Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Acțiuni inopinate pe șantierele din Constanța. Amenzi de sute de mii de lei

ro

05 Jul, 2022 13:07 1378 Marime text
Sursă foto: ITM Constanța
  • Inspecția Muncii a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în șantierele temporare și mobile.

Inspectoratul Teroitorial de Muncă Constanța a desfășurat, în perioada 6 iunie - 2 iulie 2022, acțiuni inopinate de control pe șantierele din județul Constanta, unde au fost verificați un număr de 109 angajatori cu un număr total de 665 salariați.

Au fost aplicate 65 de sancțiuni contravenționale din care 64 amenzi în valoare de 268.000 lei și un avertisment.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite pe șantierele de construcții au fost:
  • schele neconforme;
  • nepurtarea echipamentului individual de lucru;
  • amenajarea necorespunzătoare a locurilor de muncă la înălțime ;
  • organizare defectuasă sau inexistentă a activității de prevenire și protecție
  • lipsă coordonare conform H.G. 300/2006                                                 

Luând în considerate numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

„Atenționăm angajatorii care desfășoară activități în domeniul menționat să se asigure de deplina legalitate a activităților pe care le desfășoară, prin întocmirea și înregistrarea contractelor individuale de muncă sau a zilierilor,  în aplicația electronică acolo unde este cazul, prin respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și instruirea corespunzătoare a personalului.

De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000 0132“, spune Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii