Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:28 08 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Când va lua instanța o decizie în procesul pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul

ro

10 Aug, 2020 00:00 1793 Marime text
  • Fostul vameș Valentin Roșculeț a dat statul în judecată, după ce a fost arestat preventiv timp de șase luni, în ancheta Portul. La finalul procesului penal, acesta a fost declarat nevinovat.
  • Instanța a anunțat că va lua o decizie pe data de 20 august, în procesul în care fostul vameș cere repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
  • Indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
Magistrații Tribunalului Constanța au rămas în pronunțare în dosarul în care Statul Român prin Ministerul Finanțelor este chemat să răspundă pentru prejudiciile reclamate de fostul lucrător vamal Valentin Roșculeț, în urma mega-anchetei DNA intitulată generic „Dosarul Portul“.

Prin avocatul său, acesta a reclamat în instanță faptul că în cazul său s-au produs erori judiciare din cauza cărora și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor, deși, ulterior, instanța l-a considerat în mod definitiv nevinovat, arătând în motivarea deciziei că „fapta (nr., care i se imputase) nu există“.
După audierea pledoariilor susținute în cauză, la sfârșitul săptămânii trecute, judecătorii Secției civile au anunțat că vor lua o decizie în acest caz pe data de 20 august, urmând ca, între timp, să analizeze toate actele depuse la dosar.


Decizia poate fi contestată

Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul fostului lucrător vamal Valentin Roșculeț are numărul 92/118/2020 și a fost înregistrat pe rolul Tribunalului la data de 9 ianuarie 2020. Acesta a dat statul în judecată pentru repararea prejudiciilor ce i-au fost cauzate, susține acesta, prin erori judiciare.

Protagonist, alături de numeroase alte persoane, al Dosarului Portul, Valentin Roșculeț și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor, în arest preventiv, în timpul desfășurării anchetei de către procurorii anticorupție. Totuși, în cursul verii anului trecut, după mai mulți ani de judecată, magistrații Curții Supreme au decis achitarea definitivă a lui Valentin Roșculeț, dar și a mai multor acuzați din proces. În cazul lui Roșculeț, instanța a stabilit că acesta este nevinovat de acuzația de „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“ adusă de procurori. Mai exact, judecătorii au ajuns la concluzia că „fapta nu există“ .
Decizia Tribunalului Constanța în procesul privind repararea prejudiciilor poate fi contetată la instanța superioară.


Citește și:

Doi dintre inculpaţii dosarului Portul au dat în judecată Statul Român. Tribunalul Constanţa a stabilit primele termene!
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii