Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul USL, văzut de Septimiu Bourceanu (PNL) și Lucian Lungoci (PSD), parlamentarii „boboci” de Constanța

ro

06 Nov, 2021 00:00 2531 Marime text


Septimiu Bourceanu, senator PNL, și Lucian Lungoci, deputat PSD, ajunși în forul legislativ al României în mijlocul crizei pandemice, peste care s-a suprapus, între timp, criza guvernamentală, nu au avut timp de ucenicie. S-au trezit în vâltoarea evenimentelor politice, fiind nevoiți să dea din coate pentru a se descurca. Iar acum, când se prefigurează o coaliție majoritară PNL-PSD-UDMR, și având în vedere puțin experiență parlamentară, par să arate că sunt soldați disciplinați și respectă deciziile de partid. Amândoi pledează pentru reconciliere și trecerea peste orgolii, arătându-și „optimismul" pentru ieșirea țării din criză.
 
Pentru senatorul PNL de Constanța Septimiu Bourceanu, care este și liderul organizației municipale a partidului, negocierile privind coagularea unei coaliții majoritare cu PSD nu par să fie o noutate. Evită să răspundă, dar potrivit surselor liberale, deține multe informații privind deciziile politice luate, la centru, în ultimele zile. Admite însă că este mulțumit de faptul că liderii naționali au avut capacitatea de a se așeza la aceeași masă.
 
 „Eu nu am fost un adversar politic comod pentru PSD, dar trebuie să ținem cont de actualul context politic. Dar zic să așteptăm deciziile fiecărui partid. Mesajele radicale nu ajută pe nimeni. Dacă avem capacitatea de a găsi o cale ca România să depășească cu bine acest context, am dovedi că este cea mai matură soluție”, a declarat, Septimiu Bourceanu, la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
Deputatul PSD de Constanța, Lucian Lungoci, s-a arătat încântat de „vorbele frumoase” ale colegului său de parlament însă „îmi pare rău că acest lucru nu s-a întâmplat încă de acum un an, când țara trecea prin situația gravă, când nu știam cum să gestionăm virusul, eram la marignea prăpastiei”.
 
Și, pentru a mai îndulci tonul, a adăugat că „niciodată nu e prea târziu”. Cei doi tineri parlamentari își caută cu grijă vorbele. Nimic nu este sigur, în această perioadă, din punct de vedere politic. Septimiu Bourceanu vorbește cu prudență despre Ludovic Orban care a reușit până acum să rupă o halcă importantă din gruparea liberală din Parlament, voturile lui fiind extrem de utile pentru închegarea noii coaliții guvernamentale. 
 
„Orice om care pleacă este o pierdere importantă pentru partid. În momente grele sunt foarte puțini oameni care au capacitatea să unească. Mă așteptam ca Ludovic Orban să fie un motor al acestei reconcilieri”, a comentat senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu. El este încă adeptul zicalei „până nu văd, nu cred” și spune că, pentru prefigurarea noii coaliții de guvernare așteaptă deciziile luate în forurile de conducere ale partidelor.
 
Și Lucian Lungoci ezită să pomenească despre USL: „Este de fapt vorba de o colaborare guvernamentală, de asigurare a unei majorități parlamentare”, a punctat, el, la „ZIUA-n amiaza mare”. Nu își poate ascunde însă mirarea cum, așa, dintr-o dată, PNL-iștii au ajuns cu picioarele pe pământ. „Au zis, hai să stăm de vorbă și hai să mergem umăr la umăr mai multe formațiuni politice cu care să rezolvăm situația. Această coaliție majoritară sper să își găsească resursele să treacă peste ceea ce a fost până acum, peste orgolii”, s spus parlamentarul PSD.
 
Pozițiile lor sunt total divergente în privința modului în care  Constanța este administrată de PNL, după o perioadă de aproape 20 de ani de „domnie” PSD-istă. Lucian Lungoci se plânge, printre altele, că inițiativele primarilor și consilierilor PSD sunt atacate de prefectul liberal în instanță, în timp ce Septimiu Bourceanu îl contrazice, argumentând că prefectul respinge și proiectele primarului Vergil Chițac.
 
 „Îmi pare rău că domnul primar este depășit total de probleme. Avem un an și ceva de administrație Chițac. Nu am zis PNL, am spus Chițac” a contraatacat Lungoci. Iar despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în timp ce deputatul PSD a acuzat primăria că nu a luat măsuri de prevenire, senatorul PNL a dat asigurări că autoritățile fac tot posibiull ca spitalul să fie refăcut și operaționalizat cât mai repede.
 



Mesaje de final
 
Septimiu Bourceanu-PNL:

"Eu cred că in perioada aceasta avem nevoie de oameni care să unească societatea, să nu promoveze mesaje radicale și să aibă capacitatea de a lua deciziile necesare. Oameni care să fie echilibrați și să poată să își înfrâneze orgoliul”.
 
Lucian Lungoci-PSD:

”Este un moment critic, pentru noi toți, ca țară. Este nevoie de reprezentanți a cât mai multor forte politice care să stea la aceeași masă. Să găsească, în primul rând, calea de rezolvare a problemelor. Cred că totuși s-a ajuns la o situație pozitivă, să privim partea plină a paharului. Mai rău de atâta, nu știu ce poate să fie”. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii