Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Femeia din umbra

ro

09 Feb, 2012 17:17 2062 Marime text
La peste un kilometru departare spre est de Betleem se afla "campia lui Boaz", de unde se stie ca Rut a cules spice de grau. Campia de alaturi se numeste "campia pastorilor". Conform traditiei in acest loc, ingerii au vestit pentru prima data nasterea lui Hristos. Acolo unde inflorise candva dragostea dintre Rut si Boaz, au cantat ingerii cu o mie de ani mai tarziu: " Slava lui Dumenzeu in locurile prea inalte...". Acolo unde infloreste dragoste vin sa cante ingerii.

Mahatma Ghandi obisnuia sa spuna: "Unde exista dragoste exista viata ..." Eu as spune, acolo unde Dumnezeu pune viata, vine si dragostea. Dostoievski a spus o data: "Dragostea ii face pe oameni sa se simta egali."Intoleranta si desconsiderarea a dus de-a lungul secolelor la formarea unei spirit anti-feminin, chiar a unei lupte aprige impotriva sexului frumos. Evreii, desi erau mult diferiti de popoarelor inconjuratoare, totusi au avut o atitudine foarte dura fata de femei. Talmudul spunea:" Lumea nu poate exista fara barbati si femei dar ferice de cel care are baiat si vai de celcare are fete".... Apoi continua " Omul este obligat sa prezinte Domnului, trei binecuvantari pe zi: pentru ca m-ai facut evreu, pentru ca nu m-ai facut femeie si nu m-ai facut pagan..."Berakot,6,18.

Nici Mishnah nu foloseste cuvinte mai blande pentru femeie:" Toti sunt obligati sa se prezinte inaintea Domnului , mai putin, orbul, schiopul,surdul,batranul care nu poate umbla, copilul si femeia." Iar putin mai incolo intr-un alt capitol, femeia nici macar nu i se da dreptul de-a fi egala cu un sclav:" Toti sunt obligati sa citeasca Megill ( cartea Esterei), preotii, levitii, invatatorii legii,israelitii, proselitii, sclavii, bastarzii si famenii. Femeile si copii nu sunt supuse acestei obligatii" Megilla 2,7 Si ca si cum nu ar ajunge se adauga: "Cuvintele Torei mai bine sa fie aruncate focului decat sa fie invatate de femei" Sota 19

Fara drepturi civile, considerate orice numai persoane nu, asociate cu categorii sub-umane, "fiinte murdare" Bereket 7,8, necurate, fara sa li se rosteasca numele, fara sa aiba dreptul la rugaciunea de binecuvantare, fara sa fie obligate sa mearga la Templu dar in sinagoga obligate sa stea separat,in "curtea namurilor" , femeile totusi au rezistat. Din negura anilor petrecuti in umbra Dumnezeu a pregatit mari femei care stralucesc mai presus de diamante. Estera, Rut, Debora, Maria, Maria Magdalena, Priscila si lista ar fi mult mai lunga decat ne imaginam. Dar ceea ce este si mai uimitor este faptul ca desi femeile au trait intotdeauna in umbra au fost in stare sa transforme lumea.

De la plamadirea tainica a copilului din pantecele lor pana la rugaciunile fierbinti in miezul noptii, femeile auinteles sursa adevarateiputeri, putere care schimba inimile- dragostea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii