Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crăciunul pe stil vechi. Liviu Merdinian și Nicolae Artion, liderii armenilor și rușilor lipoveni, la „ZIUA-n amiaza mare”

ro

06 Jan, 2022 11:03 1787 Marime text
 
  • Președintele Uniunii Armenilor Constanța, Liviu Merdinian, și președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța, sunt invitații emisiunii „ZIUA-n amiaza mare“ de vineri, 7 ianuarie, ora 13.00.
 
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro , www.facebook.com/ziuaconstanta și pe YouTube.
 
Cele două importante comunități din Dobrogea sărbătoresc Crăciunul, fiecare cu obiceiurile și tradițiile specifice.
 
Pentru armeni, Ajunul a fost sărbătorit pe 5 ianuarie, prima zi de Crăciun fiind sărbătorită de Bobotează. Biserica și familia sunt cei doi piloni pe care se sprijină puternic membrii comunității armene și de care se leagă toate evenimentele din timpul sărbătorii. Vom afla de la Liviu Merdinian și două reprezentante ale comunității armene din Constanța cum se sărbătorește Crăciunul, despre slujba la biserică, mâncarea gătită de bucătărese, colinde, urări.
 
Pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni , Ajunul Crăciunului este în seara de Bobotează, iar 7 ianuarie, de Sfântul Ion, este prima zi a marii sărbători. Ei sărbătoresc pe rit vechi, după calendarul gregorian, după14 zile de la Crăciunul creștin ortodox. Președintele Nicolae Artion și soția sa, Claudia, ne-au vorbit despre Ajunul Crăciunului,în care copiii primesc daruri de la Moș Gerilă, despre regulile de participare la slujba religioasă din prima zi, mesele în familie și bucuria reîntâlnirii cu rudele și prietenii. După alte șapte zile, rușii lipoveni sărbătoresc Revelionul, trecerea în noul an.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii