Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la el ar fi plecat dosarul „Bani pentru şefi din CJC“ Afaceristul Radu Birea, achitat pentru cinci infracţiuni, condamnat pentru una

ro

13 May, 2016 00:00 2726 Marime text


Marinela Mitan, judecător al Tribunalului Constanţa, a dispus, ieri, achitarea omului de afaceri Radu Birea, de aproape 40 de ani, din Drăgăneşti - Olt, pentru cinci capete de acuzare. Totuşi, Radu Birea, cel despre care s-a spus că este fiul bulibaşei din Drăgăneşti - Olt şi văr al lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, a fost condamnat la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală. Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Acest dosar are strânse legături cu campania electorală din 2008, din judeţul Constanţa.
 
Radu Birea a fost acuzat de procurori că, „în calitate de fost reprezentant al SC AMC (n.r. Adriana Metal Conf) SRL Constanţa, în anul 2011, ar fi încercat să inducă în eroare primăria unei comune din judeţul Constanţa prin notificarea privind achitarea sumei de 1.440.981 de lei, reprezentând contravaloarea unor facturi pretins datorate, derivate din efectuarea, în anul 2008, a unor lucrări de montaj a 650 de lămpi de iluminat stradal, deşi în realitate montase doar 150 de astfel de lămpi“. Totul s-ar fi întâmplat în campania electorală din 2008.
 
„Pe de altă parte, s-a stabilit că inculpatul nu a înregistrat în contabilitatea firmei o factură fiscală emisă pentru plata lucrării realizate efectiv şi astfel s-a sustras de la plata impozitului pe profit, în cuantum de 23.040 de lei, şi a TVA, în cuantum de 27.360 de lei“, potrivit organelor de anchetă.
 
„Nici pentru alte patru facturi în valoare totală de 1.027.340 de lei, reprezentând plata pentru lucrări inexistente în beneficiul aceleiaşi primării, inculpatul nu a realizat înregistrări în contabilitatea firmei, aşa încât s-a sustras de la plata impozitului pe profit, în cuantum de 138.063 de lei, şi a TVA, în cuantum de 163.949 de lei. Întrucât primăria a refuzat achitarea pretinselor datorii, inculpatul a intentat acţiune civilă la instanţa de judecată, iar în faţa magistraţilor a prezentat ca fiind reale facturile contrafăcute şi a încercat ca, prin declaraţii false şi documente nereale, să obţină un titlu executoriu pentru pretenţiile sale şi să obţină un folos material injust în dauna primăriei. În timpul investigaţiilor penale, s-a constatat că sediul declarat al societăţii comerciale deţinute de inculpat era unul fictiv, manoperă frauduloasă destinată sustragerii de la verificările fiscale“, conform procurorilor.
 
Nu este de omis faptul că tot de la Radu Birea ar fi plecat cercetările în dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care au fost judecaţi şi condamnaţi la închisoare cu executare Eugeniu Mija, afacerist din Bucureşti, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii