Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Silviu Coșa, prefectul județului Constanța – „Bursele vor ajunge la elevi în fiecare lună, chiar și în mediul rural”!

ro

11 Nov, 2022 00:00 2144 Marime text
  • Invitatul ZIUA LIVE a fost prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa
  • În cadrul interviului am atins mai multe teme însă cele mai importante vizează pregătirea sezonului rece și burse elevilor din județul Constanța care de mulți ani nu sunt plătite la timp
  • Dacă în chestiunea furnizării de căldură și apă caldă în municipiul Constanța până la finalizarea procesului de modernizare a rețelelor probleme vor mai exista, în privința burselor școlare, reprezentantul Guvernului în terirou a pus piciorul în prag
  • Primarii au obligația ca până la sfîrșitul anului să se organizeze și să deconteze lunar sumar aferentă burselor școlare indiferent de tipul acestora
 
 

Invitatul ZIUA LIVE a fost prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.
 
În cadrul interviului am atins mai multe teme însă cele mai importante vizează pregătirea sezonului rece și burse elevilor din județul Constanța care de mulți ani nu sunt plătite la timp.
 
Recent la nivelul instituției Prefectului județului Constanța au fost constituite două comisii care verifică informațiile venite de la UAT-uri, referitoare la gradul de pregătire pentru iarnă, astfel încât oamenii să fie cât mai puțin afectați de eventuale intemperii.
 
„Din cele 71 de UAT-uri au fost verificate 56. Verificarea continuă, se realizează cu comisii mixte. Până în momentul de față, nu sunt indicii că ar fi probleme în menționerea bunei condiții a drumurilor pe durata iernii. 

În ceea ce privește unitățile de învățământ au făcut o raportare despre cum sunt pregătite pentru sezonul rece. Au fost 3 cazuri în care autoritățile nu avea pregătit combustibilul solid decât pentru prima parte a sezonului estival. Până în momentul de față nu sunt probleme” a precizat Silviu Coșa.
 
Cât privește probleme la nivelul unităților sanitare, spitalul afectat de lipsa apei și căldurii este cel de Boli Infecțioase din municipiul Constanța.

„ Anul trecut, Prefectura a fost sesizată de iminența opririi apei calde. Am intervenit aici. Lucrurile s-au remediat. A existat deschidere mare din partea celor implicați. Nici în acest an nu vor fi probleme de gazul furnizat pentru Electrocentrale. Ce se poate face este ca conductele să fie înlocuite. Sunt vechi.
 
În zona ICIL este o avarie, am fost informat că se va soluționa în cursul zilei de mâine. Și mâine într-o zonă adiacentă se va întrerupe apa caldă pentru a se soluționa problema. Am toată încrederea că lucrurile se vor definitiva.


 
Primăria trebuie să gestioneze cazanele și instalațiile deja existente de la vechiul CET”, a mai declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu la ZIUA LIVE. 
 

Un subiect extrem de important este cel al burselor școlare care nu sunt plătite niciodată la timp, cu toate că mai nou există și o hotărâre de Guvern prin care s-a stabilit ca termenul de plată a burselor să fie data de 15 a lunii următoare lunii pentru care se plătește bursa.

 
Întârzierile au fost cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale consiliilor locale.
 
Sute de mii de elevi așteaptă să își primească drepturile cuvenite prin lege, întârziate până la încălcarea legii.
 
Prefectul a făcut precizări importante în legătură cu situația burselor. 
 
„Am rugat colegii de la Corpul de Control să monitorizeze situația burselor școlare și au fost tot felul de alte probleme punctuale legate de diferite aspecte.
 
În ceea ce privește bursele, nu toate primăriile aprobau toate categoriile de burse.

O problemă era și modul de decontare a sumelor.

Problemele sunt mixte, problema este la primărie. Pentru anul trecut sumele fuseseră toate virate pentru anul anterior.

Anul asta, 40 din 70 de UAT-uri viraseră sumele la sfârșitul lunii trecute. Monitorizăm în continuare situațiile. 

Problemele sunt în general la UAT-urile din zona rurală. 

Până la sfârșitul acestui an se va intra într-o normalitate iar bursele vor fi plătite lunar, așa cum prevede legea”, a spus prefectul județului Constanța la ZIUA LIVE.
 

Interviul integral poate fi urmărit aici:


 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

ZIUA LIVE Ne așteaptă o iarnă grea! Prefectul Silviu Coșa face precizări importante pentru constănțeni (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii