Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un cetăţean din Cumpăna racola agricultori pentru a-i ţepui

ro

22 Nov, 2010 01:56 2483 Marime text
cap_1.jpgDoi bărbaţi, dintre care unul domiciliat în localitatea constănţeană Cumpăna, au fost arestaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune calificată în convenţii cu consecinţe deosebit de grave. Constănţeanul se numeşte Marius Chiriţă, de 30 de ani, iar potrivit procurorilor din cadrul Parchetului Tribunalului Constanţa, individul ar fi sprijinit o grupare care a înşelat aproape 30 de agricultorilor din zona Mereni - Cobadin, prin oferirea unor contracte de achiziţie a îngrăşămintelor chimice la preţuri atractive, cu facilităţi deosebite la plată.

ingrasaminte_2.jpgOamenii legii spun că Marius Chiriţă şi Ionuţ Marius Drăgan, începând cu data de 15 noiembrie, „identificau clienţi celorlalţi participanţi la activitatea infracţională, intermediind şi explicând acestora, condiţiile afacerii.

Prin această manieră de abordare, cei doi urmau să încaseze un comision aferent fiecărui contract, prin înţelegere prealabilă cu ceilalţi suspecţi în cauză". Poliţiştii spun că după ce se completau formulare tipizate ale unor contracte de vânzare - cumpărare, agricultorii erau puşi să semneze documentele, în care la rubrica „vânzător" era menţionat numele unei societăţi comerciale, reprezentată de Marius Mădălin Ilie, care se prezenta la negocieri. „Contractele erau semnate în final de Constantin Tudorache în calitate de administrator al societăţii, de faţă fiind Marius Chiriţă şi Florin Prodan, de 34 de ani, prezentaţi în timpul negocierilor ca reprezentanţi ai societăţii. Pentru garantarea plăţii viitoare a bunurilor contractate, victimelor li se cereau file CEC sau ordine de plată semnate de acestea, dar necompletate la rubricile „data" şi „suma", acte care convenţional urmau să fie trimise în bancă exclusiv după livrarea mărfii. Potrivit înţelegerii contractuale, victimele ar fi trebuit teoretic să plătească la livrare 20 % din valoarea mărfii, termenul fiind stabilit pe 20.11.2010, iar restul de 80% urma să fie plătit cu cel de-al doilea instrument de plată, după recoltă, pe 31.08.2011", au mai arătat anchetatorii.

1350 lei /tona de uree

Tot potrivit acestora, pe data de 15 noiembrie, reprezentantul unei societăţi comerciale a semnat cu suspecţii un contract pentru 48 de tone de uree la preţul de 1.350 lei /tonă, iar un alt bărbat a semnat tot cu aceştia la data de 16.11.2010 un contract pentru 240 tone de azotat de amoniu la preţul de 1.150 lei/tonă. „La data de 17 noiembrie au fost introduse la plată filele CEC ce fuseseră remise în alb de către cumpărători. În această situaţie, suspecţii au retras sume de bani din cele două conturi ale societăţilor părţilor vătămate, de la o unitate bancară din Murfatlar. Ulterior, acestea au fost transferate către o societate controlată de Florin Prodan. La scurt timp, banii au fost transferaţi în contul altei societăţi comerciale (probabil fictive) şi de aici în contul personal al lui Prodan. Din suma astfel obţinută, 145.000 de lei de la o societate, respectiv 280.000 de lei de la cea de-a doua firmă, până la intervenţia organelor judiciare, Florin Prodan a retras în două tranşe 40.000 de lei, respectiv 80.000 de lei", au mai spus poliţiştii.

Contracte şi instrumente de plată

Pe parcursul cercetărilor, asupra lui Chiriţă au fost găsite mai multe contracte şi instrumente de plată, încheiate, respectiv remise de persoane ce urmau a fi înşelate probabil prin aceeaşi metodă. Zilele trecute, Serviciul de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea procurorului de caz, a organizat şi efectuat un flagrant, ocazie cu care Prodan a fost depistat în sediul unei unităţi bancare din Bucureşti, încercând să ridice restul banilor din cont. Prodan şi Chiriţă au fost prezentaţi Tribunalului Constanţa, fiindu-le emise mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, Ionuţ Marius Drăgan este cercetat în stare de libertate, totodată efectuându-se activităţi specifice pentru depistarea şi tragerea la răspundere penală a celorlalţi trei suspecţi, respectiv Gheorghe Mihai, de 30 de ani, din Bucureşti, Constantin Tudorache, de 40 de ani, din Giurgiu, şi Ilie Mădălin, de 34 de ani, din Piatra Neamţ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • unul care a luat teapa de la chirita 26 Nov, 2010 09:28 niste tepari. mai ales chirita care nu a facut decat asta. adica ainselat. ca asta stie el sa faca
  • tepes 22 Nov, 2010 09:32 ce fete au mafiotii