Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bianca-Maria Cosma și Mihaela Constantinescu, eleve la Liceul „Ovidius“, despre marele premiu al competiției „NASA 2018“ „Motivația noastră este dorința de îmbunătățire și de a face o schimbare în viitorul omenirii“

ro

02 Apr, 2018 00:00 5049 Marime text
Marele premiu al competiției „NASA Space Settlement Design Contest 2018“ a fost adjudecat de Bianca-Maria Cosma și Mihaela Constantinescu, eleve la Liceul Teoretic „Ovidius“. Tinerele, eleve în clasa a XI-a, coordonate de prof. Cristinel Maga, au urcat pe podiumul concursului cu proiectul „Cicada“. Astfel, „Ovidius“ este singurul liceu din lume care câștigă marele premiu de două ori în istoria competiției și premiul special pentru cea mai bună lucrare științifică „NSS Bruce M. Clark, Jr. Memorial Space Settlement Award“, care se va decerna în cadrul conferinței internaționale programate a se desfășura între 24 și 27 mai, la Los Angeles, SUA. La competiția organizată de NASA au participat în jur de 10.000 de elevi din peste 20 de țări, cu aproximativ 2.500 de proiecte!
 
Despre competiția „NASA Space Settlement Design Contest 2018“ am discutat, în cadrul unui interviu online, în direct pe ZIUA de Constanța, cu Bianca-Maria Cosma și Mihaela Constantinescu, eleve la Liceul Teoretic „Ovidius“.
 
Cum a început povestea NASA pentru voi? Ce v-a determinat să participați la acest concurs?
 
Bianca și Mihaela: Am aflat în clasa a noua de acest concurs, de la domnul profesor de fizică, Cristinel Constantin Maga. Noi am participat și în anii anteriori și, astfel, am prins drag față de ceea ce facem și am căpătat o dorință puternică de a ne îmbunătăți performanțele.
 
Ce înseamnă pentru voi marele premiu al NASA Space Settlement Design Contest 2018?
 
Bianca și Mihaela: Câștigarea marelui premiu reprezintă pentru noi un vis devenit realitate. Cum am menționat anterior, am participat anual și mereu am sperat să obținem acest premiu. Am muncit foarte mult și ne bucurăm enorm de această reușită.
 
Care sunt „ingredientele“ reușitei într-un concurs NASA?
 
Bianca și Mihaela: Probabil ingredientul esențial este munca, acompaniată, în mod firesc, de pasiune și implicare. Ne-am dăruit în totalitate realizării acestui proiect și am făcut tot ce ne-a stat în putință să îl facem cât se poate de detaliat și realistic. Desigur, am avut și puțin noroc, întrucât ideea noastră a fost apreciată și considerată cea mai originală.
 
Cât de mult contează munca și cât înseamnă ingeniozitatea în astfel de concursuri?
 
Bianca și Mihaela: Considerăm că munca și ingeniozitatea sunt importante în egală măsură. Contează foarte mult să îți dezvolți propriile idei, însă acestea nu pot fi puse în aplicare, dacă nu sunt corecte din punct de vedere științific. Chiar pe site-ul concursului, președintele juriului menționează: „Încercați să nu sfidați legile fizicii!“
 
Povestiți-ne despre proiectul „Cicada“, cu care ați câștigat marele premiu!
 
Bianca și Mihaela: Noi am realizat o lucrare alcătuită din două părți: proiectul propriu-zis, elaborat în 90 de pagini, și un ghid turistic. În cadrul proiectului, am scris despre o stație spațială, numită Cicada, amplasată în Orbita Ecuatorială Joasă a Pământului, la 500 km altitudine. Ideea principală este centrată pe potențialul turismului în spațiu, întrucât stația cuprinde un mic lanț hotelier și un parc în microgravitație. Costurile înființării unei astfel de construcții în spațiu se ridică la 30 de miliarde de dolari, într-o fază inițială, și 70 de miliarde de dolari la finalizare; Cicada ar putea găzdui în jur de 450 de turiști, la care se adaugă și membrii echipajului și personalul auxiliar, în număr de peste 100. Broșura pe care am realizat-o, intitulată „The tourist’s guide to Magicada“, cuprinde impresiile unor turiști de toate vârstele și toate naționalitățile cu privire la atracțiile parcului. Credem cu adevărat că hotelurile în spațiu vor deveni realitate în viitorul apropiat, dacă umanitatea reușește să se mobilizeze în această direcție.
 
Cât timp ați lucrat la elaborarea proiectului? Care a fost misiunea fiecăreia dintre voi în elaborarea proiectului „Cicada“?
 
Bianca: Realizarea acestui proiect a presupus o muncă de mai mult de jumătate de an, timp în care noi am petrecut ore întregi citind articole sau cărți de specialitate cu privire la această temă și am încercat să ne punem în aplicare ideile, în conformitate cu realitatea științifică. În principal, eu am editat proiectul și m-am ocupat de partea teoretică: mai exact, am încercat să caracterizez parametrii financiari care descriu o afacere în spațiu, dar și cum ar putea o astfel de stație să devină prielnică susținerii vieții umane.
 
Mihaela: Partea mea în cadrul acestei lucrări a presupus ilustrarea proiectului: am proiectat hotelurile, am realizat mai multe desene artistice în care am încercat să aduc în atenție caracteristici ale dezvoltării culturii și civilizației umane în spațiu. De asemenea, broșura este compusă din imagini și articole create de mine, care surprind perspectivele unor viitori turiști pe stație.
 
În afară de acest trofeu important, ce alte premii sau mențiuni ați obținut până acum și ce concursuri mai aveți în vedere până la absolvirea liceului?
 
Mihaela: Am câștigat în trecut o mențiune cu proiectul „Seraglio, an aspiration reborn“ în cadrul aceluiași concurs, anul trecut și, pe deasupra, am luat diverse premii la concursuri locale si naționale de artă si creație literară, calități ce m-au ajutat în realizarea acestui proiect, alături de colega și prietena mea Bianca.
 
Bianca: Eu am participat, precum Mihaela, și în anii trecuți la acest concurs (NASA Ames Space Settlement Contest) și am obținut, în clasa a noua și a zecea, premiul I. Experiența anterioară m-a ajutat foarte mult în realizarea proiectului „Cicada“. De asemenea, am participat și la alte olimpiade și concursuri școlare, de limba engleză, limba română sau educație antreprenorială.
 
Ce vă motivează să învățați și să faceți performanță?
 
Bianca și Mihaela: Este foarte frumos să faci ceea ce îți place și să te bucuri de rezultatele obținute. Motivația noastră este dorința constantă de îmbunătățire și de a face o schimbare (oricât de mică!) în viitorul omenirii.
 
Ce alte pasiuni mai aveți în afară de fizică și științele exacte? Ce preferați să faceți atunci când vă relaxați?
 
Mihaela: Pe lângă științe exacte, mă pasionează arta, în special desenul și pictura, dar și desenul tehnic (deoarece îmi doresc să urmez o facultate de arhitectură și să profesez în acest domeniu).
 
Bianca: Mie îmi place foarte mult să editez pe calculator; mă pasionează tehnoredactarea și realizarea posterelor, a pliantelor, a broșurilor. Totodată, citesc cu drag în limba engleză.
 
Ce planuri aveți?
 
Bianca și Mihaela: Desigur, la momentul actual, ne dorim să absolvim liceul și să promovăm bacalaureatul cu succes. Apoi ar urma studiile superioare și găsirea unui loc de muncă care să ne pună în valoare pasiunile.
 
Vă doriți să urmați o facultate în România sau, la fel ca alți colegi olimpici, intenționați să plecați peste hotare la studii?
 
Mihaela: Planul meu în momentul acesta este să urmez o facultate în România, însă, dacă voi avea oportunitatea să plec din țară pentru a studia ceea ce mă pasionează, o voi face.
 
Bianca: Mi se pare o provocare să studiez în străinătate; mă atrage ideea de a călători și de a cunoaște lumea, prin varietatea sa. De aceea, aș vrea să urmez facultatea în altă țară, precum Anglia, Danemarca sau Suedia. Ca domeniu de studiu, aș alege informatica.
 
Ce sfaturi le dați colegilor mai mici care doresc să participare și ei la competiția NASA Space Settlement Design Contest?
 
Bianca și Mihaela: În primul rând, cel mai important este să vă apucați din timp: de acest lucru depinde calitatea proiectului pe care doriți să îl realizați. Totodată, trebuie să cercetați și să studiați în detaliu acest subiect. Bineînțeles, ceea ce va individualiza proiectul vostru va fi originalitatea: încercați să vă diferențiați de ceilalți participanți și să lăsați o impresie deosebită juriului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii