Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:12 19 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călători străini prin Dobrogea (III) - Johann Schiltberger (galerie foto)

ro

27 May, 2016 00:00 1550 Marime text
Bavarezul Johann Schiltberger (1381-1438) l-a însoțit pe regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei în cruciada europeană antiotomană din 1396. După înfrângerea acestuia la Nicopole (cetate pe malul bulgăresc al Dunării, în fața cetății Turnu), Schiltberger a fost luat prizonier și a avut parte de un lung periplu prin Europa, Asia și Africa. Întors acasă, a lăsat un jurnal-memoriu în care descrie călătoriile sale din anii 1394-1427 şi care a fost tipărit în multe ediții. În România, a fost studiat de N. Iorga și de Sadi Ionescu.
 
Teritoriul dintre Dunăre și Mare este menționat în trei rânduri în manuscrisul lui Schilberger. În primele două cazuri, o face cu ocazia expediției antiotomane, iar în al treilea, pe drumul de întoarcere în Germania, când trece prin Dobrogea.
 
El menționează orașul Brăila pe Dunăre, unde negustorii aduceau mărfuri cu luntrile din „țara păgânilor”, adică Dobrogea ocupată de otomani cu câțiva ani înainte. De asemenea, Schiltberger arată: „Eu am fost în trei țări care se numesc toate trei Bulgaria”. Primele două Bulgarii erau țaratul de Vidin și țaratul de Târnovo, iar despre „a treia Bulgarie”, adică Dobrogea, precizează că este situată acolo unde se varsă Dunărea în mare și capitala sa se numește Caliacra, în text - „Kallacrea”.
 
Cândva în intervalul 1425-1427, Schilberger și camarazii săi au plecat din Constantinopol (Istanbul) cu o corabie a împăratului bizantin Ioan VIII Paleologul (1425-1448), având ca destinație cetatea Chilia, în text - „Gily”, situată unde „se varsă Dunărea în mare”.

Surse foto:

Wikimedia.org
Afaceriardelene.ro
Tiparituriromanesti.wordpress.com

Documentare:

Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor Maria Holban, Călători străini prin Țările Române, vol. I, Ed. Științifică, București, 1968, pp. 18, 26-31.

Ti-a placut articolul?

Comentarii