Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedie aviatica

ro

25 Jul, 2002 00:00 1528 Marime text

Mecanic de bord ucis in accident aerian

Aparatul de zbor prabusit ieri langa aeroportul de la Strejnic - Prahova apartine fostei baze aeriene utilitare de la Tuzla * Alexe Agapie, mecanicul decedat in accident, este din Constanta si avea 48 de ani * Acesta era cotat ca unul dintre cei mai buni specialisti in domeniu, fiind adesea solicitat pentru interventii si la motoarele elicopterelor militare * In tinerete, Alexe a fost vecin de bloc si prieten cu legendarul aviator roman Horia Agarici * Dintre cei trei membri ai echipajului aeronavei, singurul decedat a fost mecanicul * Se presupune ca aparatul de zbor s-a prabusit din cauza necuplarii unuia dintre motoare in momentul decolarii

Marti noaptea, in jurul orei 01.30, un elicopter marca K 26 de fabricatie ruseasca, apartinand Societatii de Prestari Servicii Utilitare "Air Adria" Tuzla, care avea ca obiectiv paza conductelor petroliere, s-a prabusit in zona aerodromului Strejnic, judetul Prahova, la scurt timp de la decolare. In aeronava se aflau trei persoane, respectiv Alexe Agapie, mecanicul de bord, pilotul Gheorghe Vranceanu si gardianul public Adrian Ciprian Marinescu. In urma impactului cu solul, Alexandru Agapie a decedat pe loc, fiind totusi transportat la circa o suta de metri de catre ceilalti doi membri ai echipajului, care aveau rani usoare, de teama ca aeronava ar fi putut exploda. Gardianul si pilotul au fost transportati la Spitalul de Urgenta din Ploiesti pentru a fi investigati din punct de vedere medical si a le fi acordat ajutorul de specialitate. Se pare ca vinovat de aceasta tragedie este pilotul Gheorghe Vranceanu, care a ridicat aparatul de zbor desi nu primise aprobare de decolare, si din cauza unei defectiuni tehnice generate de necuplarea unuia dintre cele doua motoare, aparatul s-a prabusit dezmembrandu-se. Cercetarile pentru stabilirea exacta a cauzelor accidentului sunt coordonate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Judetean Prahova. La locul dramei s-a deplasat si o comisie tehnica de experti din partea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, care va conlucra cu celelalte organisme pentru stabilirea celor care se fac vinovati de tragedia de la Strejnic. Aparatul de zbor iesise acum o luna si jumatate din reparatii capitale, ocazie cu care acestuia i s-au efectuat o serie de modernizari si retehnologizari, avand toate certificatele tehnice si autorizatiile valabile, inclusiv polita de asigurare a aparatului si a personalului de bord.

Prieten si vecin cu legendarul aviator roman Horia Agarici

Alexe Agapie, mecanicul de bord care a decedat in accidentul aviatic produs in noaptea de 23 spre 24 iulie in apropierea aeroportului "Gheorghe 4.Banciulescu" de la Strejnic, era nascut in aprilie 1954, in localitatea Navodari. Era casatorit din anul 1978 cu Niculina Agapie si, impreuna, au un copil, pe Nicolae, in varsta de 23 de, ani student la Sectia Navigatie a Academiei Navale "Mircea cel Batran" din Constanta. Sotii Agapie ar fi celebrat anul viitor, in octombrie, nunta de argint. De cand a iesit de pe bancile scolii, a fost numai mecanic de elicoptere, mai intai la Aviatia Utilitara "Aviasan" de la Tuzla, care ulterior a fost cumparata de societatea comerciala "Air Adria". Alexe Agapie era plecat in aceasta misiune de aproape 30 de zile si, in acest timp, a mai venit acasa doar o data. Participase, alaturi de comisia tehnica, la receptia preluarii elicopterului dupa terminarea reparatiilor capitale si chiar le spusese colegilor ca este multumit de felul in care functioneaza motoarele. El era asteptat de familie sa vina maine sau cel tarziu poimaine. Ca o ironie a sortii, Alexe l-a cunoscut pe celebrul aviator Horia Agarici, in ultimii ani de viata, cu care se imprietenise, pentru ca stateau in acelasi bloc, la numai doua scari distanta, ambii avand aceeasi mare pasiune, aviatia. Si tot ca o ironie a sortii, strada Gradinitei, pe care locuiau cei doi, are aprobarea Consiliului Local Municipal sa se numeasca Strada Aviator Horia Agarici. Sotia lui Alexe ne-a declarat ca, la cat cunostea sotul sau elicopterele, este greu de presupus ca aeronava s-ar fi prabusit din cauza unei defectiuni tehnice la unul dintre motoare, asa cum au aparut informatiile rezultate din primele cercetari ale celor doua comisii de specialitate. Surse din cadrul fostului aeroport militar de elicoptere de la Tuzla, dar si al celui civil ne-au declarat ca Agapie era unul dintre cei mai buni mecanici de elicoptere din tara, fiind de foarte multe ori solicitat, pe vremea cand cele doua baze aeriene erau vecine, la foarte multe interventii dificile la aeronavele militare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii