Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Mircea Panaitescu, motociclistul nonagenar care vrea prelungirea permisului de conducere

ro

26 Mar, 2022 00:00 2472 Marime text


Cel mai longeviv motociclist din România, Mircea Panaitescu, din Constanța, care în luna mai împlinește 92 de ani, deține un permis ce conducere a cărui valabilitate expiră în 2023. În afară de sănătate, marea lui dorință este să obțină prelungirea carnetului cu încă 10 ani. Își pune mari speranțe în înțelegerea medicilor, dorind ca aceștia să țină cont nu de ce este scris în cartea sa identitate, ci de starea lui bună de sănătate. Își monitorizează zilnic tensiunea și este dispus să arate rezultatele medicilor. În rest, își dorește să se plimbe, mulți ani de acum încolo, cu motocicleta, în atașul căreia o așază, de fiecare dată, pe Margareta, partenera sa. Era văduv de 10 ani când a cunoscut-o, în 2014, și de atunci sunt nedespărțiți.   
 
Domnul Mircea Panaitescu, pensionar, fost economist, este o vedetă, fiind obișnuit să dea interviuri, să fie filmat și să povestească despre marea sa pasiune, viața pe două roți. Primul carnet de motociclist l-a obținut în 1958. Conduce acum o motocicletă Ural, de 72 de cm cubi, de proveniență sovietică. Ne spune că a cumpărat-o în 2015, cu 14.500 de euro. Motorul are toate dotările moderne, „cu frâne pe care doar mașinile de curse, de excepție, le au, are aprindere electronică, tot ce trebuie. A făcut cu ea 38.000 de kilometri. Această motocicletă se deosebește de celelalte prin faptul că are o limită de 100 kilometri la oră. Are și ataș. „Și avem și remorcă”. Când spune „avem" se referă la doamna Margareta, copilotul lui. Ea stă în ataș și dacă face o greșeală îl atenționează. „Mă bate imediat pe picior și atunci mă trezesc”, glumește el.
 
Cea mai lungă călătorie cu motocicleta Ural au făcut-o în Austria, la o „întrunire a motocicletelor comuniste”. Domnul Mircea era cel mai în vârstă participant, dar mulți nu îl credeau și atunci era nevoit să le arate cartea de identitate, unde scrie, negru pe alb, 16 mai 1930, Moreni. „Motocicleta era nouă, aveam și remorcă, și frigider, și cel mai frumos cort și nu treceau nici cinci minute fără să fiu intrebat, ce ai făcut domnule de te păstrezi așa verde”, râde motociclistul veteran. Se mândrește că este incă activ și se vede in fiecare an, de 5-6 ori, la diverse întruniri, cu comunitatea de motocicliști: „Merg in fiecare zi. Numai în ultima perioadă am mers de 10 ori la Vama Veche. Ne intâlnim la Mangalia, cu ceilalți”.
 


Doamna Margareta Moraru, partenera lui, crede că „domnul Mircea este născut pe motocicletă”. Mai tânără cu 24 de ani decât el, „eu sunt Gerovitalul lui”, susține însă că „de cele mai multe ori, domnul Mircea este mai tânăr decât mine”. Este experimentat, nu a fost implicat în vreun accident pentru că nu îi este frică. „Pur și simplu, domnul Mircea cârmuiește această motocicletă, știți cum, ca pe o jucărie. Deci este stăpân, domnule, pe toate pedalele, pe toate coarnele ei. Și atunci eu, cel puțin din punctul meu de vedere, mie nu mi-e frică”.  De fapt, Mircea Panaitescu a avut multe motociclete, dar a cumpărat motocicleta Ural cu ataș după ce a cunoscut-o pe Margareta. „Ca să imi demonstreze că poate să conducă această motocicletă cu o ușurință extraordinară”, râde, mulțumită, doamna Margareta.
 


Motociclistul nonagenar nu are un secret al longevității. „Moderație în toate”, îl ajută doamna Margareta. Și atunci, îi dă dreptate partenerei sale:„Nu am niciun secret. Dumnezeu imi dă. Eu beau un pahar de vin, beau două, dar niciodată al treilea. Margareta imi dă orice. Beau un păhăruț de țuică și un păhăruț de vin. Câte puțin din toate. Toată șmecheria este să fii cumpătat. Nici cozonac dacă mănânci mult nu e bine, nici friptură, câte puțin din toate. Să fie cumpătare”.

Sprintenă, femeia urcă în atașul motocicletei. Pentru ei, secretul nu este viteza, ci să știi pe unde mergi. Pe autostradă au mers și cu 100 kilometri la oră. Ies zilnic la plimbare cu motorul, indiferent de vreme. „Dar dacă ne prinde in marș, undeva departe, la sute de kilometri, mergem și pe ploaie. Avem echipament de ploaie, il scoatem și gata. Plouă, ninge, mergem mai departe. 



În timpul pandemiei, Mircea Panaitescu i-a cunoscut pe membrii clubului Dark Knights, „niște băieți formidabili”, care l-au cooptat în organizarea campaniilor umanitare deja tradiționale ale pasionaților de motoare pe două roți. „Și ne place de ei pentru că nu numai că ne pun in valoare, dar ne arată foarte multă afecțiune. Poate că unii dintre ei nu au bunici. Ne tratează foarte frumos”, spune, impresionată, doamna Margareta. Luna trecută, după Dragobete, când motocicliștii Dark Knights au terminat acțiunea de donare de sânge, au sărbătorit evenimentul la Scoica. „Mi-am pus costum. M-am simtit foarte bine acolo. Nu am mai petrecut așa de zeci de ani”, povestește domnul Mircea.
 
Un singur of are bătrânul motociclist: „Supărarea mea este că în ianuarie, la anul, îmi expiră cei 10 ani de carnet. Și nu știu dacă imi mai prelungește. La 92 de ani, vă dați seama. Eu pot să demonstrez că monitorizez in fiecare zi tensiunea, am scris-o intr-un caiet, și o arăt medicului, dacă vrea. De ce să nu meargă? Nu există interdicție de vârstă”. Îi este teamă ca nu cumva, medicul, să îi refuze prelungirea. Are exemplu cu un angajat RAR, care l-a trimis acasă să își vadă de bătrânețea lui. „Sunt cu inima la gât să îmi iau carnetul”, speră domnul Mircea, care de 64 de ani nu s-a dezlipit de motor și își dorește tare mult să poată merge cu motocicleta ca și până acum, „alături de Margareta aproape în fiecare zi, când vremea este frumoasă”.
 


Pe Mircea Panaitescu l-am cunoscut prin intermediul lui Mircea Labeș, de la clubul motocicliștilor constănțeni Dark Knights. Iar pe membrii puternicului club i-am întâlnit la diverse evenimente, la Caravana pentru vaccinarea anti Covid, la Ziua națională sau la acțiuni de ajutorarea a persoanelor nevoiașe. „L-am cooptat la activitățile pe care le desfășurăm. E alături de noi și când ne distrăm și când muncim. Ne face bine. Chiar acum organizăm împreună o acțiune de colectă pentru cei năpăstuiți, inclusiv pentru refugiații din Ucraina.Ține pasul cu noi. Îl scoatem și la plimbare. Ne dă din energia lui pentru că este un element pozitiv pentru noi și trebuie să recunoaștem că ne dorim să ajungem și noi la 100 de ani și să mergem pe motor aproape ca el”, ne-a spus Mircea Labeș.
 


Despre temerile motociclistului veteran privind prelungirea valabilității permisului de conducere, Mircea Labeș este convins că tizul său o va obține. „Afară sunt 5 grade, bate ceva vântul  și el este printre singurii motocicliști ieșiți in oraș. Deci deja a demonstrat că poate. Domnul Mircea este singurul care a trecut de 90 de ani cu ceva ani, știu că se urcă zilnic pe motor și chiar este mai activ decât mulți dintre motocicliștii care sunt in momentul de față pe străzi”, l-a incurajat mai tânărul său coleg pe Mircea Panaitescu. „Îi dorim sănătate multă, să folosească costumul de Moș Crăciun pe care i l-am făcut cadou și să fie alături de noi!”, a încheiat Mircea Labeș.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii