Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„AEC nu este o asociație împotriva profesorilor“

ro

02 Mar, 2018 00:00 3323 Marime text
Pe data de 4 martie, în sala „Remus Opreanu“ a Consiliului Județean Constanța va avea loc predarea mandatului de președinte al Asociației Elevilor din Constanța (AEC) către mircistul Mihai Tănase (clasa a IX-a, științele naturii bilingv engleză), Alexandru Manda încheindu-și cele trei mandate în fruntea acestei organizații. De fapt, urmează să-și încheie și... viața de licean constănțean, fiind clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu“, cu ochii spre același parcurs precum cel al lui Alexandru Bajdechi... Facultatea de Drept a Universității din București.
 

„Am schimbat mentalități...“

 
Ieri însă a dorit să-și facă publice, din nou, meritele celor trei ani de mandate și, poate mai mult de atât, mândria de a fi reușit să transforme această asociație într-un vector onest al educației. „AEC nu este o asociație împotriva profesorilor, ci militează pentru o educație de calitate, în litera și spiritul legii“.
 
Dincolo de cei 90.000 de km parcurși, elevul Manda a reușit în cei trei ani de AEC să învețe mai mult decât a învățat în cei 12 ani de școală. „Cea mai importantă victorie pentru mine o constituie schimbarea de mentalități. În cei cinci ani de la înființare, AEC a dovedit că poate fi un vector al schimbării și că putem să schimbăm ceva dacă suntem uniți, onești, perseverenți și cu legea în mână! Predau mandatul de președinte al asociației într-o situație mult mai favorabilă, pentru că în ultimii ani am devenit un stakeholder (parte interesată - n.r.) de încredere la masa discuțiilor atât la nivel județean, cât și la nivel național“.
 
Nu s-a ferit să recunoască faptul că cea mai mare dezamăgire rămâne aceea că nu a reușit înființarea Federației Elevilor din România, dar nutrește speranța că succesorii săi vor putea duce la împlinire acest deziderat.
 
Cât despre colaborarea - sau nu - cu Consiliul Județean al Elevilor, Alexandru Manda mărturisea că atât timp cât pe sigla acestei organizații va exista Ministerul Educației Naționale, vor suferi de lipsa capacității organizaționale, fiind mereu... supuși. „Tocmai de aceea a și apărut AEC, în 2013, pentru că am realizat că nu ne putem reprezenta colegii cu demnitate și curaj atât timp cât suntem chemați... la raport!“, a adăugat același fost lider.
 
 
Cum vede elevul perindările în fotoliul de ministru al Educației? „În cei trei ani de mandat am colaborat cu șase miniștri, dintre care cel mai deschis dialogului mi s-a părut Sorin Cîmpeanu. Lipsa de predictibilitate este cruntă, iar un ministru, după instalare, are nevoie de cel puțin două luni de acomodare cu problemele din sistem“, a opinat Alexandru Manda.
 

În loc de bun-rămas

 
Trist, extrem de trist să ajungă să-i judece cei din bănci pe mai-marii ministerului care ar trebui să le ofere siguranță și stabilitatea zilei de mâine. Poate părea băgat prea mult în seamă, poate părea ridicat pe un soclu nemeritat, poate... sunt multe lucruri pe care profesorii și unii părinți și-ar dori să i le reproșeze celui care a reușit să adune drepturile elevilor într-o legislație cu care acum se mândrește. Unii l-au trimis înapoi în bancă, să-și vadă de lungul nasului și de temele pentru acasă... și totuși, Alexandru Manda a reușit să-și scrie numele în educația românească a secolului XXI. Ridicată ștachetă pentru Mihai Tănase!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii