Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele AEC, Ariana Dudună, anunță înființarea Federației Elevilor din România

ro

07 Aug, 2021 00:00 3808 Marime text
 
 
  • La „Ziua-n amiaza mare” am aflat că AEC a depus la Avocatul Poporului o sesizare cu privire la neconstituționalitatea legii bugetului 
 
E o plăcere să vorbești cu Ariana Dudună, care, la vârsta ei, de 16 ani, este liderul Asociației Elevilor din Constanța. La 14 ani și jumătate era deja vicepreședintele asociației, așa că are vechime. Știe legea cu ochii închiși. Turuie articolele din lege și le explică precum un profesor experimentat. Încearcă să îi facă și pe guvernanți să priceapă faptul că elevii au niște drepturi de care însă nu beneficiază. De aceea, Ariana Dudună și colegii ei din asociație se luptă în stradă cu autoritățile pentru transportul gratuit al școlarilor. Au protestat la Constanța, au protestat în Capitală, în fața Guvernului. S-au pus chiar și în calea premierului Florin Cîțu, când acesta a venit la Constanța. Ea a fost cea care a discutat direct cu șeful Guvernului. „Nu cred că domnul  Florin Cîțu a priceput ce vrem”, a spus, Ariana, la Ziua-n amiaza mare”.
 
Deși e vacanța mare, Asociația Elevilor din Constanța pare mai activă decât în timpul anului școlar. Pregătește acțiuni de „presiune publică”, adică proteste, și de „presiune juridică”, adică acțiuni în instanță, dacă problema gratuității transportului nu va fi rezolvată, așa cum le-au promis președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și premierul Florin  Cîțu.  Potrivit Arianei Dudună, se pare că prim ministrul nu s-a ținut de cuvânt. Le-a promis că la rectificarea bugetară va aloca fonduri pentru elevii navetiști. AEC așteaptă publicarea proiectului de rectificare,„ pentru a începe lupta”. De altfel, Asociația Elevilor din Constanța a trimis și o solicitare la Ministerul Finanțelor prin care a transmis că, la rectificare, e nevoie de bani pentru transportul școlarilor din România. Iar lui Florin Cîțu i-au trimis mesaje pe telefon, „dar nu ne-a răspuns”.
 
La „Ziua-n amiaza mare” am aflat că AEC a depus la Avocatul Poporului o sesizare cu privire la neconstituționalitatea legii bugetului „prin prisma faptului că nu sunt bani pentru transport cât și pentru Ordonanța de Urgență 50”. Elevii speră ca cele două acte normative să fie atacate la CCR .Iar in instanță, au dat în judecată Ministerul Educației și Consiliul Județean Constanța. Și nu vor să lupte singuri pentru drepturile lor. În țară, numărul asociațiilor de elevi  care se constituie legal crește de la an la an. Se ajută unii pe alții. „Chiar acum suntem pe parcursul unei proceduri juridice de a inființa Federația Elevilor din România. Am trimis deja rezervarea pentru nume. Este o idee aflată în plan de mai mult timp. Sperăm să o concretizăm anul acesta”,  a dat,  Ariana Dudună, vestea.   
 
Au treabă multă copiii din AEC.  Muncesc, de multe ori, ca niște oameni mari.  „La anul începem lupta pentru burse”, anunță Ariana Dudună. Fondul școlii e o altă problemă gravă. Până când primăria nu va aloca bani pentru pază, colectarea fondurilor va continua, considera lidera AEC. Iar mulți copiii, ai căror părinți nu își pot permite să plătească fondul școlii, au de pătimit.  „Sunt foarte multe situații în care copiii ajung să fie marginalizați in clasă, se intâmplă cazuri de bullying, se intâmplă chiar ca, in unele cazuri, și profesorii să perpetueze acest fenomen. AEC consideră că fenomenul fondul școlii, chit că este strâns într-o formă legală, sau nu, va duce întotdeauna la segregare, la nivelul claselor, al grupurilor de părinți. Și tocmai de aceea vrem o poziție fermă de condamnare”, a punctat Ariana Dudună.
 
Când are puțin timp liber, „cât mai am acum din el”, Arianei îi palce să cânte la chitară și la pian. Ascultă, „depinde de starea pe care o am”, muzică  rock, mai exact rockul clasic din anii 70-80, Queen, Kiss, Police și, da, The Beatles. Îi place mult să citească. Pentru că intră abia în clasa a X-a nu știe încă ce va face în viață. Înclină spre Drept sau Sociologie. Dar mai e timp până atunci. Are multă treabă la AEC, deocamdată, și vrea să mai candideze, la anul, pentru un nou mandat de președinte. 

 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii