Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful Poligonului Midia şi-a băut minţile Să îl cunoaştem pe colonelul Buzatu - avere, şcoală, alcoolemie

ro

18 Jul, 2011 00:00 8540 Marime text
cap_7.jpg„Fostul comandant al ofiţerului, gl. mr. Ioan Aurel Stanciu, şef al Forţelor Aeriene, fusese informat în scris, încă de anul trecut, de către subsemnatul (nr. Victor Belu) despre obiceiurile bahice ale vinovatului. A preferat însă să ignore (...)"

Lucrătorii Serviciului Rutier Constanţa au deschis un dosar penal pe numele colonelului Nicolaie Buzatu, comandantul Taberei de Instrucţie şi al Poligonului de Trageri Sol - Aer Capu Midia. În seara zilei de 15 iulie a.c., colonelul Nicolaie Buzatu a „reuşit" performanţa să producă un accident rutier pe raza municipiului Constanţa, iar, după ce l-au testat cu aparatul Drager, poliţiştii au descoperit că şeful unităţii militare de la Capu Midia băuse zdravăn înainte de a urca la volan. Colonelul Buzatu este şef al Taberei de Instrucţie şi a Poligonului de Trageri Sol - Aer Capu Midia din anul 2009, iar la momentul accidentului, se afla în timpul liber.

Potrivit datele oficiale puse la dispoziţie de site-ul Forţelor Aeriene Române, colonelul Nicolae Buzatu s-a născut în comuna Deleni, judeţul Constanţa, la data de 2 octombrie 1958. „După absolvirea Liceului Militar «Dimitrie Cantemir» din Breaza, a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie Antiaeriană şi Radiolocaţie «Leontin Sălăjan», din Braşov. A îndeplinit funcţii de comandant de pluton şi comandant de baterie în unităţi operative ale Statului Major al Forţelor Aeriene. A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, pe care a absolvit-o în anul 1988", potrivit http://www.roaf.ro/ro/biografii/bio_cdt_capu_midia.php. În ceea ce priveşte studiile colonelului Nicolaie Buzatu, acesta a terminat, în anul 1977, Liceul Militar „Dimitrie Cantemir", Breaza, iar în 1980 a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie Antiaeriană şi Radiolocaţie „Leontin Sălăjan", Braşov. În anul 1985, colonelul Buzatu a terminat cursurile de comandanţi de baterie, Centrul de perfecţionare a pregătirii cadrelor rachete şi artilerie antiaeriană, Cernica, iar, în 1988, a finalizat Academia de Înalte Studii Militare, Facultatea de Aviaţie şi Apărare Antiaeriană, Bucureşti. Până în 2004, a urma cursul postuniversitar de perfecţionare în conducerea marilor unităţi operative din Forţele Aeriene, Universitatea Naţională de Apărare, urmând ca, în 2007, să termine cursul postuniversitar de perfecţionare în conducere strategică, Universitatea Naţională de Apărare. Între 2007 şi 2010, şeful unităţii militare de la Cap Midia a urmat doctoratul în Ştiinţe Militare şi Informaţii, Universitatea Naţională de Apărare. În ceea ce priveşte funcţiile îndeplinite de-a lungul anilor, site-ul Forţelor Aeriene Române arată că Nicolaie Buzatu este, din data de 30.03.2009, comandant al Taberei de Instrucţie şi Poligon de Trageri Sol-Aer, iar în perioada 2008 - 2009 a fost şef al operaţiilor şi instrucţiei la Baza 86 Aeriană. Între 2003 şi 2008, colonelul Buzatu a fost comandant grup Şcoală, şef al cursurilor şi şef al operaţiilor la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene, iar în perioada 1988 - 2003 a fost Ofiţer 2 stat major, şef birou operaţii şi pregătire pentru luptă, şef de stat major, comandant divizion artilerie antiaeriană în unităţi operative ale Statului Major al Forţelor Aeriene.

Şefii ştiau?

Între anii 1986 şi 1988 a fost cursant în Academia de Înalte Studii Militare, iar între 1980 şi 1986 a fost comandant pluton şi comandant baterie în unităţi operative ale Statului Major al Forţelor Aeriene. Accidentul care l-a adus pe colonelul Buzatu în lumina reflectoarelor a avut loc vineri noaptea, pe raza staţiunii Mamaia. Comandantul Taberei de Instrucţie şi a Poligonului de Trageri Sol - Aer Capu Midia se afla la volanul automobilului Toyota Corolla, CT 22 WBN, şi, din cauza neatenţiei, a provocat un accident rutier soldat cu vătămarea corporală uşoară a unei persoane. După ce l-au testat cu aparatul Drager, poliţiştii au descoperit că şeful unităţii militare se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, rezultatul fiind de 0,82 mg/lalcool purîn aerul expirat. Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, colonelului i-a fost greu să sufle în etilotest, deşi, după cum chiar el a recunoscut, nu este străin acestui tip de procedură. De altfel, potrivit unor surse neoficiale „fostul comandant al ofiţerului, gl. mr. Ioan Aurel Stanciu, şef al Forţelor Aeriene, fusese informat în scris încă de anul trecut de către subsemnatul (n.r. Victor Belu) despre obiceiurile bahice ale vinovatului. A preferat însă să ignore (...)".

1000 de acţiuni la SC Azo Mureş

Potrivit propriei de avere, document completat pe data de 9 mai 2010, colonelul Buzatu deţine, împreună cu soţia, din anul 2008, un teren intravilan. Pământul se află în Limanu şi are o suprafaţă de 800 de metri pătraţi. Tot împreună cu soţia, comandantul Taberei de Instrucţie şi al Poligonului de Trageri Sol - Aer Capu Midia are în posesie, din 1990, un apartament în suprafaţă de 55 de metri pătraţi. Nicolaie Buzatu are în garaj o Toyota Corrola, fabricată în 2007. De asemenea, colonelul are acţiuni la BCR Erste şi la BCR Erste Asigurări. În ceea ce priveşte datoriile, militarul a consemnat că, în 2008, a contractat 8.123 de euro de la BCR Erste. Nicolaie Buzatu a câştigat din salariu suma de 57.168 de lei, în timp ce soţia sa, Aurora Buzatu, în calitate de consilier bancar, a primit 35.400 de lei. În ceea ce priveşte veniturile din alte surse, colonelul Buzatu a menţionat suma de 5.999 de lei, obţinută din norma de echipament. În declaraţia de interese, comandantul Taberei de Instrucţie şi al Poligonului de Trageri Sol - Aer Capu Midia a trecut că are 1000 de acţiuni la SC Azo Mureş - Tg Mureş.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii