Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:01 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre Conferința „About relativity- the geometry of the spacetime”

ro

27 Jan, 2023 10:48 1222 Marime text
De-a lungul anilor săi de existență, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” a fost gazda multor activități, adresate generațiilor interesate de a descoperi lucruri noi, în afara programei școlare.

Pe data de 14 ianuarie 2022, a avut loc prima, dintr-o serie de patru conferințe, desfășurate sub titlul „Conferința About relativity: the geometry of the spacetime” și având scopul de a prezenta experimente, precum cel Michelson-Morley, dar și câteva aspecte care pun bazele unei geometrii diferite de cea euclidiană, cu care eram familiarizați.

De această dată, pe tabla aulei „Gh. Coriolan” a început o lungă și frumoasă călătorie prin relativitate, prezentată de domnul Wladimir Georges Boskoff, profesor universitar la Facultatea de Matematică a Universității „Ovidius” din Constanța.

Wladimir-Georges Boskoff predă la Universitatea „Ovidius” Constanța încă din anul 1990. A fost de două ori decan al Facultății de Matematică din cadrul universității, în perioadele 2004-2012 și 2016-2020. Și-a susținut teza de doctorat în 1994 la Universitatea București, iar peste doi ani, acesta a fost recompensat cu Premiul „Gheorghe Țițeica” al Academiei Române pentru contribuții la înțelegerea naturii metrice a geometriilor neeuclidiene. Și în cărțile sale abordează subiectul relativității și al mecanicii cuantice, demonstrând pasiunea autorului pentru aceste subiecte.

Seria de conferințe s-a bucurat de succes, iar informații în legătură cu vectorii temporali, transformările Lorentz și binecunoscutul experiment cu pisica lui Schrödinger au captat atât atenția a zeci de elevi, cât și a unor cadre didactice, cât și a domnului Adrian Nicolescu, profesor de fizică și doamnei Alina Dermengiu, profesor de matematică, care au asistat la aceste cursuri. Desigur, domnul director Vasile Nicoară a fost prezent, asigurându-se de continuitatea conferințelor și bucurându-se alături de cei prezenți în sală de noile informații prezentate.

Deși la momentul de față, Constanța se bucură de existența unei instituții remarcabile de studii universitare, în trecut mulți elevi nu aveau posibilitatea de a studia în cadrul unei facultăți în apropierea casei. Înființarea universității constănțene după 1980 a răspuns unei cerințe venite atât din partea comunității tomitane, cât și a unei regiuni întregi, cea de sud–est a țării.

În Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” au fost întotdeauna elevi și profesori care au lucrat la nivel ridicat astfel liceul și-a câștigat în timp renumele de „Universitatea Dobrogei”. În acea perioadă, profesori universitari de prestigiu țineau conferințe similare, pentru a comunica cu tinerele generații și pentru a populariza cele mai avansate idei științifice. În prezent, în amintirea acelor zile, acest proiect a fost demarat atât în scopul de a celebra trecutul, cât și pentru o posibilă orientare profesională a elevilor.

În viitor, se dorește dezvoltarea acestui proiect, iar Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” este încântat să fie gazdă a unei succesiuni frumoase de informații.

Autor- Riana Florentina MAZILU


Articol preluat de pe site-ul revistei Zări Alb Astre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii