Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:51 27 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape 30 de familii din Constanța, care au deținut garaje, date în judecată de Primărie! Ce se întâmplă azi în instanță

ro

26 Oct, 2020 00:00 1834 Marime text
  • Cei aproape 30 de constănțeni au pierdut definitiv procesele privind demolarea garajelor, iar acum municipalitatea i-a dat, la rândul său, în judecată, pentru a-și recupera cheltuielile cu procesele.
  • Conform Portalului Jurisprudenței Naționale, într-unul dintre dosare este vorba despre o serie de garaje amplasate în cartierul Poarta 6.

Azi, la Judecătoria Constanța sunt programate primele termene în dosarele 10662/212/2020 și 10661/212/2020 , cauze în care Primăria Constanța a chemat în instanță 27 foști proprietari de garaje.

Ședințele de judecată sunt programate să înceapă de la ora 11.30, respectiv 12.30.

Pe scurt, în referire la cele două dosare, este vorba despre mai mulți constănțeni care, inițial, au contestat în instanță notificările prin care Primăria Constanța și Poliția Locală le-au adus la cunoștință că trebuie să demoleze garajele.

În primă instanță, o parte dintre constănțeni au primit câștig de cauză, iar autoritățile au fost blocate temporar de la a-și pune în practică planul privind demolărie. Lucrurile s-au schimbat însă radical în apel, când Tribunalul a admis calea de atac promovată de municipalitate.

Recapitulând, cei aproape 30 de constănțeni au pierdut definitiv procesele privind demolarea garajelor, iar acum municipalitatea i-a dat, la rândul său, în judecată, pentru a-și recupera cheltuielile cu procesele.


„Primăria recuperează cheltuielile de judecată“

Adriana Teodoru, fostul purtător de cuvânt al Primăriei Constanța, a declarat pentru ZIUA de Constanța, la momentul înregistrării acțiunii, că în cele două cauze menționate anterior „s-a dat o notificare de către primărie pentru desființarea unor garaje. Cei care aveau garajele au făcut act de anulare a notificării, au pierdut definitiv, iar primăria acum recuperează cheltuielile de judecată“.Garaje în cartierul Poarta 6

Conform Portalului Jurisprudenței Naționale, într-unul dintre dosare este vorba despre o serie de garaje amplasate în cartierul Poarta 6.

Mai exact, în hotărârea instanței, citată pe www.rolii.ro, se arată că „în anul 1990, Asociația de locatari (...), zona Poarta 6, a propus Serviciului de Urbanism al Consiliului Local al Municipiului Constanța acoperirea platformei de parcare a autoturismelor locatarilor în blocurile FE2 si FE3, platforma de parcare aflată pe terenul proprietate privată a UAT Constanța“.

Conform sursei citate, „pentru a obține autorizația de construire/avizul favorabil al autorității competente, în acord cu prevederile legale în vigoare la acel moment, inițiativa acestora s-a concretizat într-un Borderou (...). Potrivit Memoriului justificativ întocmit se explică inițiativa demersurilor, respectiv aceea de a oferi protecție autoturismelor locatarilor de intemperii“.


Bună credință

Oamenii arătaseră în procesul inițial că „prin realizarea amplasamentului s-a urmărit inclusiv ferirea celor două blocuri de inundație, întrucat în timpul fiecărei averse de ploaie, dată fiind poziționarea lor, atât apa, cât și deșeurile aduse de șuvoaie pătrundeau în acestea, amplasamentul având și scop de protecție a blocurilor“.

„S-a considerat altfel, că garajele creează o barieră (...). S-a stabilit totodată că pereții să fie realizați din BCA, învelitoarea din azbociment ondulat, iar pardoseala din asfalt. Valoarea estimativă a lucrărilor s-a indicat a fi cea de 200.000 lei, astfel cum rezultă atât din cuprinsul Memoriului justificativ, cât și din cuprinsul Bonului de comandă ce atestă plata sumei de 2.000 lei pentru obținerea autorizației de construire“, conform www.rolii.ro. „Cum s-a considerat că lucrările au fost autorizate/avizate, s-a procedat la construirea acestora cu bună credință, în acord cu documentația înregistrată la instituția competentă“, se arată în sentința inițială a instanței.
 

Taxe la zi

„Se are în vedere că reclamanții plătesc taxa pe garaj, chitanțele fiind anexate cererii de chemare în judecată. De asemenea, tot din actele notariale, cât și din chitanțele/notificările anexate, rezultă că toate garajele au un cod unic de înregistrare și sunt luate în evidențele Serviciului Public de Impozite, Taxe și Alte Venituri ale Bugetului Local Constanța. Astfel, atât constructorii inițiali, cât și succesorii în drepturi, au achitat și achită și în prezent taxa pe garaj, taxa care se face venit la bugetul local al municipiului local. La sfârșitul anului 2019 însă, reclamanții au fost notificați de Primarul Municipiului Constanța, cât și de Direcția Generală Poliția Locală“, conform motivării.


Citește și:

#alegerilocale2020
Vergil Chițac, soluții pentru Constanța sufocată de mașini - “Construim, la intrările în oraș, parcări de tip Park and Ride, iar în cartiere, parcaje noi din bugetul local”


Constanța
O nouă parcare, amenajată în Tomis Nord

Ti-a placut articolul?

Comentarii