Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Abandonat de partidele din coaliția locală, Vergil Chițac cere sprijinul constănțenilor. „Mi-am scos dopurile din urechi”

ro

18 Jun, 2022 00:00 6040 Marime text

La peste un an și jumătate de la depunerea jurământului de primar, Vergil Chițac se vede pus în situația de a anunța că ușa lui este deschisă pentru toți constănțenii care, chiar dacă sunt nemulțumiți, vin cu soluții pentru oraș. Susține că acum a pus trenul pe șine și se îndreaptă spre direcția corectă, deși nu cu viteza pe care și-ar fi dorit-o. Asta pentru că pe parte politică are mari probleme. Vergil Chițac ar avea nevoie de sprijinul colaiției de guvernare locală, însă, susține el,  consilierii PNL și USR  își îndreaptă majoritatea criticilor impotriva lui. Iar de la PSD nu are nicio așteptare.
 
 
Vergil Chițac se consideră atacat din toate părțile. Divergențele cu USR-ul care îi face zile fripte incă de la începutul mandatului, deși între PNL și USR există un protocol de guvernare locală, au apărut încă de la inceputul mandatului său de primar. „Consilierii locali USR nu vin cu soluții vis a vis de problemele primăriei, deși au viceprimar. Pe măsură ce timpul trece, pana in 2024, la alegeri, eu mă aștept ca ei să iasă de la guvernarea locală pentru că trebuie să fac loc candidatului, care acum este la București și sigur că atunci se va declanșa o dispută politică”,  a declarat Vergil Chițac la „Ziua-n amiaza mare”.  
 

 
Nici de liberali nu se vede sprijinit primarul, care a constatat că, politic, consilierii PNL și USR se împacă foarte bine și „majoritatea criticilor sunt îndreptate împotriva mea”. Încă mai așteaptă o colaborare mai bună din partea PNL-iștilor care in urmă cu doi ani, în campania electorală, au promis marea cu sarea iar după alegeri s-au sucit. Iar de la consilierii PSD  nu se așteaptă la nimic, a fost atacat și de ei, spune Chițac. Poate că  dacă ar fi avut o funcție politică în fruntea organizației municipale al PNL Constanța, altfel ar fi decurs lucrurile în primărie.
 
Vergil Chițac susține că nu și-a dorit funcție politică pentru că nu ar fi putut să onoreze ambele funcții. Filiala locală a PNL Constanța este insă condusă de senatorul Septimiu Bourceanu, cu care primarul nu prea empatizează. ”Există loc și de mai bine”, declară Chițac despre șeful lui direct pe linie de partid. Despre liderul de la județeana de partid, Bogdan Huțucă, are însă o părere foarte bună, „colaborez  foarte bine cu el”. Bineînțeles că ar avea nevoie de susținerea politică, mai ales pentru proiectele de hotărâri din CLM , dar uite să se trezește cu ele respinse chiar de către proprii lui colegi partid.
 
Primarul Constanței nu pare afectat de rezultatele sondajului comandat de USR Constanța care îl creditează pe locul al treilea, după după Decebal Făgădău (dacă ar candida pentru PSD) și Stelian Ion (USR). Consideră că este prea devreme, „înseamnă că nu ne știm menirea”. Deocamdată are treabă la primărie. „Pentru un primar, cea mai bună cale sunt rezultatele. Va fi judecat după rezultatele pe care le obține. Aceste rezultate trebuie să se vadă pe stradă, dacă nu se văd în viața oamenilor, în confortul lor, în serviciile publice, lucrurile astea (sondajele) sunt în van”, a reacționat Virgil Chițac la „Ziua-n amiază mare”. 
 
 
Problemele din primărie îi mănâncă primarului  tot timpul. Nu mai are timp de politică, dar, vrând, nevrând, trebuie să analizeze propunerile politice. Ele vizează, printre altele, modificarea Regulamentului parcărilor convenită de consilierii USR și PNL. Nu prea îi convine domnului primar , așteaptă o notă de fundamentare. Ar inclina să aprobe gratuitățile pe noapte și în weekenduri, astea cică sunt pertinente. Dar nu acceptă și alte modificări, mai ales in ceea ce privește scăderea tarifelor când la Sinaia, exemplifică el, parcarea in centru costa 10-12 lei.
 


Pe Virgil Chițac nu îl deranjează nici faptul că un turist trebuie să plătească 96 de lei parcarea pe zi dacă vine la Mamaia.„Turistul trebuie să iși ia parcare de la hotel. Hotelierii nu vor să  dea 500 de de lei pe lună chirie.  Eu sunt primarul turiștilor sau al constănțenilor ? De turisti trebuie să am grijă eu sau hotelierul?” Având în vedere că Mamaia este și o zonă rezidențială înclină să aprobe trecerea de la zona zero la zona 2, dar după niște verificări .
 
In complexul rezidențial Sommerland ar locui, insă, doar vreo 30 de familii de constănțeni care ar putea să obțină abonamente de 200 de lei pe an. A fost insă contrazis rapid și  cu vehemență de mai mulți constănțeni care locuiesc în blocurile din  Mamaia care ii aduc aminte primarului ca l-au votat chiar într-o  secție de votare amenajată în stațiune.
 
PrimarulChițac  își păstrează părerea și despre decizia de demolare a „bisericii de pe trotuar” pentru că este obligat să respecte soluția instanței.  Și aceeași decizie  va fi nevoit să o ia după pronunțările în alte șapte procese cu Arhiepiscopia Tomisuluii.  Este vorba de biserici sau anexe ale unor locașe de cult din oraș construite fără nicio autorizație.
 
„Nu Chițac dărâmă biserica. Nu sunt primul primar care dărâmă o biserică. Aș putea spune că el este primul prelat care construiește nu o biserică ci mai multe fără acte. Prelatul nu recunoaște autoritatea statului. Nu l-a intrebat nimeni, nici politia locală, nici Inspecția in construcții”,  declarat primarul  susținând că de fapt  acest scandal „este un ordin”. A mai tinut să aducă la cunoștință, primarul, că a fost sunat de secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte,  care a dezmințit informația AUR conform cărei el s-ar fi oferit să medieze o înțelegere intre IPS Teodosie și primar.
 
Spitalul de Boli Infecțioase va deveni funcțional în vara aceasta, mai puțin ATI-ul unde a luat foc, a mai spus în emisiune Vergil Chițac, dar preferăm să așteptăm minunea. Iar despre dosarul său de la DNA a ales să nu comenteze. Nu a negat că a intrat în atenția procurorilor anticorupție „E bine că DNA face investigații. Nu am nici un fel de apăsare să discut in detaliu, dar voi vorbi doar când DNA iese cu o comunicare oficială.  Nu m-au chemat la audieri””, a declarat primarul.
 
În vara trecută, când orașul era invadat de bălării și șantiere, șanțuri,  buldozere, sunt și acum, ce-i drept, în fața nemulțumirii populației, primarul Vergil Chițac declara pentru Ziua de Constanța că își pune dopuri în urechi. Acum spune că nu mai simte atât de mult nemulțumira oamenilor.  Este conștient că  sunt nemulțumiri.
 
„Eu am toată admirația pentru toți cetățenii Constanței, dar mi-aș dori să fie cât mai mulți cetățeni implicați. Care, sigur, iși strigă nemulțimirile, dar vin și cu soluții. Participă la dezbateri, sunt activi. Pentru că nu primăria schimba o comunitatea, tot cetățenii vor schimba comunitatea. Indiferent cine va fi primar. Stilul de a fi veșnic nemulțumit nu e o atitudine tocmai cetătenească. Dacă totul e pestinențial, nu cred că e tocmai bine”.
 
Primarul Constanței acceptă cu greu ca ședințele  Consiliului Local Municipal  să se desfășoare fizic, public. Vor fi urmate și de conferințe de presă. Suține că nu este o persoană care se ascunde în spatele ușilor inchise. Greu de crezut dar susține că ține audiențe în fieacre zi și că ascultă doleanțele cetățenilor: „Nu există cetățean în Constanța care să fi vrut să mă contacteze, să îmi spune că are o problemă și să nu-l fi primit”.





 
Mesajul lui Chițac
 
„Le transmit cetățenilor că ușa mea este deschisă tor timpul. Că mi-am scos dopurile din urechi, după un an și jumătate, după ce am pus trenul pe șine. Sigur, lucrurile nu se desfășoarăp cu viteza cu care aș dori eu, dar să știți că de multe ori direcția e mai imporatntă decât viteza. Cu lucruri care cred și eu că ar fi trebuir să se intâmple mai repede, dar eu ii asigur pe cetățeni că suntem într-o direcție bună”.
 
Citește și:

ZIUA-n amiaza mare: Primarul Vergil Chițac vorbește despre problemele constănțenilor

 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii