Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Naie Oprişan, Zeul Neptun la sărbătoarea marinarilor s-a terminat Tema a fost - „Cum a ajuns un profesor de la ANMB să-l întruchipeze pe Zeul Neptun"!

ro

08 Aug, 2012 20:43 5015 Marime text
zeul_neptun_1.jpgNaie Oprişan a îmbrăcat costumul zeului Neptun la Zilele Marinei din 2004, apărând din valurile mării însoţit de frumoase nimfe. La marea sărbătoare a marinarilor români soseşte, ca în fiecare an, Neptun, zeul apelor la strămoşii latini. Este înveşmântat în hlamidă, pe cap poartă o coroană aurită. În mână ţine tridentul, cu care învolburează marea, sfărâmă stâncile. La gât poartă un căluţ de mare, o stea şi un şirag de scoici.

Din largul mării se îndreaptă spre ţărm la bordul navei Luceafărul. Zeul Neptun intră în platou, salută publicul din tribune, apoi se îndreaptă spre tron, acolo unde îi stă bine să se aşeze unui zeu. Din 2000 asigură partea de regie a festivităţii botezului marinăresc din cadrul serbărilor dedicate Zilei Marinei Române. Nu este plătit pentru asta. profesorul Naie Oprişan este lector universitar doctor la Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanţa. Din banii lui şi-a croit costumul pe care-l îmbracă în fiecare an pe data de 15 august. A făcut sport de performanţă, fiind component al lotului naţional de canotaj academic al României. De trei ori medaliat cu aur, a obţinut patru medalii de argint şi de două ori medaliat cu bronz. Despre viaţa şi pasiunile Zeului Neptun aflaţi mai multe vineri, 10 august de la ora 10.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro împreună cu Naie Oprişan.

Intrebările redacţiei:

zeul_neptun_2.jpg1. Am inteles ca din 2000 sunteti cumva parte a festivitatilor din cadrul Zilei Marinei Romane, asigurand partea de regie. Cum ati inceput aceasta colaborare?

Naie Oprisan: A fost o sarcina pe linie de serviciu, sa asigur partea de regie a festivitatii botezului marinaresc. Atunci Ziua Marinei se tinea la Cuibul Reginei la Poarta 1. Cineva m-a parat ca eu am fost figurant in anumite secvente in filmele pe care le-a facut Sergiu Nicolaescu. Am facut figuratie in Dacii si Columna si zic eu ca le-am facut bine si m-a ajutat si experienta din timpul studentiei. Ca regizor ma ocupam de intrari si iesiri, coborarea pe nave, cuvantul de inceput, botezul marinaresc si finalul botezului.

2. În mitologia greaca Poseidon era zeul mării, fiul lui Cronos si al Rheei. În mitologia romana este cunoscut sub numele de Neptun. Ca și ceilalți frați ai săi, când s-a născut, Poseidon a fost înghițit de către tatăl său și apoi dat afară. Cum ati ajuns sa-l intruchipati pe Neptun la sarbatoarea marinarilor romani?

Naie Oprisan: Ocupandu-ma de regia acestui moment, Zeul Neptun de atunci, maestrul militar Damian a iesit la pensie. A existat intre timp un al doilea Neptun, maestrul militar Ilea iar 2004 el a plecat in concediu in strainatate si a trebuit sa raman eu si regizor si sa imbrac si costumul lui Neptun. Din momentul in care s-au mutat festivitatile de la Cuibul reginei la Comandament s-a apelat la doua personaje care sa-l intruchipeze pe Neptun.

3. Cine v-a ajutat sa va faceti costumul pe care-l imbracati in fiecare an de Ziua Marinei? Din ce este compus?

Naie Oprisan: Costumul cu margele de scoici, peruca, intr-un an am renuntat la peruca, coroana, tridentul si papirusul. Confectionarea costumului s-a facut la atelierul de croitorie de la Academia Navala. Si Neptun 2 are costul de la Liga Maistrilor Militari.

4. Intotdeauna sunteti insotit de nimfe. Fetele sunt aceleasi in fiecare an, au si ele o istorie sau permanent echipa de nimfe este improspatata?

Naie Oprisan: Fetele sunt de fapt sirene. Sunt aproape altele in fiecare an, sunt si fete care au participat si la 3 editii consecutive. In general sunt studente la Academia Navala si am si colaboratoare externe care au venit si multi ani la rand. Fetele trebuie sa fie cat mai frumoase, inalte, sexy. 

5. Cat de repede ati reusit sa invatati botezul marinaresc pe care-l rostiti la ceremonie si daca acel text va apartine?

Naie Oprisan: Discursurile le citesc  efectiv pentru ca apar modificari de la an la an. Discursurile le concep eu, cu acordul Statului Major dar mai mereu fac modificari din mers.

6. Cu siguranta au fost si momente mai putine placute pe care le-ati trait costumat in Neptun. Vi le mai amintiti?

Naie Oprisan: Cand eram Neptun 2 trebuia sa mergem la dana 0 si de acolo cu nava Luceafarul trebuia sa mergem 3 ore pana la nava Emil Racovita. Din cauza valurilor nu am putut sa facem transferul si s-a apelat la un bombard.  Am fost mereu tratat cu respect, sunt solicitat sa dau sfaturi, copiii vor sa se fotografieze cu mine, n-am avut probleme, am colaborat bine cu toata lumea.

7. Care dintre festivitatile dedicate Zilei Marinei va vor insoti peste timp, ca o amintire deosebita?

Naie Oprisan: Toate festivitatile au fost deosebite, nu pot sa aleg una, sufleteste pe toate le-am tratat la fel. Anul acesta a absolvit sectia de Marina Civila si au venit fetele care au fost nimfe in anii trecuti si m-au rugat sa mq imbrac in Neptun si sa particip la cursul lor festiv. Si am avut cele mai mari emotii, in aula Academiei, cum n-am avut la nici una din festivitatile oficiale.

8. Faptul ca sunteti profesor de educatie fizica va ajutat sa va descurcati rezonabil in acest rol? De pilda, cat repetati pentru fiecare secventa al momentului dvs in cadrul festivitatilor?

Naie Oprisan: Avem doar cateva repetitii. Am avut si ani in care a existat o singura repetitie. Anul acesta sunt doua repetitii. Nu stiu daca m-a ajutat neaparat faptul ca sunt profesor de educatie fizica, problema se pune sa rezistam temperaturilor. Din fericire nu am rau de mare.

9. Cum este sa fi zeu din pasiune intr-o societate in care pana si cel mai mic gest trebuie rasplatit, daca se poate neaparat si financiar?

Naie Oprisan: Din 2004 cheltui din buzunar, 200-300 de lei de Ziua Marinei, sa cumpar vopsele pe fete, pentru machiaje si am avut si o colaboratoare externa care ne ajuta la machiaj si pe care am platit-o tot eu. Anul acesta am cheltuit 330 de lei si am inteles ca mi se vor deconta cheltuielile.

10. Sunteti si lector universitar doctor la Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanţa. Ati devenit mai popular in randul studentilor de cand in timpul liber ati devenit si "zeul Neptun"?

Naie Oprisan: Da, studentii care stiu ma considera prieten. Sunt exigent ca profesor, au fost studenti care s-au dus si s-au plans acasa parintilor. De la anul II incolo, studentii imi spun domn profesor Neptun.

11. Sunteti unul dintre fondatorii Institutului de Marina Civila. Considerati ca este cea mai mare realizare profesionala a dvs? Cum l-ati convins pe premierul din aceea perioada sa va aprobe proiectul si cum a fost el primit la acest moment de marinari?

Naie Oprisan: La Revolutie, studentii civili au refuzat sa intre in unitatea militara si au vrut institutie de invatamant civila. Nemaiavand siguranta locului de munca, o parte din cadrele didactice a trebuit sa trecem langa studenti la IMC. Ei au intrat vreo 200 de insi in greva foamei in fata cladirii Guvernului, s-a redactat un proiect de hotarare de guvern, cu care am mers la primul ministru Perte Roman, ca sa-i scoatem din greva foamei pe studenti. S-a realizat acest lucru, asa s-a infiintat IMC, insa venind la Constanta m-am trezit ca nu am baza materiala pentru invatamant specific de marina. Nu aveam ca la Academie, bazin de innot, barci, absolut nimic, doar cladirea. In ceea ce ma priveste, nu aveam unde sa-mi sustin orele. Eu tineam ore de sporturi nautice si natatie. 

12. Vorbiti-ne despre baza nautica de practica marinareasca a Institutul de Marina Civila. Cum s-a nascut el?

Naie Oprisan: Doi ani de zile am alergat dupa toate avizele si aprobarile favorabile si le-am obtinut si CL al primariei Constanta ne-a atribuit 180 de m de lungime de mal pe malul Lacului Mamaia, jos langa campusul universitar si timp de trei ani 92-94, am directionat acolo lucrarile. Am facut o munca de santier, de unul singur, fara sa fiu platit. In paralel imi sustineam si cursurile. Circa 48 de autobasculante de 16 tone mi-au carat acolo gratuit pamant si piatra si pana in 1994 am mutat malul lacului Mamaia cu 80 de metri mai in larg. Am modificat istoric harta Constantei, ridicand aceasta platforma de 1, 5 hectare de la 4-5 m sub apa la 1.5 m deasupra apei lacului Mamaia. Am vazut ca s-a inscris in noile harti aceasta bucata de teren creata de mine acolo. Treptat s-a deschis finantarea, pentru ca m-am zbatut, m-au dat afara. Am ajuns in strada, fara nimic, muritor de foame. Erau unii interesati sa puna mana pe banii pentru finantare. Primul rector care a infiintat IMC a fost dat afara, facea naveta la Tulcea, la Colegiul de Navigatie. Din rector s-a trezit navetist. Ministerul invatamantului mi-a aprobat avansarea profesionala la nivel exceptional, se intampla in 1994, pentru “merite si realizari deosebite” de la lector la conferentiar universitar. Nu prin crearea unui post de conferentiar ci prin tranformarea postului meu la exceptional, din lector la conferentiar. Au inscris pe altul la concurs, i-a facut dosar in trei zile, l-au ajutat si eu am ramas fara post didactic. A urmat un proces, l-am castigat si apoi am deschis eu o actiune pentru reincadrare. Am pierdut pentru ca era tardiva. Am lucrat agent comercial, reprezentant comercial in tara la o firma, director tehnic la o societate de transporturi, taximetrie si rent a car, dupa care în 1997 am revenit la Academia Navala prin concurs solicitat si de amiralul Cristescu. Din 2000 si zeul Neptun.

13. În anul 1991 ati fost desemnat de Senatul Institutului de Marină Civilă Constanţa ca şef de practică pe nava Neptun. Timp de 60 de zile ati călătorit pe Oceanul Atlantic cu 76 de studenţi la bord şi opt cadre didactice, efectuând astfel cea mai completă şi mai utilă practică cu studenţii marinari. Ce amintiri aveti din acel voiaj si ce studenti deveniti celebri peste ani, ati avut?

Naie Oprisan: Baza nautica a fost cea mai mare realizare personala pe linia dotarii. Cea mai inseamnata experienta ramane voiajul de pe nava scoala Neptun, ca sef de practica timp de 60 de zile (Marea Neagra -Bosfor, Marea Egee, Dardanele, Marea Ionica, Canalul Corint, Mediterana, Gibraltar, Oceanul Atlantic, Casablanca, Insulele Canare, Grand Canaria -Las Palmas si retur. Cea mai ampla experienta profesionala pe care am castigat-o in acel voiaj. Am prins si o furtuna in Atlantic, eu si comandantul eram ingroziti iar unii studenti nici nu au simtit, jucau table.
La capitoul studenti, i-am avut Nicusor Constantinescu si Radu Mazare. De mai multe ori i-am despartit pe studentul Constantinescu si pe rectorul Rican Dumitru sa nu se ia la bataie. Mi-ar fi placut sa-i am pe vapor si sa-i pun la punct. L-am avut pe vapor pe Mitrenga Cristian, pe atunci lider al studentilor si dupa voiaj i-am dat calificativ satisfacator.
Daca ma duceam la Academie cu cinci ani inainte, il prindeam pe Basescu anul IV.

14. Ce pasiuni mai are Naie Oprisan?

Naie Oprisan: Sportul, in special tenisul de camp, natatia si am o pasiune deosebita pentru activitatea stiintifica de cercetare si publicistica. Am peste 100 de lucrari stiintifice publicate si participari la Congrese nationala si internationale, care imi plac in mod deosbit. Sunt in lista nationala si internationala, am publicat si la New York si la Varna. 

15. Familia v-a oferit sustinere in toate proiectele sau pasiunile dvs? Aveti urmasi care sa va impartaseasca pasiunea pentru mare?

Nicoale Oprisan: Familia ma sustine si am o libertate de opinie, de actiune. Fiul meu a facut dreptul, nu i-a placut marinaria. Mi-ar fi placut sa fi facut Academia si sa fie imbarcat.

16. Suntem la final de Olimpiada, am citit despre dvs ca in studenţie, precum şi timp de doi ani după terminarea facultăţii, ati practicat sportul de înaltă performanţă, fiind component al lotului naţional de canotaj academic al României, fiind de trei ori medaliat cu aur, de patru ori cu argint şi de două ori cu bronz. Printre titlurile detinute se mai numără cel de vicecampion balcanic şi cel maestru de clasă internaţională. Cum ati privit prestatia canotorilor si caiacistilor romani la Londra?

Nicolae Oprisan: Nu prea am avut timp sa urmaresc Olimpiada. Am fost coleg de banca cu Mircea Roman, antrenorul lotului de la Londra, am vorbit la telefon cu fostul presedinte al Federatiei Romane de Canotaj, Ion Dascalescu, nu stie ce s-a intamplat acolo. Exista o noua generatie, dar nu se poate proba la ce valoare vor ajunge.
Eu sport de performanta am facut pana in 86. In 84 am terminat facultatea, am venit antrenor de canotaj la Scoala Sportiva nr. 2, conducerea mi-a aprobat sa intrerup activitatea, grupele au fost preluate de o colega si eu am revenit in sportul de performanta la Clubul Nautic Universitar si la Clubul Steaua, unde am facut si armata. Acum nu mai antrenez, am avut un grup de militari pe care i-am pregatit la stafeta militara, sky si diathlon. Imeidiat cum am venit la IMC, am facut canotaj si am adus medalie de bronz dupa Steaua si Dinamo la cursa de fond 8 km contra apei pe Canalul Bega, in barca de patru rame la Concursul de Canotaj Academic.

17. V-ati gandit sa puneti in cui hlamida, coroana si tridentul lui Neptun?

Nicolae Oprisan: Sper sa fie ultimul an, in ultimii 9 ani m-am ocupat de lucrul acesta. Eventual as fi de acord in urmatorii patru ani pana la pensie sa raman pe partea de regie. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii