Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şedinţă a cadrelor didactice din Constanţa. Noutăţi în legislaţia din învăţământ (galerie foto)

ro

03 Oct, 2018 00:00 2465 Marime text
Ieri, într-o şedinţă de lucru desfăşurată la Palatul Copiilor din Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a dorit să discute cu cadrele didactice ale liceelor constănţene şi cu directorii acestora. Printre subiectele discutate s-au numărat ordinele de ministru nou apărute, aspecte ce trebuie puse la punct în legătură cu schimbările de legislaţie din învăţământ, încadrarea cu personal didactic, apariţia unui ordin de ministru referitor la plata cu ora, transferuri sau concedii de odihnă.
 
Inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, Gabriela Bucovală, a început şedinţa exprimându-şi o nemulţumire şi totodată o îngrijorare. Aceasta a făcut referire la situaţiile postate pe site-ul instituţiei pe care o reprezintă şi faptul că şcolile nu îndeplinesc cu maximă responsabilitate şi rapiditate sarcinile de lucru. „Trebuie să se descarce în timp real de către cei responsabili situaţiile postate pe site-ul ISJ Constanţa, nu după. Ar trebui să tratăm aceste lucruri cu maximă responsabilitate. Ele trebuie centralizate, verificate, iar în momentul de faţă 60 de instituţii nu au realizat încă asta“, a menţionat şefa ISJ Constanţa.
 
În acest context, Gabriela Bucovală a făcut un apel către directorii unităţilor de învăţământ: „Să ne aplecăm cu responsabilitate asupra acestor lucruri“, pentru ca aceste situaţii să fie făcute corect şi complet de la început. În privinţa înscrierilor cadrelor didactice, şefa ISJ Constanţa a menţionat faptul că procedurile sunt rectificate şi îmbunătăţite de mulţi ani, iar că în procedură totul este clar. Vechimea ar fi problema, iar aceasta trebuie să apară în urma definitivatului. „Toate piesele dosarului sunt importante. Trebuie ca dosarele să fie complete. Actele de studii trebuie să coincidă cu specializarea la care cadrul didactic vrea să susţină şi gradul. Vorbim de evoluţia în carieră”, spune Gabriela Bucovală.
 
La această şedinţă de lucru a luat cuvântul şi inspectorul şcolar general adjunct Alina Codreanu, care a vorbit despre ordinul de ministru în legătură cu structura anului şcolar. Aceasta recomandă ca săptămâna „Şcoala Altfel” să nu fie poziţionată înainte sau după o vacanţă, ci în altă perioadă.
 
În ceea ce priveşte încadrarea cadrelor didactice, Alina Codreanu a precizat: „Proiectul de încadrare se prezintă spre avizare. După avizare devine plan de încadrare, apoi se mai supune spre aprobare de către inspectorat până la sfârşitul lunii septembrie“.
 
În legătură cu norma privind plata cu ora, inspectorul şcolar general adjunct a menţionat faptul că încadrarea titularilor se face prin atribuirea unui minim de clase. Dacă se va depăşi norma, atunci se va institui  plata cu ora. 
O altă prevedere a ordinului de ministru are legătură cu învăţătorii ale căror clase fac limbi moderne cu profesori specializaţi. „Orele pe care le pot face sunt cele de limbi moderne, activităţi de tip şcoala după şcoală sau asistenţă la clasă ori altfel de activităţi”.
 
Inspectorul şcolar general adjunct Alina Codreanu a făcut referire şi la asigurarea unei norme de 40 de ore pe săptămână, respectiv 8 ore pe zi: „18 ore sunt de predare. Restul orelor trebuie să fie justificate în fişa postului fiecărui cadru didactic. Contractele de muncă trebuie să fie actualizate. Acelaşi lucru trebuie făcut şi de  directori“.
 
Ea a amintit, de asemenea, de ceea ce trebuie să se întâmple atunci când un cadru didactic este indisponibil. „Când nu se depăşesc trei zile, se face o înţelegere fără plată. Dacă se depăşeşte această perioadă, se va încheia alt contract cu altcineva la plata cu ora“, a mai spus Alina Condreanu.
 
Personalul didactic trebuie să facă o negociere parţială a normei didactice, de predare-evaluare, apoi aceasta poate fi încadrată în regimul plata cu ora. Salarizarea pentru funcţiile de conducere se va face ca o adăugire la salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat.
 
Inspectorul şcolar general adjunct Anca Dragomir a vorbit, la rândul său, despre opţionale. „Părinţii sunt cei care aleg disciplina opţională, şi nu profesorul“. Aceasta a făcut şi câteva precizări în legătură cu disciplina religie. „La începutul ciclului, fiecare părinte trebuie să facă o cerere de participare la ora de religie precizând cultul, nu în fiecare an”.
 
Un alt subiect discutat în şedinţă a fost acela al burselor şcolare: de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social. Reprezentanţii ISJ au insistat ca directorii şcolilor să popularizare  acest lucru în şedinţele cu părinţii, deoarece, în multe cazuri, părinţii nu au aceste informaţii.
 
Totodată, în şedinţă, unii directori au prezentat şi bilanţurile referitoare la activitatea educaţională a liceelor în perioada 2017-2018.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii