Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:49 21 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul procuror Vasile Balaican, pus sub control judiciar de DNA Constanţa. Este acuzat de trafic de influenţă

ro

16 Apr, 2016 00:00 1360 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 15.04.2016, faţă de Vasile Balaican, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Fostul magistrat este suspectat de trafic de influenţă.
 
Vasile Balaican este suspectat că, „în a doua jumătate a anului 2011, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a pretins de la o persoană (denunţător în cauză) suma de 5.000 de euro“.
 
„În schimbul acestei sume de bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care era cercetat denunţătorul şi a promis că-i va determina pe aceştia să dispună faţă de acesta din urmă o soluţie favorabilă.
 
În acest context, pe durata unui an, la diferite intervale de timp, denunţătorul i-a remis inculpatului Balaican Vasile, în tranşe, întreaga sumă pretinsă, de 5.000 de euro. Remiterea unei tranşe în valoare de 200 de euro a fost înregistrată de către denunţător, audio-video, prin mijloace proprii“, potrivit DNA.
 
În perioada controlului judiciar, Vasile Balaican trebuie să respecte următoarele obligaţii:
 
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depăşească limita teritorială a judeţului Constanţa decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare;
e) să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
 
Potrivit surselor noastre, dosarul fostului procuror Balaican are legătură cu cel al lui Răzvan Dimoftache, afaceristul constănţean cercetat pentru că ar fi vândut carne alterată. În cauză, Dimoftache este cercetat pentru evaziune fiscală, în forma autoratului, instigării, complicităţii şi participaţiei improprii, înşelăciune, falsificare de instrumente oficiale, folosire de instrumente false, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals în declaraţii.
 
Într-o altă cauză, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au clasat cercetările faţă de Vasile Balaican, suspectat de trafic de influenţă. Clasarea a fost dispusă conform art. 16, lit. B (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege).
 
Citeşte şi 
 
DNA Constanţa a clasat dosarul în care fostul procuror Vasile Balaican era suspectat de trafic de influenţă

Ti-a placut articolul?

Comentarii