Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 iulie, ziua în care Vila Regală din Mamaia și-ar putea schimba proprietarii

ro

18 Jun, 2020 00:00 1099 Marime text
  • Judecătorii Tribunalului au anunțat că vor lua o decizie în proces pe data de 1 iulie.
  • Dosarul se află pe rolul Secției civile a Tribunalului din anul 2018.
  • Ministerul Culturii solicită „constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare“ pentru Vila Regală
Verdictul în procesul în care Ministerul Culturii revendică Vila Regală din Mamaia se lasă așteptat. Ieri, judecătorii au amânat din nou pronunțarea unei prime soluții în cauză, noul termen fixat pentru a lua o decizie fiind 1 iulie. Inițial, decizia urma să fie luată pe data de 3 iunie, apoi a fost amânată pentru data de ieri, când magistrații au ajuns la concluzia că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza cazul.

După cum arătam în edițiile anterioare, procesul a debutat pe rolul Secției civile a Tribunalului Constanța încă din anul 2018, fiind înregistrat sub numărul 5533/118/2018. În cauză, Ministerul Culturii revendică Vila Regală din Mamaia, monument istori aflat în prezent în proprietatea SC Light System SRL. Firma a intrat în posesia Palatului în urma contractului pe care l-a încheiat cu SC Mamaia SA.

Potrivit informaţiilor oficiale puse la dispoziţie de Ministerul Culturii, obiectul dosarului este reprezentat de „constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial «Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ștefan». Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896“.
 

Dreptul de preemțiune al statului, încălcat

Concret, în acest proces, Ministerul Culturii cere ca Vila Regală să revină în proprietatea statului.
„Ministerul Culturii a promovat această acţiune în contradictoriu cu SC Light System SRL şi SC Mamaia SA şi a solicitat anularea contractului sus-menţionat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare“, susţine Ministerul.

Fostul ministru Valer-Daniel Breaz arăta, la momentul deschiderii acțiunii în instanță, în anul 2018: „Constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului naţional reprezintă o acţiune responsabilă şi legitimă a MCIN“.

„Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preempţiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi autorităţile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria faţă de statul român, faţă de lege şi patrimoniul cultural al acestei ţări“, conform sursei citate.
Indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va fi putea fi atacată la instanța superioară.


Citește și:

Ministerul Culturii vrea Vila Regală din Mamaia. Când se redeschide dosarul
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii