Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

ro

28 Mar, 2023 00:00 1291 Marime text
  • Judecătorii au decis că nu se impune suspendarea Ordinului nr. 6376/2022 al Ministerului Educației, așa cum ceruse AEC.
  • Totodată, Curtea de Apel a decis să dea curs solicitării Asociației Elevilor din Constanța și să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea dispozițiilor OUG 159/2022.
Curtea de Apel Constanța a pronunțat o primă decizie în litigiul dintre Asociația Elevilor din Constanța și Ministerul Educației!
 
Judecătorii au decis că nu se impune suspendarea Ordinului nr. 6376/2022 al Ministerului Educației, așa cum ceruse AEC.
 
Totodată, Curtea de Apel a decis să dea curs solicitării Asociației Elevilor din Constanța și să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea dispozițiilor OUG 159/2022 prin raportare la dispoziţiile art. 1 alin. (1) – (3), art. 16, art. 32, art. 47, art. 49, art. 115 alin. (6) din Constituţia României.
 
Menționăm că OUG 159/2022 vizează anumite modificări aduse Legii Educației Naționale, în timp ce articolele din Constituție pe care ordonanța nu le-ar fi respectat se referă la egalitatea în drepturi a cetățenilor, dreptul la învățătură, nivelul de trai, protecția copiilor și a tinerilor, precum și la faptul că „ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică“.
 
Decizia Curții de Apel privind respingerea cererii de suspendare a Ordinului poate fi atacată în recurs, la Curtea Supremă, în termen de cinci zile de la comunicarea deciziei motivate a instanței.
 
Amintim aici, dosarul în care AEC a chemat în judecată Ministerul Educației se află pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței, având indicativul 115/36/2023.
 
Potrivit datelor oficiale, obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de suspendare a executării actului administrativ reprezentat de Ordinul nr. 6376/2022 al Ministerului Educației.
 
Ordinul 6376/2022 al Ministerului Educației , datat 7 decembrie 2022, face referire la aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu.
 
Astfel, se arată în Normele metodologice că „pentru facilitățile de transport acordate elevilor, prevăzute la art. 1 alin. (1), se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și
Ministrul Educației, Ligia Deca
„Nu s-au produs modificări în proiectul legii învăţământului preuniversita, fiind păstrată varianta prezentată iniţial, pe 27 februarie“ (VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii