Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:28 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest USR la Ministerul Sănătății. Rafila, chemat să explice în Parlament tăierea banilor din PNRR pentru spitale. Este vizat și spitalul Mama și Copilul de la Constanța (VIDEO)

ro

12 Sep, 2023 17:00 1108 Marime text
  • USR a depus o cerere către Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru ca ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, să vină în Parlament și să explice tăierea a 740 de milioane de euro din PNRR pentru noi spitale și dotări
  • Parlamentari și membri USR au mers, astăzi, și la Ministerul Sănătății, pentru a cere demisia lui Alexandru Rafila și ca Guvernul PSD-PNL să nu renunțe la banii europeni pentru spitale
  • Constanța se află printre județele afectate de această decizie
  • Stelian Ion, deputat USR de Constanța, spune că Spitalul de Pediatrie din Constanța nu era în întârziere și putea fi realizat până în 2026
 USR a depus o cerere către Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru ca ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, să vină în Parlament și să explice tăierea a 740 de milioane de euro din PNRR pentru noi spitale și dotări.
 
Parlamentari și membri USR au mers, astăzi, și la Ministerul Sănătății, pentru a cere demisia lui Alexandru Rafila și ca Guvernul PSD-PNL să nu renunțe la banii europeni pentru spitale.
 
„Este momentul să ne despărțim de ministrul Rafila. Ultima picătură a curs în momentul în care a venit și ne-a anunțat cu seninătate că a pierdut circa 700 de milioane de euro fonduri din PNRR care trebuiau să fie folosite pentru construirea a șase unități spitalicești în toată țara. Constanța, județ pe care eu îl reprezint în Parlament, se numără printre zonele afectate. Suntem cu toții nemulțumiți de incompetența acestui ministru, de faptul că ne minte cu nerușinare de când a depus jurământul”, declară Stelian Ion, deputat USR de Constanța, fost ministru al Justiției.
 
„Ministrul Rafila îi minte pe români când invocă drept motiv pentru tăierea finanțării din PNRR „riscul ridicat” de nerealizare pentru mai multe spitale sau secții noi. Spitalul de Pediatrie din Constanța nu era în întârziere și putea fi realizat până în 2026. Similar, Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov, clasat pe locul 7 din 49 de proiecte evaluate de Ministerul Sănătății, avea toate șansele să fie realizat în termen cu bani europeni", mai susțin reprezentanții USR.
 
Reamintim, Ministerul Sănătății a anunțat că dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, de la 1.724.050.00 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro.
 
Pentru a diminua fondurile, Ministerul Sănătății a propus eliminarea de la finanțarea prin PNRR a șase proiecte, identificate cu „un risc ridicat” în implementare.
 
Cele șase proiecte sunt:
 
Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Buftea și desfiintare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodăriei apă (96 milioane euro);

Construire Corp nou Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța (142 milioane euro);

Construcția de secții de obstretică și ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrică și pediatrie Arad – unități noi (95 milioane euro);

Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație (202 milioane euro);

Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie si Boli Infectioase Brasov (96 milioane euro);

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – Relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființare compartiment cardiologie intervențională (46 milioane euro).
 
Amintim că, în luna aprilie a.c. a fost lansată licitația pentru Proiectarea și Execuția de Lucrări a celui mai important obiectiv de investiții al Județului Constanța pentru Spitalul de Pediatrie "Mama și Copilul" cu o valoare estimată de 430 milioane de lei.


Cei cinci ofertanți sunt următorii:
 
1. Construcții Erbașu - ofertant unic
2. CCN ALTYAPI YATIRIMLARI în asociere cu BOG'ART
3. Asocierea FAPACO
4. Asocierea CONCELEX
5. Asocierea SSAG-AG
 
Potrivit proiectului, noul corp al SCJU va beneficia de un număr total de 365 paturi, după cum urmează: 247 paturi pentru spitalizare continuă, 79 paturi pentru spitalizare de zi și 39 paturi pentru ATI.
 
Tot aici vor fi și două blocuri operatorii, unul pentru secțiile de Obstetrică și Ginecologie, care va avea un număr de 5 săli, iar cel de-al doilea pentru secția de Chirurgie pediatrică va beneficia de patru săli de operații.
 
Imobilul va fi deservit de un număr de 110 locuri de parcare, dintre care 98 la subsol şi 12 în exteriorul construcţiei.
 
Viitoarea structură medicală va deține și două unități de primiri urgențe pentru Pediatrie și pentru Obstetrică și Ginecologie, fiecare dintre acestea având flux propriu de primire a pacienților.
 
Contactat de cotidianul ZIUA de Constanța, Petre Enciu, vicepreședinte din partea USR al CJC a declarat că nu deține nicio informare oficială la Consiliul Județean din partea Ministerului Sănătății. 
 
Potrivit ministrului Sănătății, se va  propune o altă sursă de finanțare: „Folosim o altă sursă de finanțare, respectiv, împrumutul de la Banca Europeană de Investiții, ceea ce le permite o prelungire a termenului și rezolvarea unor probleme care ar fi putut să facă ca aceste spitale să nu fie terminate până la 30 iunie 2026. Dacă nu termini până la data la care finanțatorul îți asigură resursa, atunci plătești de la bugetul de stat. Deci nu avea rost să intrăm într-o astfel de situație”, a spus Alexandru Rafila.
 
 
Stelian Ion, amendat pentru protestul de la Ministerul Sănătății

 
„Am primit o amendă de 1000 de lei pentru protestul spontan de la Ministerul Sănătății.
 
Oamenii ăștia cred că prin procese verbale de contravenție și amenzi o să reușescă să ne oprească să mai spunem adevărul și să mai protestăm. Nu o să reușească!
 
Eu cred că și-au încurcat socotelile și cred că va veni reversul: oamenii vor fi din ce în ce mai nemulțumiți de atitudinea asta abuzivă, discreționară și de dispreț față de soarta noastră, a tuturor", a declarat parlamentarul constănțean.  Ion a spus că va contesta procesul verbal.


VIDEO:

 


Citește și:

Ce spun reprezentanții CJC Șase spitale sau secții noi, tăiate din PNRR. Printre ele, Construire Corp nou Departament Sănătatea mamei și copilului SCJU Constanța

Când ar putea începe lucrările? Cinci companii interesate de construirea spitalului Mama și Copilul de la Constanța

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii