Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE SOS Spitalul Mama și Copilul Stelian Ion – „De ce nu luptă președintele CJC pentru spitalul de pediatrie? Trebuia să-l convingă pe Rafila să șteargă Constanța de pe lista neagră”! (VIDEO)

ro

14 Sep, 2023 17:00 1758 Marime text
Intro
 
Șase proiecte de investiții în sănătate sunt în întârziere, potrivit Ministerului Sănătății și Guvernului României.
 
Printre ele și Departamentul Sănătatea mamei și copilului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, proiect în valoare de 142 milioane euro care nu va mai fi finanțat prin PNRR ci printr-un împrumut de la Banca de Europeană de Investiții (BEI).
 
Mai mulţi parlamentari şi consilieri USR au protestat, marţi, în faţa Ministerului Sănătăţii, cerându-i ministrului Alexandru Rafila "să nu renunţe" la banii pentru spitale din PNRR.
Stelian Ion, deputat USR de Constanţa, a declarat că Alexandru Rafila ar trebui să îşi dea demisia, deoarece renunţarea la şase proiecte, în valoare de 700 de milioane de euro, reprezintă "picătura care a umplut paharul".

Parlamentul constănțean a fost amendat.

 
USR și Forța Dreptei au depus miercuri o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pe care îl numesc „groparul sistemului sanitar românesc”.





Președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion a abordat și la ZIUA LIVE acest subiect extrem de dureros pentru constănțeni, schimbarea finanțării pentru un spital de pediatrie pe care toată lumea îl așteptată de peste 30 de ani.
 
Domnul Rafila a tăiat din pix, cu acceptul lui Ciolacu. Îl protejează, fără să îl dea afară. Nu înțeleg atitudinea șefilor PNL și PSD Constanța. 

Noi avem vicepreședintele CJC( n.r. Petre Enciu) care se ocupă de proiecte. Au fost momente dificile depășite însă s-a mers înainte cu proiectul.

E o bătaie de joc față de constănțeni. Încă o dată, nu înțeleg de șefii PSD și PNL de la Constanța tac.

Este inaceptabil ca la nivel de lideri, în primul rând locali, să nu se ia atitudine.
 
Cât despre președintele CJC(n.r. Mihai Lupu) e total decuplat de subiect. Este absent. Trebuia să meargă la Rafila și să-l convingă să șteargă Constanța de pe lista neagră.

Este foarte posibil ca în loc să avem acest spital în 2026, să îl avem în 2030.

Pentru aceștia care tac, chiar nu contează câțiva ani în care mamele și copii din Constanța ar fi putut să se bucure de un spital. Nu contează că din incompetență ai ratat niște fonduri europene. Te duci să te împrumuți. Cine o să dea banii înapoi? Nu cumva noi și copiii noștri?”, a spus Stelian Ion.


Mihai Lupu... constată cu „bucurie că proiectul merge mai departe" cu finanțarea schimbată din pix!

De ce nu s-a luptat președintele CJC pentru cauza Constanței? Este o întrebare publică lansată de liderul USR Stelian Ion, revoltat de anunțul președintelui CJ Constanța, Mihai Lupu care a spus că: „Proiectul “Construire corp nou - departament sănătatea mamei şi copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa” merge mai departe!

Am avut o discuție cu primul-ministru al României, Marcel Ciolacu și cu viceprim-ministrul Marian Neacșu. Această discuție ne-a adus asigurări ferme că obiectivul atât de așteptat de comunitatea constănțeană va fi realizat, iar toate eforturile noastre nu au fost în zadar.
 
Înainte de această discuție, eram pregătiți să argumentăm cu fermitate necesitatea continuării finanțării acestui proiect.
 
Cu bucurie am constatat că acum există dorință și determinare din partea tuturor factorilor implicați să ducem acest proiect la bun sfârșit, în termenul asumat. Nu este de mirare că nu am primit nicio adresă oficială de la Guvernul României privind întreruperea finanțării acestui proiect.
 
Așadar, continuăm demersurile pentru acest obiectiv, exact de unde le-am lăsat și în scurt timp vom desemna câștigătorul licitației pentru serviciile de proiectare și execuție.
 
Județul Constanța va avea un spital de pediatrie! Este principala mea preocupare și am încredere că angajamentul în implementarea acestui proiect va fi asumat până la capăt de reprezentanții Guvernului României!
 
Județul Constanța a fost mult timp neglijat în ceea ce privește investițiile majore și a fost condamnat la subdezvoltare, dar această situație se schimbă acum”.

Pe aceeași temă, Stelian Ion nu înțelege de ce a fost atacat de colegi parlamentari pentru faptul că ar fi încercat să joacă electoral problema spitalului, acest eșec al clasei politice de la Constanța. 

De ce sunt nemulțumiți parlamentarii de mine și nu de Rafila? Orice aș face și orice n-aș face, ceilalți vor spune că folosesc electoral. Și dacă stau, tot astea vor spune. Dar, de ce mă mai mir, și subordonații domnului Predoiu ne-au amendat pentru că nu este bine să-l supărăm pe Rafila”, a mai spus acesta la ZIUA LIVE.

Întrebat fiind dacă totuși proiectul „Construire corp nou - departament sănătatea mamei şi copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa” este posibil să prezinte cu adevărat probleme, despre care în acest moment nu se vorbește public, Stelian Ion a afirmat: „Dacă se ascund hârtii, vom vedea cine le-a ascuns și cine va răspunde. Atâta vreme cât Ministerul Sănătății nu au venit cu acele argumente, nu au venit cu notificări, nu știm despre ce probleme sau întârzieri ar fi vorba”.
 
Ce șanse mai sunt să fie întoarsă decizia Ministerului Sănătății?

Stelian Ion este de părere că fără presiune publică lucrurile nu se pot mișca. „Am tras un semnal de alarmă. Am făcut cerere de audiență la ministru. Am depus moțiune. Eu sper ca ministrul sănătății să-și dea demisia. Voi încerca să discut cu toți colegii parlamentari să mergem împreună și să susținem cauza acestui spital a cărei finanțare nerambursabilă a fost tăiată din pix”, a mai conchis Stelian Ion . 



 
Amintim că, în luna aprilie a.c. a fost lansată licitația pentru Proiectarea și Execuția de Lucrări a celui mai important obiectiv de investiții al Județului Constanța pentru Spitalul de Pediatrie "Mama și Copilul" cu o valoare estimată de 430 milioane de lei.


Cei cinci ofertanți sunt următorii:
 
1. Construcții Erbașu - ofertant unic
2. CCN ALTYAPI YATIRIMLARI în asociere cu BOG'ART
3. Asocierea FAPACO
4. Asocierea CONCELEX
5. Asocierea SSAG-AG
 
Potrivit proiectului, noul corp al SCJU va beneficia de un număr total de 365 paturi, după cum urmează: 247 paturi pentru spitalizare continuă, 79 paturi pentru spitalizare de zi și 39 paturi pentru ATI. Proiectul prevede două blocuri operatorii, unul pentru secțiile de Obstetrică și Ginecologie, care va avea un număr de 5 săli, iar cel de-al doilea pentru secția de Chirurgie pediatrică va beneficia de patru săli de operații. Imobilul va fi deservit de un număr de 110 locuri de parcare, dintre care 98 la subsol şi 12 în exteriorul construcţiei. Viitoarea structură medicală va deține și două unități de primiri urgențe pentru Pediatrie și pentru Obstetrică și Ginecologie, fiecare dintre acestea având flux propriu de primire a pacienților.
 
Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu, administrația județeană a transmis un memorandum Ministerului Sănătății în care explică cu date că proiectul nu este în întârziere.
 
„Personal, am încercat să ajung la domnul ministru și, evident, nu am fost primit. Știu și de ce: nu ar fi știut să-mi explice de ce obiectivul nostru a fost pus între paranteze”, a mai spus Enciu.
 
Interviul intergral cu deputatul USR, Stelian Ion poate fi urmărit aici:

VIDEO





CITEȘTE ȘI:
 
ZIUE LIVE Deputatul Stelian Ion, precizări despre Spitalul Mama și Copilul din Constanța (VIDEO)

Protest USR la Ministerul Sănătății. Rafila, chemat să explice în Parlament tăierea banilor din PNRR pentru spitale. Este vizat și spitalul Mama și Copilul de la Constanța (VIDEO)
ZIUA LIVE Stelian Ion, despre testarea antidrog în școli- „Mi se pare exgerată“ (VIDEO)

Deputatul Stelian Ion a fost amendat la protestul de la Ministerul Sănătății. Va contesta contravenția! (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii