Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:42 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şi-o fi ţinut primarul municipiului Constanţa promisiunea? Radu Mazăre şi iahtul „Laura“ cel eşuat în Portul Tomis

ro

16 May, 2014 00:00 2914 Marime text
Ulterior anchetei, s-a stabilit ca singurul vinovat de producerea accidentului naval este cetateanul german Hans Fritze Joachim.
În urmă cu aproximativ un an, cazul unui cetăţean german care a fost implicat într-un accident naval în Portul Tomis a dus la discuţii aprinse, la momentul respectiv, între autorităţi şi primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre.

Totul a început pe 12 iunie 2013, când Garda de Coastă a fost sesizată prin Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră (SCOMAR) cu privire la intrarea unui iaht german în apele Portului Constanţa. La bordul vasului „Laura“ se afla cetăţeanul german Hans Fritze Joachim, care venise cu intenţia de a acosta în port. Potrivit autorităţilor, la acea dată, cetăţeanul german ar fi cerut indicaţii pentru a putea ajunge în Portul Turistic Tomis, însă acesta nu a mai ajuns la destinaţie. În apropierea Comandamentului Forţelor Navale, iahtul s-a lovit de stânci şi a rămas blocat. Câteva ore mai târziu, vasul a fost ridicat de o macara, pentru a fi dus la reparat. După incident, primarul Radu Mazăre şi-a exprimat dezacordul cu privire la modul în care autorităţile au acţionat în acest caz, susţinând că va cere să fie deschisă o anchetă. La acea dată, edilul a mai declarat că situaţia creată este „de neacceptat“. „Cetăţeanul a fost dat afară din port noaptea. Nimeni nu face aşa ceva. Nu trebuia să-l lase să plece. Nu cred că i-a interesat“. De asemenea, Mazăre a spus că îl va căuta pe cetăţeanul german şi că îi va plăti acestuia costul reparaţiilor necesare navei.

Ce spune Autoritatea Navală Română

Pentru a afla mai multe detalii referitoare la modul în care a fost gestionat accidentul cetăţeanului german Hans Fritze Joachim de către Autoritatea Navală Română, am stat de vorbă cu Liviu Cazan, directorul ANR. El ne-a informat că, în acest caz, s-a deschis un dosar de cercetare penală. Cazul a fost finalizat când Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus neînceperea urmăririi penale. Tot potrivit ANR, la bordul vasului se afla doar cetăţeanul german, care, deşi avea sisteme de navigare performante, a ajuns din eroare în Portul Constanţa. Acesta a fost îndrumat către destinaţia dorită în mod corect, se mai arată într-o informare ANR. Potrivit anchetei desfăşurate de autorităţile constănţene, proprietarul şi totodată căpitanul iahtului este declarat vinovat de producerea incidentului. De asemenea, ANR a precizat că nu deţine informaţii cu privire la eventualele lucrări de reparaţie a vasului, unde anume au fost realizate sau cine a suportat costul pagubelor, menţionând că aceste lucruri ţin doar de proprietarul navei, care nu are  obligaţia de a informa autoritatea navală. În cauză, nu a fost aplicată nicio sancţiune, contravenţională sau de altă natură.

Ce a făcut Radu Mazăre în acest caz

În contextul celor precizate mai sus, reporterii cotidianului ZIUA de Constanţa au încercat să afle dacă cetăţeanul german Hans Fritze Joachim a fost ajutat de primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, să îşi repare vasul. În acest sens, pe 9 mai, i-am transmis edilului-şef un SMS cu următorul conţinut: „Bună ziua! Numele meu este Loredana Panait, redactor al cotidianului ZIUA de Constanţa. Doresc să vă rog să îmi comunicaţi, în măsura în care este posibil, dacă, în cazul accidentului naval care a avut loc în data de 12 iunie 2013, în urma căruia vasul «Laura» al cetăţeanului german Hans Fritze Joachim a necesitat reparaţii, l-aţi susţinut pe cel din urmă în vreun fel pentru a-şi repara ambarcaţiunea, după cum aţi declarat la acea dată. Vă mulţumim!“.
Până la momentul publicării acestui articol, Radu Mazăre nu a răspuns acestui mesaj. Menţionăm că, în cazul în care vom primi un răspuns de la edil, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii