Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marfă de milioane de euro Povestea mai puţin cunoscută a celui bănuit că aducea droguri prin Portul Constanţa (galerie foto + video)

ro

16 Jan, 2013 22:27 4151 Marime text
droguri_1.jpgDrogurile erau transportate cu iahturi, transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză şi descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracţională"

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au anunţat, ieri, destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni columbieni, români, bulgari şi italieni, specializat în traficul internaţional de droguri de mare risc - cocaină. Organele de anchetă spun că presupusa grupare infracţională se ocupa cu transportul de droguri de mare risc, acestea fiind introduse pe teritoriul Uniunii Europene folosind ca rută alternativă România - Portul Constanţa. Banev Evelin Nikolov, zis Brendo şi Radoslav Georgiev ar fi închişi, potrivit unor surse, în aceeaşi închisoare în care se află constănţeanul Iustin Victor Rădulescu, acuzat că avrut să aducă în Europa 9 tone de cocaină. Aceleaşi voci spun că Rădulescu nu are nicio legătură cu cei doi bulgari, mai sus menţionaţi.

DIICOT mai arată că cei luaţi în colimator fac parte dintr-o grupare extrem de activă şi ermetică specializată în trafic de droguri din Europa. Membrii grupului sunt extrem de violenţi, spun procurorii, şi acţionează sub coordonarea „liderilor - inculpaţii Banev Evelin Nikolov, zis Brendo, de 48 de ani, şi Radoslav Georgiev Atanasov, de 42 de ani". Aceştia sunt acuzaţi că au organizat transporturi de cocaină de ordinul sutelor de kilograme pe relaţia America de Sud - Europa de Vest. „Drogurile erau transportate cu iahturi, transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză şi descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracţională. Inculpaţii au intenţionat ca parte din drogurile de mare risc, procurate din America de Sud, să fie introduse pe teritoriul Uniunii Europene, folosind ca rută alternativă România - Portul Constanţa.

droguri_challenger5.jpg În acest context, în cursul lunii aprilie 2012, procurorii DIICOT au procedat la capturarea cantităţii de aproximativ 50 de kilograme de cocaină, puritate 93%, introduse de către membrii grupării pe teritoriul României, în scopul comercializării. Valoarea drogurilor de mare risc este de şase milioane de Euro. În prezent, inculpaţii se află în stare de deţinere pe teritoriul Italiei, pentru săvârşirea aceluiaşi gen de infracţiuni. Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către DOS şi SRI. Procurorii DIICOT au cooperat în interesul soluţionării cauzei cu ofiţerii DEA, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti", potrivit DIICOT. Pe parcursul cercetărilor, procurorii spun că au cooperat şi cu Direcţia Generală de Informaţii a Armatei, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale precum şi cu autorităţile judiciare partenere din Grecia, Bulgaria şi Italia. Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile. Jurnaliştii italieni de la Cn24.tv susţin că presupuşii infractori au fost arestaţi în cadrul operaţiunii „Magna Charta", iar vasele folosite se numeau „Blaus VII" şi „Oct Challenger".

40 de tone de cocaină pe an

Potrivit Wikipedia, Brendo este un puternic om de afaceri în Bulgaria, el acumulând o impresionantă avere din piaţa financiară ori imobiliară. Conform aceleiaşi surse, Evelin Banev s-a născut la data de 8 octombrie 1964, în Burgas, Bulgaria. Acesta şi-a petrecut copilăria şi primii ani ai adolescentei în oraşul Topolovgrad. La nouă ani, Evelin Banev începe să practice luptele. După efectuarea stagiului militar, bărbatul călătoreşte în afara graniţelor Bulgariei şi participă la tabere internaţionale, turnee şi competiţii de wrestling. „Numele Brendo este legat de crima organizată din Bulgaria, dar şi de traficul de droguri şi de asasinate. Cu toate acestea, Evelin Banev poate fi rareori văzut cu gărzi de corp. El este, de obicei, singur sau cu prietenii. Oamenii care îl cunosc îl consideră ca fiind extrem de inteligent, precaut şi grijuliu, asociaţii săi insistând că el nu a fost niciodată parte din grupurile organizate. (...) Potrivit unui italian din poliţie, Banev a fost implicat într-o reţea de trafic de cocaină pe scară largă. Grupul livra cocaină spre Europa, din Venezuela, Argentina şi Republica Dominicană la bordul unor bărci. Banev este bănuit de contrabandă cu cocaină de aproximativ 40 de tone pe an", conform Wikipedia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii