Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

ro

22 Jan, 2024 16:44 822 Marime textAsociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!, se arată într-un comunicat transmis de AEC.
 
,,Este 22 ianuarie, aproape se termină luna, iar eu și colegii mei încă nu avem transport gratuit, pentru că nu am primit abonamentele. Acest lucru se întâmplă în fiecare lună: elevii sunt nevoiți să plătească biletele până când operatorii de transport eliberează abonamentele. Dau 12 lei zilnic ca să ajung la școală. De la începutul școlii, de pe 8 ianuarie, am dat 132 lei și nu știu cât vor mai putea părinții mei să acopere costurile. Am sesizat Consiliul Județean Constanța și am solicitat rezilierea contractului cu acest operator. Sper că domnul președinte Lupu va înțelege gravitatea situației și că va lua măsurile necesare ca elevii să meargă la școală!” , a menționat Lorena Drăgușin, președinte AEC

Elevii mai spun că deși s-au făcut numeroase sesizări la Consiliul Județean Constanța cu privire la aceste inconveniente, „președintele Mihai Lupu nu vrea să ia măsuri ca elevii să își poată continua studiile. Încă de la începutul anului școlar, părinții și elevii din localitatea Valu lui Traian sesizează zilnic că nu reușesc să călătorească cu acest operator iar situația este asemanatoare și în alte localitati din județul Constanța.
Acesta este motivul pentru care solicităm rezilierea contractului Consiliului Județean cu operatorul de transport “Metropolitan”, deoarece aceștia blochează gratuitatea elevilor la transport, încălcând dreptul lor la transport gratuit, respectiv la educație".
 
De asemenea, elevii menționăm că CJC are obligația de a sancționa operatorii de transport, în cazul în care nu își îndeplinesc obligațiile de serviciu public pentru acordarea gratuității elevilor, conform articolului 83 din Legea Învățământului Preuniversitar: ”(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public. (...)”

Am solicitat un punct de vedere Consiliului Județean Constanța în legătură cu solicitarea AEC. Iată care este acesta:

„Operatorul de transport Metropolitan SRL a comunicat Consiliului Județean Constanța, în vederea informării, procesele verbale încheiate cu unitățile de învățământ prin care, la data de 08.01.2024, a livrat abonamentele pentru elevii navetiști. În ziua distribuirii, operatorul de transport confirmă că șoferii au primit instrucțiuni să nu solicite elevilor plata transportului.

În ceea ce privește transportul elevilor pe ruta Constanța-Valu lui Traian, ne confruntăm cu o situație regretabilă deoarece grupa 3 de trasee nu a fost încă atribuită, generând astfel un număr triplu de curse și autobuze. Suntem într-o situație neplăcută până la atribuirea grupei 3 (formată din 6 trasee), deoarece elevii navetiști sunt obligați să utilizeze serviciile doar ale Metropolitan SRL, singurul operator cu care Consiliul Județean Constanța are încheiat contract de delegare a gestiunii serviciului de transport pe acest segment de drum, până în prezent.

Grupa 3 de trasee a fost scoasă la licitație de două ori, însă ofertele depuse au fost neconforme. Se analizează posibilitatea atribuirii directe a grupei, până la finalizarea licitației sectoriale pentru delegarea gestiunii serviciului, pe o perioadă de 7 ani.“


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii