Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gimnastică. Andreea Răducan, prezentă la Constanţa „Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că minuni nu se pot face peste noapte“

ro

15 Jun, 2019 00:00 8541 Marime text
Campionatul Naţional la gimnastică artistică pe echipe, rezervat junioarelor II şi I (nivelurile 3, 4, 5 şi 6) a adus, vineri, la Constanţa, crema sportivelor din România de la aceste categorii de vârstă, dar şi multe dintre legende, campioane şi medaliate olimpice şi mondiale, în frunte cu Andreea Răducan, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică. Fosta mare sportivă a vorbit despre situaţia actuală a gimnasticii româneşti, despre talentele care vin din urmă, despre campioanele Constanţei şi perspectivele acestui sport.
 
- După câţiva ani, Constanţa găzduieşte din nou un Campionat Naţional de gimnastică artistică.
- Ne era dor tuturor, nu numai mie, de o competiţie la Constanţa. Chiar mă uitam cum e amenajată sala şi mă gândeam cam cum erau aşezate aparatele în perioada când eram eu sportivă (n.r. Andreea a fost şi sportivă la CS Farul Constanţa). Suntem bucuroşi că le-am dat întâlnire tuturor cluburilor şi sportivelor din ţară aici, la malul mării. Este o competiţie importantă şi un eveniment pe care colegii noştri, echipa de la Constanţa, l-au organizat aşa cum trebuie, astfel încât să ne putem bucura de o competiţie ireproşabilă.
 
- Constanţa a dat mereu sportive de valoare pentru gimnastica românească.
- Sunt atât de multe sportive importante pe care Constanţa le-a dat lumii întregi (prin rezultatele obţinute la competiţiile internaţionale) şi antrenori de renume, încât cred că trebuie, din când în când, să le mai aducem aminte celor din Constanţa că au motive reale de bucurie. Am văzut la acest campionat junioare mici, dar şi junioare mari, care se pregătesc pentru Campionatul Mondial de la Gyor. E o competiţie pe care o aşteptăm cu mult interes, vor evolua şi două sportive din Constanţa, Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu, de la care aşteptăm rezultate importante la această întrecere. De la anul, junioarele de acum vor fi senioare, iar această verificare este cât se poate de importantă. Constănţenii au un motiv de bucurie şi de mândrie în plus, că le pot urmări şi acasă, dar le vor ţine pumnii şi la finele lunii iunie, când vor concura la Gyor.
 
- Vin din urmă sportive, pentru a asigura schimbul de generaţii?
- La fete avem un proiect foarte important, „Ţară, ţară, vrem campioane“, iniţiat de Octavian Belu şi Mariana Bitang, cu sportive foarte talentate. Sunt mai multe centre în ţară. Un nucleu este la Deva, centralizat, altul la Constanţa, dar avem sportive şi la Dinamo, Steaua şi Bârlad. Au potenţial foarte mare şi le-am urmărit şi acum. Teoretic, pentru 2024, sportive avem. Sunt copile foarte talentate, pe care le-am văzut şi săptămâna trecută, la Cupa Petrom, iar acum la Constanţa. Toate aceste verificări sunt de bun augur, le ajută în primul rând pe ele să îţi testeze bagajul tehnic acumulat şi tot ce pregătesc zi de zi în sala de antrenament, iar pe noi ne ajută să ne facem o idee despre potenţialul pe care îl avem pentru anii următori.
 
- Când va avea din nou România rezultatele care i-au adus faimă pe plan internaţional, la marile competiţii?
- Pentru juniori, sperăm din suflet să se întâmple cât de curând, la acest Campionat Mondial din Ungaria. Pentru seniori, aşa cum ştiţi, perioada este destul de dificilă. Senioarele pe care le avem sunt aceleaşi de când am preluat Federaţia, în urmă cu mai bine de un an şi jumătate. Sigur, au fost şi probleme de sănătate, mici accidentări sau fete care au dorit să renunţe la sportul de înaltă performanţă. Din păcate, nu a fost nimeni care să preia locul celor care au decis să renunţe. Acest schimb de generaţii a fost unul foarte dificil. Aşa încât e foarte greu acum să spun că se va întâmpla vreo minune anul acesta la seniori, dar avem datoria de a ne prezenta acolo onorabil. La Campionatul Mondial de senioare de la Stuttgart, din toamnă, se dă lupta pentru cele nouă locuri rămase pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Să sperăm că şi echipa noastră se va afla printre cele 12 cele mai bune formaţii pentru Tokyo 2020. Ţinem pumnii tuturor, suntem alături de ei, întrucât e datoria noastră.
 
Toată lumea trebuie să înţeleagă însă că minuni nu se pot face peste noapte. Iar la gimnastică, aşa cum ştiţi, e o perioadă lungă de pregătire, destul de anevoioasă, în care e nevoie de răbdare, de implicare şi de multă muncă. Cine înţelege această reţetă probabil că reuşeşte să ajungă la rezultate foarte bune în mod constant. Cine consideră că trebuie să se întâmple de la o competiţie la alta vreo minune probabil că nu înţelege gimnastică sau nu îşi dă seama exact ce înseamnă cu adevărat acest sport. Dar, repet, suntem în momentul în care suntem şi trebuie să-l recunoaştem că nu e unul simplu. Trebuie ca fiecare dintre noi să ne gândim ce putem face mai bun, cum îşi poate aduce fiecare aportul pentru ca gimnastica să crească şi să revină unde îi este locul.
 
- Va rămâne în gimnastică numele Răducan, purtat mai departe în sala de antrenament şi în competiţii de fetiţa ta?
- Da, eu şi soţul meu avem o fetiţă de un an şi opt luni, iar pe drum este un băieţel. Micuţa este foarte motrică şi dornică de mişcare. E foarte activă. Cu siguranţă va face sport. Cât de bună va fi la gimnastică vom vedea, dacă a luat mai mult din gena mamei ori din cea a tatălui. Dar, fără doar şi poate, educaţia va fi prin sport.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Imagini de la eveniment La Constanţa se derulează astăzi Campionatul Naţional de gimnastică al junioarelor (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii