Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simbol al Constanței de altă dată Casa monument istoric „Căpitan T. Stănescu” va fi restaurată

ro

20 Jan, 2022 00:00 2546 Marime text
  • Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul amintit
  • În imobil va funcționa o microîntreprindere, iar podul va fi transformat în pod locuibil
 
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul reabilitării casei monument istoric „Casa Căpitan T. Stănescu”, din zona peninsulară.


 
Mai precis este vorba de proiectul „Consolidare, reabilitare, refacere fațade, recompartimentare interioară, schimbare funcțiune imobil existent monument istoric-D+P+pod-locuință în micro-întreprindere pentru desfășurarea de activități productive nepoluante (în suprafață maximă de 400 mp din ADC și să nu genereze transporturi grele). Transformare pod în pod locuibil. Organizare de șantier”, propus a fi amplasat în judeţul Constanţa, municipiul Constanța, str. Marcus Aurelius, nr.10, titular fiind Coman George Florin.


 
Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa: municipiul Constanta, str. Unirii nr. 23 şi la sediul titularului, în zilele de luni-vineri, între orele 9,00 – 13,00.
 
Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecţia Mediului Constanța.
 

Istoria imobilului

 
Imobilul a fost ridicat în 1913 și este înscris în lista monumentelor istorice din Constanța, sub indicativul CT-II-m-B02822, arhitectul clădirii fiind Adolf Linz, un nume binecunoscut celor ce apreciază orașul vechi, primul arhitect-șef al Constanței.



Beneficiarul casei a fost căpitanul T. Constantin Stănescu, al cărui nume a rămas în monogramă, arc peste timp, în arhitectura de deasupra ușii de la intrare, ca o gazdă bucuroasă de oaspeți.
Literele „T.S.“ au dănuit peste ani, într-o monogramă ce pare indiferentă la capriciile vremii, abandon sau nepăsare și care i-a adus imobilului apelativul „casa cu monogramă“.

Fațada principală este orientată spre strada Marcus Aurelius, iar imobilul are demisol și parter, într-o structură pe care specialiștii în domeniu o numesc neoclasică.
 

Deși aflată la mai bine de un secol distanță de la momentul în care și-a deschis cu generozitate porțile pentru a-și adăposti locuitorii, casa amintește și acum, în ciuda stadiului avansat de degradare în care se află, de maiestuozitatea ce a însoțit-o încă de la început.



Forme geometrice, lauri, balconașe, detalii arhitecturale ce o fac unică în peisajul constănțean, toate reușesc să nască emoții în cei ce privesc clădiriile cu inima, mai degrabă decât cu ochii.


PRECIZĂRI:
 
 Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Constanța veche, drumul spre renaștere. Se restaurează Casa cu monogramă, a căpitanului Stănescu (galerie foto)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii