Plângeri la Universitatea „Ovidius” Constanța Mai mulți absolvenți de la Facultatea de Psihologie, șansă ratată de înscriere la master în București. Ce spune rectorul
Plângeri la Universitatea „Ovidius” Constanța: Mai mulți absolvenți de la Facultatea de Psihologie, șansă
16 Jul, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
628
Marime text



- O absolventă ce a urmat cursurile specializării Psihologie din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea „Ovidius” Constanța ne-a sesizat în legătură cu o situație neplăcută atât pentru ea, cât și pentru alți colegi ce au terminat studiile de licență anul acesta
- Cea care ne-a adus în atenție cazul este nemulțumită de faptul că examenul pentru susținerea licenței a fost programat târziu, „în așa fel încât majoritatea dintre noi, absolvenți ai promoției 2025, să nu avem posibilitatea de a ne înscrie la programele de master din cadrul altor universități, precum cele de la Universitatea din București.”
O absolventă ce a urmat cursurile specializării Psihologie din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea „Ovidius” Constanța ne-a sesizat în legătură cu o situație neplăcută atât pentru ea, cât și pentru alți colegi ce au terminat studiile de licență anul acesta.
Cea care ne-a adus în atenție cazul este nemulțumită de faptul că examenul pentru susținerea licenței a fost programat târziu, „în așa fel încât majoritatea dintre noi, absolvenți ai promoției 2025, să nu avem posibilitatea de a ne înscrie la programele de master din cadrul altor universități, precum cele de la Universitatea din București.”
Ea a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că prima probă, cea scrisă, a fost susținută pe 9 iulie, iar examenul oral a fost programat pe 11 iulie. Pentru cei care voiau să meargă mai departe la master în Capitală, Universitatea din București mai primea dosarele de înscriere până pe 14 iulie, ora 14:00, după această oră, platforma fiind închisă. Conform unibuc.ro, înscrierea la programele de master ale Facultății de Psihologie și Științele Educației s-a derulat în perioada 4-14 iulie. Fata susține că în ziua de 14 iulie, absolvenții Facultății de Psihologie de la UOC și-au primit adeverințele de licență necesare întocmirii dosarului la cinci minute după ora la care platforma Universității din București se închidea.
„Această situație a fost însoțită de un comportament recalcitrant al cadrelor didactice, atât în ziua eliberării adeverințelor, cât și în perioada premergătoare. Programarea intenționat întârziată a examenelor și refuzul de a elibera la timp documentele necesare au limitat, practic, orice opțiune a studenților de a continua studiile în alte centre universitare, forțându-ne să rămânem doar la cele două programe de master locale sau să renunțăm complet”, este de părere absolventa.
Ea a mai declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că încă din luna aprilie se știa de faptul că admiterea la master la Facultatea de Psihologie și Științele Educației se încheia pe 14 iulie, ora 14:00, și că profesorii de la „Ovidius” au fost șocați să afle despre acest aspect, atunci când s-au eliberat adeverințele.
Conform studentei, de la specializarea ei au fost în jur de 20 de doritori care voiau să își continue studiile la București. Ne-a mai menționat că specializarea Psihologie a avut 65 de absolvenți anul acesta, și per total, de la cele patru specializări, au fost 478.
Ce spune rectorul Dan-Marcel Iliescu despre acest caz
Situația aceasta a ajuns și în atenția rectorului Universității „Ovidius” Constanța, Dan-Marcel Iliescu, după ce mai mulți studenți și-au exprimat nemulțumirile.
Redăm mai jos răspunsul rectorului citat de studenta reclamantă în sesizarea transmisă redacției:
„Realitatea este că s-au lucrat 478 de adeverințe în weekend, deși nu aveam nicio obligație legală. Luni, la ora 11.00, erau deja în rectorat, iar studenții au fost informați că le pot ridica după ora 12.00. Legal, putem elibera aceste documente în 30 de zile, iar diploma de licență se eliberează în termen de un an.
Este vorba de cei care merg la titularizare. Deci cei care merg către titularizare au adeverințele la dispoziție. Cei care pleacă în altă parte, mastere sau mai știu eu unde vor ei nu e problema mea că în altă parte se făceau înscriere nu știu când. Dacă alte universități au alt calendar, în baza autonomiei universitare, nu este responsabilitatea noastră. Noi puteam organiza examenul de licență și săptămâna viitoare, și atunci nu mai exista nicio șansă pentru nimeni.”
Menționăm că și cotidianul ZIUA de Constanța a încercat să obțină un punct de vedere de la Dan-Marcel Iliescu asupra situației prezentate. Iată ce ne-a transmis acesta:
„Examenul de licență a avut loc vineri, 11 iulie.
În conformitate cu programul de lucru al instituției, era normal și perfect legal ca procesul de întocmire și eliberare a adeverințelor să demareze în ziua de luni, 14 iulie, fără un termen limită.
Tocmai pentru a veni în ajutorul absolvenților (în special pentru exemenele de admitere și de titularizare), facultatea a decis să deschidă secretariatul în zilele de sâmbată și duminică (zile nelucrătoare), timp în care au fost operate peste 400 de astfel de adeverințe, concret 478.
Aici se cuvine și o precizare: nu există un termen legal de eliberare a acestor adeverințe, iar Diplomele de licență se eliberează în termen de un an de la absolvire.
La terminarea examenului, în ziua de vineri, absolvenții au fost informați că își pot ridica adeverințele începând cu ziua de luni, după prânz.
În aceste condiții, considerăm că formularea «eliberare târzie» este cel puțin exagerată, ca să nu spun tendențioasă.”
Întrebat dacă au existat cereri speciale din partea studenților care voiau să aplice la master în București pentru eliberarea mai rapidă a adeverințelor astfel încât să se încadreze în termenul limită, a precizat:
„Din punct de vedere instituțional, toți studenții și absolvenții au același statut și nu există formula legala de «cereri speciale».
În ceea ce privește «rapiditatea», cred că răspunsul meu de mai sus este mai mult decat edificator.”
L-am întrebat și dacă pe viitor un calendar unic de susținere a examenului de licență adoptat de toate facultățile din cadrul UOC ar putea să ducă la o evitare a unei astfel de situații. Iată ce ne-a răspuns:
„Nemulțumirile cazului de față sunt legate de diferențele de calendar dintre universități diferite, un aspect pe care nimeni nu-l poate controla sau coordona, indiferent cât s-ar strădui.
Neconcordanțele s-ar evita, teoretic, doar în cazul în care masterandul rămâne la UOC.
Nu se pot evita însă situațiile, ca cea de față, când absolventul merge la altă universitate, din țară sau chiar din afara ei.”
Facem precizarea că ne-am adresat și decanului Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea „Ovidius” Constanța, conf. univ. dr. Silvia Raluca Matei, pentru obținerea unui punct de vedere în acest caz. Îl vom publica în momentul în care acesta ne va răspunde.
Nu este un caz singular
Revenind la absolventa care ne-a adus la cunoștință cazul, ea ne-a mai spus că au existat și în alți ani astfel de incidente la Facultatea de Psihologie și Științele Educației. „Acum doi ani s-au eliberat adeverințele la timp”, ne-a precizat.
În legătură cu planurile de viitor, ne-a spus că există o posibilitate de a aplica în toamnă la admitere în București. Este sigură, însă, că se va înscrie anul viitor la master în Capitală.
„Momentan, vreau să găsesc un loc de muncă aproape de domeniu. Este greu să muncești fix în domeniu fără master”, a mai adăugat.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii