Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:46 07 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine era curierul și cum a încercat să scape de vină Un transport uriaș de țigări de contrabandă, care trebuia să ajungă la Valu lui Traian, interceptat

ro

11 May, 2020 00:00 2639 Marime text

Judecătoria Constanța a dispus condamnarea unui tânăr, de 32 de ani, din Moldova, la închisoare cu executare, inculpatul fiind găsit vinovat pentru contrabandă! Decizia nu este una definitivă, aceasta fiind contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care va lua o decizie definitivă. Inițial, tânărul moldovean le-a declarat judecătorilor din Constanța că a venit în România pentru a cumpăra o autoutilitară marca Mercedes, model Sprinter. Ajuns în Galați, presupusul vânzător al mașinii i-ar fi spus inculpatului că autovehiculul nu mai este de vânzare și, totodată, l-a întrebat dacă vrea să ducă respectiva mașină până în județul Constanța pentru a-l preda unor persoane necunoscute. Ulterior, bărbatul a revenit asupra declarațiilor și a recunoscut tot.
 

Punctul de comercializate, Valu lui Traian

 
În actul de sesizare a instanței, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța arată că, la data de 17 ianuarie, inculpatul (Ion L.) a preluat, deținut și transportat cu autoutilitara marca Mercedes, din Galați în Constanța, aproape 35.000 de pachete de țigări provenite din contrabandă. Oamenii legii mai arată că respectivele țigări urmau să ajungă în localitatea Valu lui Traian, județul Constanța. De aici, cred anchetatorii, țigările urmau să fie distribuite în mai multe puncte cheie atât în municipiul Constanța, cât și în alte orașe importante din județul Constanța.
 

Compartiment fals

 
La momentul depistării în trafic, inculpatul a declarat verbal că nu știe ce transportă, iar în urma controlului efectuat asupra remorcii autoutilitarei de către polițiști s-a constatat că în compartimentul marfă erau așezate în ordine niște cutii din carton pe toată latura compartimentului, respectiv pe înălțime până la limita de sus, iar între compartimentul din peretele din spatele cutiilor de carton și capătul exterior al remorcii există o diferență de aproximativ un metru, motiv pentru care acesta a fost condus împreună cu autoutilitara la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța .
 
Aici a fost deschis compartimentul marfă, au fost îndepărtate cutiile din carton și ulterior a fost îndepărtat peretele fals, descoperindu-se un locaș special amenajat cu dublu fund în care se găseau peste 50 de cutii de carton care conțineau pachete de țigări marca „Plugarul”, marcate fiscal cu timbre de accizare din Republica Moldova.
 

Versiunea moldoveanului

 
Inculpatul a mai spus că în dimineața zilei de 17 ianuarie a plecat cu un autoturism luat la ocazie, pe al cărui șofer nu îl cunoaște, și a intrat în România prin Galați. Aici a fost lăsat în parcarea unui magazin, unde s-a întâlnit cu un bărbat cunoscut pe internet printr-un site de vânzări-cumpărări auto, pentru că avea intenția de a achiziționa o autoutilitară.
 
Când s-au întâlnit, vânzătorul, cetățean român, i-a spus că autovehiculul nu mai este de vânzare și, totodată, l-a întrebat dacă vrea să ducă respectivul autovehicul marca Mercedes-Benz până în județul Constanța pentru a-l preda unor persoane necunoscute, serviciul prestat nefiind plătit și acesta dându-i asigurări că va avea cu ce să se întoarcă în municipiul Galați, după ce va preda autoutilitara.
 

Scenariu neverosimil

 
În motivarea deciziei, judecătorii din Constanța au precizat că declarația verbală dată de inculpat prin care a încercat să își justifice prezența pe teritoriul județului Constanța, pe traseul unde a fost depistat (DN3), prezintă un scenariu neverosimil, contrazis de probele administrate în cauză.
 

Prima condamnare
 

Într-un final, cel în cauză a recunoscut faptele imputate de procurorii din Constanța, beneficiind astfel de reducerea pedepsei.

 
Dosarul (2817/212/2020) a ajuns la Judecătoria Constanța la începutul lunii februarie. Pe data de 15 aprilie, magistrații din Constanța a decis condamnarea tânărului moldovean, având în vedere gravitatea infracțiunii comise, valorile sociale prejudiciate în desfășurarea activității infracționale, valoarea ridicată a prejudiciului, faptul că infracțiunea a fost comisă prin disimularea autoturismului în scopul de a nu fi depistat, la doi ani de închisoare cu executare, pentru comiterea infracțiunii de contrabandă.
 

Confiscări
 

Instanța a mai dispus confiscarea autoutilitarei marca Mercedes, model Sprinter, aflată la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța, precum și a celor aproape 35.0000 de pachete de țigări marca Plugarul.
 
Mai mult, instanța a admis acțiunea civilă formulată de partea civilă Finanțele Publice Constanța și a decis obligarea inculpatului la plata daunelor materiale în sumă de peste 451.000 de lei.
 
Hotărârea Judecătoriei Constanța nu este una definitivă, aceasta fiind contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care va lua o decizie finală. Primul termen a fost stabilit pentru data de 11 iunie.
 
Sursă motivare: rolii.ro

 
Foto cu rol ilustrativ.
 
Citește și
 
DIICOT. Peste 110.000 de pachete de țigări fără timbru de marcaj, ridicate de oamenii legii (galerie foto)

Autoturism încărcat cu 7.000 de pachete cu țigări, confiscat de polițiștii de frontieră (galerie foto+video)

 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii