Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eugen Bogatu, fostul şef al Direcţiei Domenii Portuare, trimis la închisoare de judecătorii Vasile Băjan şi Daniela Panioglu

ro

19 Dec, 2015 00:00 4098 Marime text
Judecătorii Vasile Băjan şi Daniela Panioglu, din Curtea de Apel Bucureşti, au închis, ieri, definitiv Dosarul UCM Reşiţa. Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime“ SA Constanţa, a luat doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Afaceristul Said Baaklini a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa (la data trimiterii în judecată), au luat câte cinci ani de închisoare.

Sentinţele sunt definitive.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „la data de 31 august 2010, ca rezultat al unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA“. „Factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive pentru cei doi contractanţi. Motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatare tehnico-ştiinţifică administrată în cauză, a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 214.000 de euro, adică de circa 50 de ori mai mică decât cea consemnată în factură“, potrivit DNA.

Fostul judecător, ginerele fostului şef al CJC şi al vechiului PD Constanţa 

De menţionat că acest dosar s-a aflat, potrivit surselor noastre, şi în faţa judecătorului Damian Dolache, ginerele lui Stelian Duţu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi al vechiului PD Constanţa.

Primele pedepse 

Amintim că, în primă instanţă - Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, Bogatu a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Baaklini a primit şapte ani, iar Chebuţiu şi Preda au luat câte cinci ani de închisoare.

Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională  

Daniela Panioglu este judecătoarea care, la data de 18 iunie 2014, a decis ca Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, să rămână sub control judiciar. Mai mult decât atât, Daniela Panioglu este judecătorul dosarului în care Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi fost consilier al fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, de trafic de influenţă şi de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori de permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 
Revenind la dosarul UCM, conform procurorilor, „din probele administrate în cauză, a rezultat că indiciile care au existat iniţial cu privire la săvârşirea infracţiunii menţionate au fost clarificate pe măsura aprofundării mijloacelor de probă, în sensul că afirmaţiile făcute de învinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia, şi nu constituiau, în vreun fel, forme de intervenţie în favoarea inculpatului Said Baaklini“, potrivit DNA.

60 de milioane de euro 

„În baza acestei facturi supraevaluate, în cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adăugată (TVA) aferentă acestei tranzacţii, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 de milioane de euro. Pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus la obţinerea, fără drept, a unor sume sub formă de restituiri din bugetul de stat, inculpatul Said Baaklini a fost ajutat de inculpatul Chebuţiu Adrian. Astfel, acesta din urmă, în calitate de director general al SC UCM Reşiţa SA, a încheiat în numele şi pe seama SC UCM Reşiţa SA patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL şi SC Mike Trading & Investment SRL, alte trei contracte pur fictive. Prin încheierea ultimelor trei contracte s-a încercat crearea aparenţei de legalitate asupra executării contractului de vânzare la preţ supraevaluat a celor patru motoare vechi“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
Procurorii mai arată că, „la rândul său, inculpatul Preda Coriolan Adrian, în calitate de director executiv al SC UCM Reşiţa SA, a întocmit efectiv contractele sus menţionate şi a dispus facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective“.
 
„Pentru ca restituirea de TVA aferentă tranzacţiei fictive să nu fie verificată şi descoperită de către autorităţile de stat în domeniu, Said Baaklini a făcut demersuri pentru a exporta cele patru motoare către o societate comercială din Republica Guineea, încercând să îndepărteze aceste mărfuri de pe teritoriul României. Având în vedere caracterul urgent al acestei măsuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu Eugen, care, în cursul lunii noiembrie 2010, în calitatea sa de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-a furnizat informaţii şi i-a acordat consultanţă inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale şi la modalităţile de a evita controalele autorităţilor legal învestite“.

În virtutea relaţiilor contractuale 

„Concret, Bogatu Eugen a luat toate măsurile necesare pentru asigurarea părăsirii teritoriului României în cel mai scurt timp de către mărfurile cumpărate de la UCM Reşiţa SA, în sensul angajării unui vas comercial pentru transportul mărfurilor în Republica Guineea şi efectuării tuturor operaţiunilor şi demersurilor portuare necesare pentru ca mărfurile respective să părăsească urgent teritoriul României. În plus, acesta a făcut personal intervenţii pentru a se împiedica descărcarea mărfurilor de pe vas, în încercarea de a evita verificarea şi evaluarea acestora, astfel încât să nu poată fi constatate discrepanţele dintre mărfurile concret îmbarcate pe vas şi documentele comerciale ale acestora. De asemenea, Bogatu Eugen a pretins în mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 de miliarde de lei vechi, pentru operatorul portuar SC Umex SA din Constanţa, în virtutea relaţiilor contractuale pe care această societate le-a stabilit cu SC Libarom Agri SRL. Relaţiile contractuale au fost mijlocite, într-adevăr, de inculpatul Bogatu Eugen, care urma să primească şi un comision nedeterminat pentru acest lucru.
 
În calitate de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, funcţie în care avea sarcina de a supraveghea/controla operatorul portuar SC Umex SA Constanţa, Bogatu Eugen a intermediat şi a înlesnit efectuarea de operaţiuni comerciale între acest agent economic şi SC Libarom Agri SRL în cursul lunii noiembrie 2010, în condiţiile în care fapta era de natură a-i aduce atât direct, cât şi indirect foloase necuvenite constând în sume de bani neprecizate.

Petiţii şi adrese de protest 


„De asemenea, Bogatu Eugen a redactat împreună cu inculpatul Said Baaklini memorii, petiţii şi adrese de protest către ANCEX, Autoritatea Naţională a Vămilor, Compania Maritimă Constanţa, Punctul de Trecere a Frontierei Constanţa, CN APM Constanţa SA, UMEX. La data de 26 noiembrie 2010, în portul Constanţa, marfa cumpărată de la SC Libarom Agri SRL Bucureşti de la Uzina Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea.
 
Cu toate acestea, exportul efectiv al mărfurilor a fost împiedicat de intervenţia parchetului“, au conchis procurorii.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii