Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:42 31 01 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un primar din Constanța și un afacerist din Olt, achitați! Curtea de Apel reia procesul

ro

26 Nov, 2022 00:00 1362 Marime text
 
 
 
  • Magistrații din Mangalia au dispus în primă instanță achitarea lui Niculae Stan, pentru săvârşirea infracţiunii de a buzul în serviciu, în ceea ce privește lucrarea constând în construirea unui număr de cinci stații de autobuz.
  • De asemenea, Judecătoria Mangalia a dispus achitarea edilului pentru săvârşirea infracţiunii de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractul de achiziţie publică nr. 3723 din 22 noiembrie 2007, în ceea ce privește cele două acte materiale reținute în sarcina inculpatului, constând în nerespectarea dispozițiilor OUG 34/2006 și ale legii 273/2006.
  • Totodată, primarul din Pecineaga a fost achitat și pentru săvârşirea infracţiunii de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractului de achiziţie publică nr. 2907 din 16 mai 2008.
 
 
Curtea de Apel Constanța reia cercetarea specifică în apelul dosarului în care Niculae Stan, primarul din localitatea Pecineaga, județul Constanța, și Radu Birea, afacerist din Drăgăneşti – Olt, au fost achitați de Judecătoria Mangalia!
 
Cauza fusese suspendată, la finele lunii iunie 2022, până la soluționarea dosarului nr. 1341/1/2022 al Înaltei Curți de Casație și Justiție - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, având ca obiect sesizarea în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:
 
1.Dacă normele care reglementează efectul întreruptiv de prescripție al actelor de procedură sunt norme de drept substanțial susceptibile de a fi aplicate ca lege penală mai favorabilă sau norme de drept procesual supuse principiului,,tempus regit actum.
 
2. Dacă art. 155 alin. 1 Cod penal, în forma in vigoare în perioada 26.06.2018 - 30.05.2022, este susceptibil de a fi aplicat ca lege penală mai favorabilă.
 
Noul termen stabilit de Curtea de Apel este 8 decembrie 2022.
 
Amintim că magistrații din Mangalia au dispus în primă instanță achitarea lui Niculae Stan, pentru săvârşirea infracţiunii de a buzul în serviciu, în ceea ce privește lucrarea constând în construirea unui număr de cinci stații de autobuz.
 

De asemenea, Judecătoria Mangalia a dispus achitarea edilului pentru săvârşirea infracţiunii de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractul de achiziţie publică nr. 3723 din 22 noiembrie 2007, în ceea ce privește cele două acte materiale reținute în sarcina inculpatului, constând în nerespectarea dispozițiilor OUG 34/2006 și ale legii 273/2006.
 
Totodată, primarul din Pecineaga a fost achitat și pentru săvârşirea infracţiunii de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractului de achiziţie publică nr. 2907 din 16 mai 2008.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Radu  Birea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuzul în serviciu, în ceea ce privește lucrarea constând în construirea unui număr de 5 stații de autobuz.
 
Radu Birea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractul de achiziţie publică nr. 3723 din 22 noiembrie 2007.
 
Judecătoria Mangalia a dispus achitarea inculpatului Radu Birea, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractului de achiziţie publică nr. 2907 din 16 mai 2008.
 
Instanța din Mangalia a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Consiliul Local Pecineaga.
 
De asemenea, magistrații au dispus desființarea înscrisurilor reprezentate de: declaraţie privind cifra de afaceri a SC Adriana Metal Com SRL datată 10 noiembrie 2007 – anexa nr. 7 la oferta depusă la Primăria Pecineaga și declaraţie privind efectivul mediu anual al personalului angajat şi al cadrelor de conducere a SC Adriana Metal Com SRL– anexa nr. 9 la oferta depusă la Primăria Pecineaga.
 
Instanța a respins cererea de confiscare a sumelor de bani achitate în baza celor 3 lucrări, formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Atentie, imagini cu puternic impact emotional
Autospeciala ISU Constanța, înfiptă întru-un stâlp în 2015, ar putea fi casată! Sentință definitivă (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii