Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul „Rutiera", anchetat de un organ necompetent?

ro

16 Jul, 2009 02:34 1665 Marime text

catalin_filisan_02.jpgCătălin Filişan, avocatul apărării, a declarat că este posibil ca acest caz să fie de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie

Mult mediatizatul dosar „Rutiera" s-ar putea întoarce pe masa procurorilor, şi asta în cel mai bun caz. Conform apărătorilor suspecţilor, este foarte probabil ca procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cei care au instrumentat cazul, să nu fi fost competenţi pentru a desfăşura această anchetă.

Ieri, avocaţii celor 11 agenţi şi cei trei civili pentru care s-a solicitat arestarea preventivă au ridicat mai multe excepţii în faţa instanţei Tribunalului Constanţa, unde se rejudecă propunerea de arestare. Cătălin Filişan, avocatul a doi dintre suspecţi, a precizat că apărarea a cerut emiterea de adrese către IPJ Constanţa, prin care să se stabilească exact câţi dintre cei 36 de poliţişti ai Serviciului Poliţiei Rutiere anchetaţi au calitatea de agenţi de poliţie judiciară. Totodată, Inspectoratul de Poliţie va trebui să ofere relaţii şi cu privire la câţi dintre agenţii de poliţie judiciară au atribuţii de control. Iar dacă, într-adevăr, se va stabili că o parte, fie doar şi unul singur, din cei 36 de poliţişti anchetaţi au atribuţii de control, competenţa de anchetare a cazului ar trebui să revină Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform susţinerilor apărării. Pentru a se lămuri toate aceste aspecte, avocaţii au cerut să se comunice instanţei, pentru fiecare poliţist, fişa postului, buletinul postului şi ordinul ministrului de Interne cu avizul procurorului general al României privind dobândirea calităţii de lucrător al poliţiei judiciare. În cazul în care aspectele relevate de apărători şi argumentele aduse de avocaţi vor fi confirmate de actele remise de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, dosarul „Rutiera" s-ar putea întoarce pe masa procurorilor.

Nulitate absolută a probelor

Mai precis, toate probele existente la dosar, inclusiv interceptările telefonice, ar putea fi lovite de nulitate absolută, fiind obţinute şi instrumentate de un organ necompetent material. După ce şedinţa de judecată a fost suspendată pentru mai bine de jumătate de oră, timp în care preşedintele completului a cumpănit şi a analizat toate argumentele, Tribunalul Constanţa a decis ca discuţiile să fie reluate mâine, tot de la ora 12.00, după ce IPJ va fi pus la dispoziţie actele solicitate. Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Adina Florea, a afirmat că, potrivit Codului de procedură penală, în situaţiile care privesc infracţiuni de corupţie, competenţa după materie revine Tribunalului. Discuţiile cu privire la acest aspect se vor relua mâine, de la ora 12.00, după ce vor fi puse la dispoziţia instanţei toate documentele solicitate. În acest interval, cei 11 poliţişti şi cei trei civili pentru care s-a solicitat arestarea preventivă, unul dintre motive fiind că ar reprezenta un pericol concret pentru ordinea publică, sunt în continuare în libertate, fără ca integritatea personală a cuiva să fie afectată din această cauză.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 16 Jul, 2009 06:01 Am vazut cu ochii mei un AVOCAT CORUPT,care folosise totusi metode legale,adica proba cu martori in lipsa invinuitilor.Dar martorii nu erau de "de calitate",adica erau mincinosi.Curiozitatea ne facuse,pe mine si fostul sot,sa verificam in termenul de apel dosarul de reziliere a unui contract de vanzare- cumparare intre noi(sot si sotie)si parintii sotului.Datorita acestui act de vanzare-cumparare,ajunsesem sa ne judecam cu MAMA fostului sot,care ne dadu-se in judecata pentru a doua oara in 1998,la Judecatoria Medgidia , Tribunalul Constanta si apoi Curtea de Apel Constanta.Nu toti AVOCATII sunt corecti in aplicarea legilor.Daca magistratii se lasa intimidati de AVOCATII MINCINOSI,atunci trebuie sa ne luam "la revedere" de la rezolvarea cazului "rutiera",cum este cazul si dosarului "scrisoarea" impotriva d-lui IONEL CHIRITA ,care a avut indrazneala si nerusinarea sa deschida una din scrisorile adresate PRESEDINTELUI ROMANIEI,d-l Traian Basescu.Intrebarea este urmatoarea :O FI FOST SINGURA SCRISOARE DESCHISA SI MODIFICATA de d-l IONEL CHIRITA ,cat timp a fost primarul orasului Harsova ?