Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Deputatul Cristina Dumitrache despre propunerea legislativă de legalizare a cannabis-ului medicinal (VIDEO)

ro

01 Jul, 2022 13:06 1452 Marime text


Deputatul PSD de Constanța, Ileana Cristina Dumitrache, este invitată vineri, 1 iulie, ora 13.00, la „ZIUA-n amiaza mare”. Ea este parlamentar la al patrulea mandat, fiind aleasă ca deputat în legislaturile 2008-2012, 2012-2016, 2016-2020, 2020-2024 din partea Partidului Social Democrat.
 
Ileana Cristina Dumitrache este fiica omului de afaceri și lider municipal al PSD Constanța, Ion Dumitrache. Este căsătorită cu academicianul George Teșeleanu, fostul consul al României la Ancona, Italia.
 
Nașul lor de cununie este fostul președinte PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, achitat definitiv, la începutul acestui an, într-un dosar instrumentat de DNA în care a fost cercetat pentru trafic de influență, fiind condamnat, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu executare.
 

 „Dincolo de calitatea de politician, Valeriu Zgonea îmi este naș de cununie. Alături de el am mai avut o pereche de nași. Adevărul este că m-am bucurat enorm pentru el. A fost o încercare dificilă”, a precizat ea.

 

„Odată întoarsă în țară și participând la primele alegeri a fost o dinamică care m-a atras. (...) ai oportunitatea de a schimba ceva în țara în care ai crescut. Pentru mine a fost o provocare, a fost o oportunitate”

 

„Cred că părinții își doresc să aibă un cuvânt în cariera copiilor. Mama mea a fost mai vehementă (....) ar fi trebuit să fiu farmacistă acum, nu în politică. Eu plecând din Anglia, întorcându-mă în țară (...) mă pregătisem pentru business. În acest moment nu pot spune că îmi lipsește experiența politică, am învățat din mers”

 

„Am avut o echipă unită cu care am plecat la drum”

 

„Am avut contracandidați serioși, cu experință (...) în colegiul în care candidam. Eu eram o tânără la început de drum care-și dorea foarte mult să schimbe ceva”

 

„Parlamentul cumva mi se pare că s-a schimbat. O anumită rigiditate pe care o vedeam în 2008, de la felul în care se purtau discuțiile, la felul în care se îmbărcau colegii, lucrurile acestea în timp s-au schimbat, colegii au devenit mai relaxați. (...) îmi amintesc vremurile când nu intrau colegi în sala de plen fără cravată. Bineînțeles, asta nu afectează calitatea procesului legislativ, unele lucruri se mai flexibilizează”

 

„Întotdeauna există și riscul de a abuza aceste libertăți. Colegi care nu au ținut cont de astfel de cutume astăzi simt pe pielea lor”

 

„Folosim pupitrul plenului pentru lucruri bune, nu pentru a ne insulta și a face mici șicane. Acolo trebuie să vină generația de noi politicieni”

 

„În comisii suntem mult mai civilizați, să spunem. Găsim o manieră mai prietenoasă (...) într-un mediu mai restrâns, reușim să ne argumentăm părerile mai ușor”

 
Lupta pentru legea privind cannabisul medicinal
 

 „Era un subiect sensibil încă de la început. Chiar am prins un mandat înc care era domnul prof. Leon Dănăilă, care vorbea de cannabis medicinal. Avem oameni care au expertiză, experiență și nu vorbim de o utopie. Eu am propus să reglementăm atât cultivarea cannabisului medicinal, cât și prelucrarea sub formă de uleiuri, tincturi (...) dar și legalizarea unui produs cu scop terapeutic pentru pacienții din România, care au aceleași drepturi ca cei din Germania (...)”

„Ar trebui să vorbim (...), avem în România exemple – cânepa industrială și utilizările ei”

„Cannabisul nu trebuie să ne sperie. Este o plantă care a fost folosită pentru multe scopuri. Folosirea cannabisului în scop medical nu este tot una cu folosirea recreațional.

Nu am vorbit în proiect în administrarea sub formă de țigară.

Nu există această reglementare. Dacă este administrată în formă, nu obții acel high de care se vorbește.

Eu am facut o paralelă cu morfina – este tot un drog. (...) supradoză de morfină există și duce la deces. Supradoză de cannabis nu există să ducă la deces. (...) știri alarmante, este o combinație printre care se găsește și cannabis. Dar el, conform medicilor, nu există supradoză de cannabis care să conducă la deces. Cel mult, îți dă o stare de vomă, o durere de cap”

 

„E dificil până deschizi subiectul. (...)”

 
Propunerea legislativă a avut semnături din partea tuturor formațiunilor politice.
 

„Un astfel de pas are un impact, în primul rând pentru toți cei care sunt pacienți în România și au aceleași drepturi ca pacienții din afară”


 
„Eu sunt optimistă, nu porneam la luptă dacă nu eram convinsă că există șanse de succes. (...) un proces care se face cu pași mărunți”
 
„Nu sunt medic, dar perspectiva pacientului este cea mai importantă”

 
Turism în România

 

„(...) nu mă ocup în mod direct de turism. Sunt mai multe aspecte de analizat aici. Ca aproape în orice domeniu, cred în puterea exemplului. Activitatea și promovarea turismului – în anumite direcții am mers pe promovarea sportului, (...) aici la malul mării să facem diferite forme de stagii. Soțul meu este implicat – organizează o cupă de judo la malul mării”

 
Legea pensiilor speciale
 

„Pentru mine e un subiect îndepărtat, așa, ca idee. Nu mă gândesc la pensie și la beneficii”
 
„Este o discuție importantă, trebuie să o avem cu experți și oameni care o pot argumenta. Este foarte important să nu dăm aceste mesaje mixte. Cred că este mai bine să o tranșăm, apoi să venim cu un comunicat. Se face confuzie între pensiile speciale, pensiie de serivicu... (...) nefiind implicați, nu sunt clare. E bine să se ia o decizie cu experții și coaliția să își asume o direcție pe care să o transmitem mai departe”
 
„Am reușit să colaborăm indiferent de culoarea politică, mai ales pe teme de sănătate. Poți să-ți aduci alături oameni care cred în partid. Eu nu am făcut diferența asta, de război politic, să merg cu el în Parlament, să-mi tratez colegii în funcție de asta”

 
Situația la PSD Constanța
 

„Organizația PSD Constanța încearcă să își structureze toate organizațiile din teritoriu. Avem un target pentru 2022. Știm foarte clar că trebuie să ne bazăm pe echipă.  (...) orice realizare am avea, dacă nu reușim să comunicăm eficient, degeaba am realizat”


Candidatul PSD Constanța la alegerile locale din 2024
 

„Cred că PSD are nu numai un candidat, ci are persoane cu potențial de a fi candidat. Cum se va stabili persoana potrivită, este un lucru care nu depinde doar de mine”

 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii