergerea a fost aprobată la cererea Paraschivei Barbu, inculpat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
Astfel, aceasta a obținut acum definitiv obligarea municipalității la ștergerea mențiunilor privind sentința penală dictată în Dosarul Retrocedărilor din situația juridică a două terenuri situate în zona Gara CFR Constanța.
 
În Dosarul Retrocedărilor din Constanța, Paraschiva Barbu a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de cinci ani.
 
Prin aceeași decizie a Curții Supreme, s-a stabilit confiscarea sumelor de 817.248 de euro și 79.927 de dolari, de la Paraschiva Barbu, urmând să fie confiscată contravaloarea acestora în lei, la cursul BNR de la data punerii în executare a dispoziției.
 
În cursul anului trecut, Paraschiva Barbu s-a adresat Secției Civile a Judecătoriei Constanța, într-un proces intentat Municipiului Constanța prin Primar și Serviciului Public de Taxe și Impozite Constanța.
 
Dosarul cu indicativul 6965/212/2021 a fost soluționat în primă instanță de magistrații Judecătoriei Constanța, care au admis cererea formulată de Paraschiva Barbu.
 
Acum, Tribunalul Constanța a respins apelul declarat de municipalitate și a reconfirmat, astfel, decizia Judecătoriei Constanța.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea 4382/2022 a Judecătoriei, se arată că prin cererea de chemare în judecată, aceasta a solicitat obligarea Municipiului Constanța prin Primar și a SPIT „la radierea menţiunilor privitoare la decizia penală nr. 32/07.02.2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-secţia penală în dosarul nr. 6536/2/2008 din evidenţele sale la situaţia juridică a următoarelor bunuri imobil:
 
-teren în suprafaţă de 4.760,98 mp, situat în Constanţa, str. Th. Burada, zona Gara CFR, mun. Constanța, identificat cu nr. cadastral  214179 (nr. cadastral vechi 11076) şi având în vedere cartea funciară deschisă nr. 214179/ Constanţa.
-teren în suprafaţă de 1,259 mp, situat în Constanţa, zona gară CFR, sos. Mangaliei, Bd. 1 Mai, mun. Constanța, identificat cu nr. cadastral 11072 şi având carte funciară deschisă nr. 226800/Constanţa“.
 
Ce a decis prima instanță
 
În motivarea deciziei, în primă instanță, judecătorii au arătat că „instanţa constată că, prin decizia penală nr. 32/07.02.2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția penală în dosarul nr. 6536/2/2018, s-a dispus desființarea în parte a dispoziției Primarului Municipiului Constanța nr. 3694/05.11.2002 (pag. 403 din decizie), însă nu s-a dispus si desființarea actelor translative de proprietate subsecvente acestora prin care terenurile care au format obiect al dispoziţiilor desființate au fost înstrăinate succesiv către terți“.
 
„Instanţa reţine“, se mai arată în motivarea deciziei, „că imobilele obiect al prezentei cereri nu se află printre cele cu privire la care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor (pag. 406-410 din decizie), iar obligaţia prin care s-a dispus ca Ministerul Finanțelor Publice să întreprindă demersurile necesare pentru a intra în posesia bunurilor privește doar acele bunuri expres arătate în dispozitivul hotărârii, în privința cărora s-a dispus restabilirea situatiei anterioare“.
 
„Prin urmare“, au spus judecătorii, „respectiva menţiune din cuprinsul situaţiei juridice nu are temei juridic, nefiind prevăzută în cuprinsul niciunui act, astfel că se impune radierea acesteia“.
 
Totodată, „instanţa constată că în cauză este incident şi principiul garantării dreptului la apărare și cel al ocrotirii subdobânditorului de bună-credintă si cu titlu oneros al bunului imobil, reclamanţii dobândind dreptul de proprietate asupra terenului după ce acesta a fost transmis  de mai multe ori, prin acte succesive translative de proprietate“.
 
În aceste condiții, Judecătoria Constanța a admis cererea, iar Tribunalul a decis acum să respingă ca nefondat apelul declarat de municipalitate, hotărârea Tribunalului fiind definitivă.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudențeiwww.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul Retrocedărilor
Curtea de Apel Constanța, răspuns la pretențiile lui Chițac de la Mazăre

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii