Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi liceeni reconstruiesc Romania pentru Google Earth

ro

13 Feb, 2010 23:59 3136 Marime text

the-planet-earth.jpgDoi adolescenti romani reconstruiesc Romania din temelii. Casa Presei, Palatul Cotroceni, Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" si Cazinoul din Constanta se numara printre lucrarile lor minutioase. Cum este posibil? Prin intermediul computerului, care le permite lui Ciprian Nutescu si Razvan Mitre sa remodeleze realitatea cu ajutorul imaginilor tridimensionale.

O intreaga retea mondiala de desenatori 3D lucreaza astazi la reconstructia virtuala a planetei. Una dintre cele mai cunoscute aplicatii este
ilustrarea cladirilor din marile orase ale lumii, care pot fi vizualizate cu programul Google Earth. Modelatorii folosesc fotografiile reale ale cladirilor pe care vor sa le ilustreze si apoi, cu ajutorul unui program special, realizeaza copiile tridimensionale ale imobilelor pe care ulterior, prin intermediul internetului, le ofera spre vizionare lumii intregi. Orasele din Romania au intrat si ele in acest proces
de reconstructie virtuala cu ajutorul unor pasionati ai tehnologiei 3D, multi dintre ei aflati la varsta adolescentei, precum Nutescu si Mitre.

"Am intrat in
legatura cu firma americana in 2007, prin e-mail. Mi-au spus sa le trimit niste imagini
si apoi m-au bagat in reteaua lor de modelatori 3D din toata lumea", povesteste Ciprian Nutescu. Tinerii spun ca dupa ce le-au aparut modelele pe Google Earth au inceput sa primeasca si oferte de contracte. Sumele primite au fost mici, dar, dupa cum singuri recunosc, cariera lor este abia la inceput de drum.

Lumea se reconstruieste de cativa ani incoace. Din temelii. Orase, cetati, biserici, drumuri. Dar nu se mai folosesc piatra, caramida, betonul, sticla sau otelul. Iar constructorii nu mai utilizeaza lopata si mistria. E suficient mouse-ul. Zidurile sunt creionate pe calculator. Dintr-un click este sapata fundatia viitoarei cladiri, apoi dintr-o alta comanda a tastaturii sunt conturati peretii, acoperisul, ferestrele. Pe urma apar strazile, magazinele, parcurile. Poti chiar sa te intorci cu mii de ani in urma, tot printr-o simpla comanda a computerului, sa dai o fuga in Roma antica. Ai privilegiul sa patrunzi in intimitatea vietii din timpul imparatului Constantin, vizitand case, temple, brutarii, ba chiar si bordeluri. Vorbim in acest caz de un program oferit de catre Universitatea din Virginia, SUA.

27 de ore pentru construirea unui oras virtual
Un oras virtual se naste aproape cat ai bate din palme. Venetia a fost remodelata in numai 27 de ore. S-au folosit 250.000 de fotografii ale tuturor cladirilor si monumentelor din acel loc. Imagini transpuse apoi intr-un proiect conceput de specialisti ai Universitatii din Washington. Romania a intrat si ea in mijlocul acestui "santier" deschis la scara planetara, dupa ce Sibiul, Pitestiul, Constanta, Iasiul, Brasovul, Clujul si Bucurestiul au fost incluse in noua lume animata de unghiuri drepte, culori si lumini.

Doi liceeni si un absolvent de facultate


Printre atatia constructori de factura moderna, risipiti prin toate ungherele Internetului, am intalnit trei bucuresteni. Doi dintre ei sunt elevi de liceu, iar al treilea e ceva mai "batran" - are 24 de ani. Sunt totusi oameni cu state vechi, de vreme ce fac parte, de peste doi ani, dintr-o retea mondiala de modelatori 3D. Este o adevarata "armata" de meseriasi care lucreaza pentru programul Google Earth. Unul dintre ei este Ciprian Nutescu, elev in ultima clasa de liceu la Colegiul Tehnic "Traian". De la el am aflat dupa aceea si de prietenii sai: Razvan Mitre - care se pregateste in acest an sa absolve Colegiul National Bilingv "George Cosbuc" -, la care se adauga decanul de varsta al grupului - Razvan Preda -, absolvent al studiilor universitare de Management, in prezent angajat la o firma din domeniul vanzarilor. Toti trei sunt dispusi sa vorbeasca in detaliu despre hobby-ul lor.

O lectie despre lumea virtuala

Ciprian Nutescu si Razvan Mitre se asaza in fata unui calculator si incep sa dea tot felul de comenzi. Vor sa ma familiarizeze cu lumea din interiorul
computerului, prezentandu-mi diverse schite facute de ei. "Nu e chiar atat de greu sa faci un desen in format 3D", incearca sa ma convinga Ciprian ca pasiunea e pe primul loc, apoi capacitatea de a vedea in spatiu, atunci cand te apuci sa construiesti o cladire virtuala. Sunt introdus in tehnologia "santierului". Primul pas e sa intri pe Google Earth. "Acolo poti vedea imaginea din satelit a cladirii care te intereseaza", zice Razvan. Accesezi un program gratuit de editare.

"Desenezi conturul sau amprenta casei", adauga colegul sau. Dupa care "sapi" fundatia. "Trebuie sa ai si fotografiile din realitate ale cladirii, ca sa estimezi proportiile." Dupa ce au fost prelucrate, pozele originale sunt "lipite" pe structura virtuala a imobilului. "Pe urma incarcam imaginea pe Internet." La final, definitia 3D - "daca 2D inseamna lungimea si latimea, atunci la 3D se adauga si inaltimea", isi finalizeaza Ciprian scurta lectie.

Cartierul Tineretului, reconstruit
Pasiune din clasa a X-a la Razvan. La inceput, a reconstruit o parte din propriul cartier - Tineretului. Admiram imaginea pe calculator. Un cvartal inconjurat de strazi si arbori. Cu cat detaliezi imaginea, cu atat totul ti se pare mai real. "Iata si blocul meu", ne arata baiatul. Se vede balconul de la apartamentul in care locuieste. Aproape ca te astepti sa te salute cineva de la fereastra. La randul sau, Cirpian a inceput cu Circul Globus, pe care l-a mesterit abia dupa ce-a aflat de la diverse cunostinte de pe Internet cu ce se "mananca" tehnica 3D. "Nu te invata nimeni ce si cum sa faci. Esti autodidact. Fiecare e pe cont propriu in Romania." Prietenii pe care i-am intalnit acum - Ciprian si cei doi Razvani - au fost uniti la un moment dat de pasiunea lor comuna.

Autorii imaginilor virtuale, din orice parte a lumii ar fi ei, isi dau unii altora note de la 1 la 5 pentru calitatea si acuratetea muncii lor. "Asa ne-am intalnit noi trei", spune Cristi. Tot el povesteste cum a intrat in dialog cu cei de la Google. Asta s-a intamplat in luna februarie din 2007. "Am vorbit cu cei din America pe e-mail. Mi-au spus sa-mi alcatuiesc o colectie de imagini, ca sa fac parte din reteaua lor de modelatori 3D din toata lumea."

Ciprian avea la vremea aceea zece cladiri in portofoliu, iar Razvan Mitre - 20. "Cerinta principala a celor de la Google a fost ca fiecare cladire sa fie pozitionata perfect pe harta, acolo unde este ea in realitate, in cadrul unui oras, pe strada respectiva. si sa existe o descriere exacta a locului, ca sa-si dea seama oricine la ce adresa este locatia respectiva", aud de la Razvan. Fiecare detaliu al cladirii este important - usile, ferestrele, acoperisul. Totul trebuie sa fie "montat" la locul lui. Daca "arunci" vreo fereastra pe acoperisul cladirii, imaginea isi pierde valoarea.

Continuarea pe: Qbox.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii