Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fiul fostului edil al Cernavodei Cum a fost scos Hânsă junior din dosarul furtului de fier vechi din situl arheologic

ro

17 Aug, 2011 00:00 1856 Marime text
cap_2.jpg„Cu ocazia investigaţiilor efectuate la faţa locului, au mai fost găsite şi două dispozitive artizanale folosite la detectarea metalelor aflate în sol. În cauză s-a întocmit dosar penal (...)"

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat, aproape de jumătatea lunii februarie 2011, prin intermediul unui comunicat de presă, că poliţiştii din Saligny cercetează în stare de libertate mai multe persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi efectuarea de către persoanele fizice sau juridice neautorizate a unor detecţii sau săpături în situriarheologice. La acea vreme, printre cei aflaţi în colimatorul oamenilor legii s-a numărat şi Tiberiu Hânsă, fiul lui Gheorghe Hânsă, fostul edil al oraşului Cernavodă. Surse bine informate arată că, în prezent, Tiberiu Hânsă nu are nicio calitate în respectivul dosar, iar, din verificări, ar fi reieşit că acesta nu avea intenţia de a fura fier vechi.

Hansa_-_Gheorghe_Hansa_02.jpg

Pe data de 18.02.2011, ora 18.00, în pădurea Ocolului Silvic Cernavodă - într-o zonă cunoscută ca fiind „sit arheologic", au fost depistaţi: Sapabani Amet, de 31 de ani, Dumitru Stan, de 61 de ani, Goladin Constantin, de 35 de ani, Hânsă Tiberiu, de 39 de ani, Ene Marcel, de 51 de ani, Bănică Sorin, de 44 de ani şi Constantin Popa, de 43 de ani, toţi din Medgidia. Indivizii mai sus precizaţi se foloseau de două utilaje grele cu care efectuau săpături. „La faţalocului a fost identificată o groapă cu diametrul de1,5 metri adâncime,doi metri lăţime şi patru metri lungime, în care se afla material feros,iar lângă aceasta au mai fost identificate alte deşeuri feroase, în cantitate de aproximativ 800 kg. Cu ocazia investigaţiilor efectuate la faţa locului au mai fost găsite şi două dispozitive artizanale folosite la detectarea metalelor aflate în sol. În cauză s-a întocmit dosar penal, efectuându-se cercetări sub aspectulsăvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi efectuarea de către persoanele fizice sau juridice neautorizate a unordetecţii sau săpături în situri arheologice", s-a mai arătat în comunicatul IPJ Constanţa. Surse bine informate arată că Tiberiu Hânsă, fiul lui Gheorghe Hânsă, fostul edil al oraşului Cernavodă, nu are nicio calitate în acest dosar. Mai mult decât atât, Tiberiu Hânsă nu ar fi avut intenţia de a sustrage fier din respectivul sit, însă a fost găsit la faţa locului de poliţişti pentru că ar fi fost chemat să repare cele două utilaje grele, care îi şi aparţin.

Procesele lui Hânsă

Aceleaşi surse ne-au mai precizat că Ocolul Silvic nu se constituie parte civilă în proces, însă doreşte recuperarea unui mic prejudiciu: respectiv doi puieţi distruşi de utilaje. După cum arătam şi în ediţiile trecute, pe data de 12 decembrie 2010 fiind reţinut, alături de tatăl său, într-un dosar privind o presupusă delapidare imputată de procurorii Parchetului de pe lângă Parchetul Medgidia. Pe data de 23 iunie 2011, Judecătoria Medgidia a dispus restituirea dosarului în cauză, pentru refacerea urmăririi penale, menţinând măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara dispusă împotriva inculpaţilor Gheorghe Hânsă, Nicolae Hânsă, Tiberiu-Marius Hânsă, Marin Cadiu şi Mihai Adam. Recent, tot Judecătoria Medgidia l-a condamnat pe Tiberiu Hânsă la doi ani cu suspendarea condiţionată a executării într-un dosar având ca obiect „infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice". Nemulţumit de decizia judecătorilor, fiul fostului edil al localităţii Cernavodă a atacat decizia instanţei mai sus precizată. Nu este de omis faptul că, pe data de 28 iulie 2011, pe rolul Judecătoriei Medgidia a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 5323/256/2011, având ca obiect „încuviinţare executare silită", cauză în care Banca Transilvania SA are calitatea de creditor. Asta în timp ce Marius Tiberiu Hânsă este debitor. Pe data de 10 august 2011, instanţa a admis cererea de executare silită.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ion periegeticul 17 Aug, 2011 06:31 cu o spaga corespunzatoare data lui lungu de rezolva tot